Goed Curcumine Supplement: waar moet je op letten?
16 maart 2019 
3 min. leestijd

Goed Curcumine Supplement: waar moet je op letten?

Een goed curcumine supplement kan wonderen doen voor je lever, spijsvertering en immuunsysteem, maar dan moet je wel het juiste supplement vinden. Veel andere bedrijven beweren een supplement te kunnen leveren dat vele malen effectiever is dan dat van haar concurrent, maar is dat wel echt zo? Waar moet je nu écht op letten bij een goed curcumine supplement?

  1. De dosering van de werkzame stoffen in het supplement.
  2. Hoe goed het supplement kan worden opgenomen.
  3. Check de gebruikte extracten

In dit artikel gaan we de benoemde punten verder toelichten en gaan we je stap voor stap vertellen waar je op moet letten bij het vinden van een goed curcumine supplement. Allereerst beginnen we met de dosering van curcumine en de werkzame stoffen.

De dosering en werkzame stoffen van een goed curcumine supplement

De belangrijkste drie soorten curcuminoïden in kurkuma (ook bekend als ‘tumeric’ in het Engels), zijn curcumine, bisdemethoxy curcumine en demethoxy curcumine. Dat klinkt ingewikkeld, maar deze drie stoffen zorgen voor de positieve effecten op je gezondheid. In een kurkumawortel of in kurkumapoeder zitten helaas niet zo veel curcuminoïden.

Al heb je een kurkumawortel te pakken die biologisch is gekweekt onder de beste omstandigheden, dan nog is het percentage curcuminoïden vaak niet hoger dan 2 tot 3%. Hoeveel curcumine je precies nodig hebt, verschilt van persoon tot persoon. Maar om iets van die positieve effecten te kunnen merken, heb je wel heel veel kurkumawortel of -poeder nodig.

Vaak wordt bij de goedkopere supplementen niet vermeld hoeveel procent werkzame curcumine het bevat. In zo’n geval gaat het vaak om vermalen kurkumawortel en kun je ervan uitgaan dat het minder dan 2 tot 3% is. Je zou daarvan dus enorme hoeveelheden moeten innemen om positieve effecten te ervaren.

Normaal Kurkuma poeder bevat slechts 2 tot 3% curcuminoïden

Zorg daarom dat je altijd een curcumine supplement kiest waarop duidelijk de hoeveelheid curcuminoïden vermeld staat. Kijk ook naar de dosering van dit extract. Sommige fabrikanten voegen namelijk maar een heel klein beetje van dit sterke extract toe en vullen de rest aan met normaal kurkuma poeder. En dat is niet helemaal eerlijk vinden wij!

Ons product Curcuma C3 Premium bevat het bekende Curcuma C3-complex® dat ontwikkeld is door fabrikant Sabinsa®. Het bevat minimaal 95% Curcuminoïden en wordt gezien als het allerbeste kurkuma extract ter wereld.

Doordat ons product 800 mg Curcuma C3-complex® bevat per dosering, bevat het tot wel 127x meer curcuminoïden dan een product met 200 mg “normaal” kurkuma poeder per dosering. En hoe komen wij bij dat getal van 127x?

  • 95% (C3-complex®) / 3% (Kurkuma Poeder) = 31.66x
  • 800 mg (Curcuma C3 Premium) / 200 mg (normaal kurkuma supplement) = 4x
  • 31.66 x 4 = 126.66 = 127x (afgerond)

Hoe goed wordt het Curcumine supplement opgenomen?

Er zijn meerdere onderzoeken gedaan naar hoe een goed curcumine supplement in je lichaam kan worden opgenomen. Bij een van deze studies hebben ze een regulier curcumine extract vergeleken met het Curcuma C3-Complex®.

Uit dat onderzoek bleek dat de hoeveelheid curcumine in het bloed bij het reguliere supplement zeer laag bleven, maar dat het Curcuma C3 Complex® vele malen beter wordt opgenomen. Curcuma C3-complex bevat namelijk grote hoeveelheden biologisch actieve curcuminoïden die goed kunnen worden opgenomen. Een effectieve manier om de hoeveelheid opgenomen Curcumine te verhogen is het toevoegen van Bioperine®.

Een goed curcumine supplement bevat Bioperine®

Bioperine® is een merknaam voor een gestandaardiseerd zwarte peper extract van de fabrikant Sabinsa. Het bevat minimaal 95-98% Piperine, een krachtige antioxidant uit zwarte peper. Dit stofje staat bekend om de positieve effecten op de opname van verschillende stoffen in het lichaam, waaronder curcumine.

In een wetenschappelijk onderzoek is de invloed van Bioperine® op de opname van het Curcuma C3-complex® in het lichaam onderzocht. En wat bleek? Het Curcuma C3-complex werd tot wel 20x beter opgenomen dan een normaal curcumine supplement met 95% curcuminoïden.

Het toevoegen van Bioperine® aan het Curcuma C3-complex zorgt dus voor een enorme verbetering op gebied van de opneembaarheid en dus ook de effectiviteit. In ons product Curcuma C3 Premium hebben wij dan ook Bioperine® gecombineerd met het Curcuma C3-complex® voor optimaal, effectief product.

Maar let op: Er zijn helaas ook veel supplementen die dit effect claimen maar dit niet wetenschappelijk kan worden onderbouwd. Zij maken namelijk gebruik van een gewoon kurkuma extract in cominatie met een zwarte peper extract van een mindere kwaliteit. Maar wat kun je daar aan doen….?

Check de gebruikte extracten!

Vele producten en verkopers van Curcumine supplementen claimen bepaalde eigenschappen van hun product. Soms is dat volledig terecht, maar in veel gevallen is dit gebaseerd op gebakken lucht.

Vaak gebruiken producten van curcumine supplementen namelijk extracten van zwarte peper en kurkuma, die niet zijn gestandaardiseerd. Dat wil zeggen dat de exacte hoeveelheid werkzame stoffen niet is onderzocht…

Deze extracten zijn wel vele malen goedkoper, maar zijn dan ook van een veel mindere kwaliteit. Maar hoe weet je nou wat een gestandaardiseerd extract is… En wat niet?

Zoek op de verpakking naar merknamen zoals Curcuma C3-complex® en Bioperine®. Dit zijn namelijk de allerbeste gestandaardiseerde extracten die momenteel verkrijgbaar zijn. Gebruiken zij andere extracten? Dan heb je waarschijnlijk te maken met een product van mindere kwaliteit.

Ben je benieuwd naar ons Curcumine supplement? Klik dan op onderstaande afbeelding en je wordt direct doorverwezen naar de productpagina van Curcuma C3 Premium. Naar de product pagina >>

Beste Curcumine Supplement

Over de schrijver
Jochum Smid is biobased chemicus en heeft zich volledig gespecialiseerd in de orthomoleculaire voedingsleer. Hij ontwikkelt en selecteert de voedingssupplementen bij Natuurlijk Presteren en heeft een passie voor biohacking, wetenschap en gezonde voeding.
Reactie plaatsen