10 Natuurlijke voedingsmiddelen die goed zijn voor je hersenen
30 juni 2020 
4 min. leestijd

10 Natuurlijke voedingsmiddelen die goed zijn voor je hersenen

Je hersenen zijn eigenlijk het controlecentrum van je lichaam. Ze hebben de taak om je hart te laten kloppen en je longen te laten ademen. Daarnaast zijn ze ook verantwoordelijk voor belangrijke lichaamsfuncties zoals bewegen, voelen en denken.

Het is dus erg belangrijk om je hersenen in topconditie te houden… En voedingsmiddelen spelen hier een essentiële rol bij! Zo kunnen bepaalde voedingsmiddelen gebruikt worden als “bouwstenen” terwijl andere voedingsstoffen weer werken als “beschermers”. Deze beschermende voedingstoffen gaan brain fog tegen, waardoor jij je beter kunt concentreren.

In dit artikel leg ik je uit welke natuurlijke voedingsmiddelen goed zijn voor je hersenen!

Vette vis

Vette vis zoals zalm, forel en sardines staan boven aan de lijst van hersenvoedsel. Dit zijn namelijk bronnen die rijk zijn aan omega-3 vetzuren.

Ongeveer 60% van je hersenen bestaat uit vetten en omega-3-vetzuren spelen hier een hele belangrijke rol.

Omega-3 vetzuren zijn een belangrijke bouwsteen voor je hersenen. Ze zijn essentieel ter ondersteuning van leerprestaties en geheugen.

Het eten van vette vis heeft dus een aantal belangrijke voordelen, waardoor het een uitstekende keuze is voor het behoud van gezonde hersenen.

Bosbessen

Ook bosbessen zitten boordevol gezonde ingrediënten, waarvan een paar specifiek voor je hersenen. Bosbessen en andere diepgekleurde bessen bevatten anthocyanines. Dit is een groep plantaardige stoffen met een antioxiderende werking.

Antioxidanten zijn heel erg effectief tegen oxidatieve stress. Daarnaast ondersteunen sommige antioxidanten in bosbessen de communicatie tussen je hersencellen.

blauwe bessen hersenen voedingsmiddel

Pompoenpitten

Ook pompoenpitten bevatten krachtige antioxidanten die je hersenen beschermen tegen de schade van vrije radicalen. Daarnaast zijn ze een uitstekende bron van magnesium, ijzer, zink en koper. Elk van deze voedingsstoffen is belangrijk voor de gezondheid van de hersenen:

  • Zink: Goed voor je concentratie en geheugen
  • Magnesium: Goed voor je leerprestatie, geheugen en concentratievermogen
  • Koper: Draagt bij aan een normale werking van je zenuwen
  • IJzer: Goed voor je concentratie en geheugen

Broccoli

Broccoli zit boordevol krachtige, plantaardige stoffen waaronder antioxidanten. Daarnaast bevat broccoli ook veel vitamine K en levert het meer dan 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) in één portie van 100 gram.

Het vetoplosbare vitamine K is essentieel voor het vormen van sfingolipiden, een soort vet dat in je hersencellen zit.

Pure chocolade

Pure chocolade (dat voor >85% bestaat uit cacao) is erg gezond voor je hersenen omdat het verschillende stoffen bevat die je hersenen ondersteunen zoals flavonoïden, cafeïne en antioxidanten.

Flavonoïden zijn een groep plantaardige stoffen met een antioxiderende werking

De flavonoïden in chocolade zijn goed voor het hersengebied dat te maken heeft met je leervermogen en geheugen. Daarnaast is pure chocolade ook goed voor je stemming,.

Koffie

Een bakje koffie is voor sommige mensen het hoogtepunt van de ochtend. Ze kunnen niet meer wakker worden zonder… Twee ingrediënten van koffie zijn hier verantwoordelijk voor, namelijk cafeïne en antioxidanten.

Cafeïne heeft een aantal voordelen van zichzelf:

  • Verhoogde alertheid: Cafeïne houdt je hersenen alert door adenosine te blokkeren, een chemische boodschapper die je slaperig maakt.
  • Verbeterde stemming: Cafeïne kan ook enkele van je ‘feelgood’-neurotransmitters stimuleren, zoals serotonine.

Tip: Lees ook ons artikel “Is cafeïnevrije koffie beter dan normale koffie?

koffie

Sinaasappels

Sinaasappels zitten boordevol vitamine C…  En vitamine C is erg belangrijk voor de gezondheid van je hersenen. Het is een krachtige antioxidant die helpt bij het bestrijden van vrije radicalen die hersencellen kunnen beschadigen. Naast dat deze vitamine goed is voor de hersenen, heeft vitamine C nog meer wetenschappelijk bewezen voordelen.

Hele goede bronnen van vitamine C zijn paprika’s, guave, kiwi, tomaten en aardbeien.

Noten

Noten zijn gezond voor je hart en een gezond hart is gekoppeld aan gezonde hersenen. In noten zitten verschillende belangrijke voedingsstoffen zoals gezonde vetten, antioxidanten en vitamine E.

Vitamine E beschermt je celmembranen tegen schade door vrije radicalen.

Hoewel vrijwel alle noten goed zijn voor je hersenen, zijn walnoten extra gezond. Ze bevatten namelijk ook omega-3-vetzuren.

Groene thee

Net als cafeïne in koffie, stimuleert theïne in groene thee ook je hersenfunctie. Groene thee kan helpen om je alertheid, mentale prestaties, geheugen en focus te ondersteunen. Maar daarnaast heeft groene thee ook andere componenten die je hersenen een boost kunnen geven, zoals L-theanine

L-theanine is een aminozuur dat de bloed-hersenbarrière kan passeren en de activiteit van de neurotransmitter GABA kan verhogen, wat zorgt voor een ontspannen gevoel.

Uit onderzoek is gebleken dat L-theanine in groene thee het “opgejaagde” gevoel van cafeïne tegen kan gaan.

Daarnaast is groene thee ook rijk aan polyfenolen en antioxidanten die de hersenen kunnen beschermen tegen oxidatieve schade.

Kurkuma

Kurkuma is het belangrijkste ingrediënt in kerriepoeder, maar heeft daarnaast ook een aantal voordelen voor je hersenen. Het meest actieve ingrediënt in kurkuma is curcumine, wat een krachtig antioxidant is.

Van curcumine is aangetoond dat het de bloed-hersenbarrière kan passeren, wat betekent dat het direct je hersenen binnen kan dringen.

Om van de voordelen van curcumine gebruik te maken, kun je proberen te koken met currypoeder. Daarnaast kun je kurkuma toevoegen aan aardappelgerechten of kurkumathee maken.

Kurkuma

Curcumine supplement met Curcuma C3-complex®

Curcuma C3 Premium is een van de meest krachtige curcumine supplementen die nu verkrijgbaar is. Het product bevat een combinatie van het Curcuma C3-complex, Bioperine® en FenuFibers®. FenuFibers® stimuleren de darmwerking, waardoor voedingsstoffen beter worden opgenomen. Hierdoor zijn ze een goede aanvulling voor dit supplement.

Kortom, dit Curcumine supplement bevat een hele hoge dosering van het Curcuma C3-complex per dosering (800 mg) en is aangevuld met twee krachtige ingrediënten die de formule nog effectiever maken!

curcuma c3 premium

Over de schrijver
Lars is biobased chemicus en heeft een onuitputtelijke interesse in voeding en wetenschap. Daarnaast verdiept hij zich graag in persoonlijke ontwikkeling en vind je hem regelmatig in de plaatselijke sportschool.
Reactie plaatsen