Waarom is kurkuma en zwarte peper een krachtige combinatie?
09 juni 2020 
3 min. leestijd

Waarom is kurkuma en zwarte peper een krachtige combinatie?

Kurkuma, vooral bekend van die heerlijke gele curry, is de vermalen wortel van de Curcuma Longa plant. Deze plant groeit in Azië en Midden-Amerika. Het extract van de wortel van de plant wordt al duizenden jaren gebruikt in de traditionele Indiaanse geneeskundig. Zwarte peper is daarentegen een stuk bekender in Nederland… In vrijwel elk restaurant waar je komt, staat een potje zwarte peper op tafel.

Dus… Naast dat kurkuma curry zijn gele kleur geeft, wordt het ook nog eens gebruikt om zijn gezondheidsvoordelen. Maar wat heeft zwarte peper hier nou mee te maken? In dit artikel leg ik je precies uit waarom kurkuma en zwarte peper zo’n krachtige combinatie is!

kurkuma en zwarte peper

Actieve ingrediënten in kurkuma en zwarte peper

Kurkuma wordt dus al jaren gebruikt om zijn gezondheidsvoordelen en zwarte peper wordt door de meeste mensen voor niks anders aangezien dan een smaakmaker. Maar… Ook zwarte peper zelf brengt een aantal gezondheidsvoordelen met zich mee. Zowel kurkuma als zwarte peper bevatten belangrijke actieve ingrediënten!

Curcumine in kurkuma

De belangrijkste actieve verbindingen in kurkuma zijn curcuminoïden. Van deze curcuminoïden, is curcumine het meest actieve ingrediënt. Curcumine is een polyfenol en heeft verschillende gezondheidsvoordelen. Zo is het bijvoorbeeld een sterke antioxidant. Er zijn verschillende vormen van curcumine aanwezig in kurkuma, waarvan er een paar inactief zijn. Hierdoor is het beter om voor een curcuminecomplex te kiezen, in plaats van een onbewerkt kurkuma-extract.

Curcuma C3 is het allerbeste curcuminecomplex dat alléén de meest actieve curcominoïden bevat die voor de gezondheidsvoordelen zorgen: curcumine, demethoxy-curcumine en bisdemethoxy-curcumine. Daarnaast bestaat het complex voor minimaal 95% uit bioactieve curcuminoïden, in tegenstelling tot de 2-9% curcumine in onbewerkt kurkuma-extract.

Maar… Het grote nadeel van curcumine is dat het niet goed kan worden opgenomen door je lichaam. Het kan dus wel gezondheidsvoordelen hebben nadat het is opgenomen, maar als het slecht wordt opgenomen heb je hier alsnog niet veel aan…

Piperine in zwarte peper

Zwarte peper bevat de bioactieve stof piperine. Piperine is een alkaloïde, net zoals capsaïcine. Capsaïcine het actieve ingrediënt in chilipoeder en cayennepeper.

Een bioactieve stof is een stof die dezelfde eigenschappen heeft als een bepaalde voedingsstof, maar niet essentieel is voor je lichaam omdat je lichaam dezelfde gezondheidsvoordelen uit de voedingsstof haalt.

Piperine heeft van zichzelf een aantal gezondheidsvoordelen, zoals het ondersteunen van je spijsvertering. Maar… Een nog veel belangrijker voordeel van piperine is dat het de opname van curcumine in je lichaam verbetert…

Piperine verbetert de opname van curcumine

Zoals ik eerder al zei, wordt curcumine slecht in de bloedbaan opgenomen. Erg zonde, want hierdoor loop je grotendeels de gezondheidsvoordelen van curcumine mis. Het toevoegen van een piperine bron, zoals zwarte peper extract, kan hier bij helpen. Uit onderzoek is gebleken dat het combineren van piperine met curcumine de opname van curcumine door het lichaam tot wel 20x verbetert!

Maar… Ook onbewerkte zwarte peper bevat slechts een klein deel piperine. Het is dus verstandig om voor een hoogwaardig zwarte peper extract te kiezen!

Bioperine® is het allerbeste zwarte peper extract ter wereld. Het is een extreem zuiver, veilig en effectief extract dat klinisch getest is. De combinatie van Curcumine C3 en Bioperine® zorgt voor een 276x betere biologische beschikbaarheid dan een product met alleen een gestandaardiseerd 95% curcumine extract!

Hoe dit precies werkt? Nou… Ten eerste lijkt het dat piperine het makkelijker maakt voor curcumine om door je darmwand en in je bloedbaan te gaan. Ten tweede lijkt het dat piperine de afbraak van curcumine door de lever vertraagt, waardoor het niveau ervan stijgt in je bloed. Het combineren van het Curcuma C3-complex met Bioperine® is dus een erg krachtige combinatie!

Curcuma C3-complex met Bioperine®

De combinatie verhoogt de gezondheidsvoordelen

Hoewel curcumine en piperine elk hun eigen gezondheidsvoordelen hebben, zijn ze nog beter samen. De Indiase geneeskunde vertrouwt al duizenden jaren op kurkuma. Eerder zei ik al dat curcumine onder andere een antioxiderende werking heeft. Maar… Daarnaast helpt het ook om je lever gezond te houden,  je spijsvertering te ondersteunen en je gewrichten te onderhouden*. Curcumine kan zelfs bijdragen tot een gezonde mentale balans*!

Piperine heeft ook een positief effect op je gezondheid*. Zo ondersteunt een zwarte peper extract je spijsvertering, je zenuwstelsel en je luchtwegen*. Daarnaast speelt het een rol in je bloedcirculatie en je vertering van gifstoffen. Kortom, een tal van gezondheidsvoordelen samen!

Curcuma C3 Premium

Curcuma C3 Premium is een van de meest krachtige curcumine supplementen die nu verkrijgbaar is. Het product bevat een combinatie van het Curcuma C3-complex, Bioperine® en FenuFibers®. FenuFibers® stimuleren de darmwerking, waardoor voedingsstoffen beter worden opgenomen. Hierdoor zijn ze een goede aanvulling voor dit supplement.

Kortom, dit Curcumine supplement bevat een hele hoge dosering van het Curcuma C3-complex per dosering (800 mg) en is aangevuld met twee krachtige ingrediënten die de formule nog effectiever maken!

curcuma c3 premium

Over de schrijver
Lars is biobased chemicus en heeft een onuitputtelijke interesse in voeding en wetenschap. Daarnaast verdiept hij zich graag in persoonlijke ontwikkeling en vind je hem regelmatig in de plaatselijke sportschool.
A c vermolen
Door

A c vermolen

op 01 Aug 2022

Mag dat ook met medicijnen voor nier transplantatie

Reactie plaatsen