Is cafeïne vrije koffie beter dan normale koffie?
18 augustus 2020 
3 min. leestijd

Is cafeïne vrije koffie beter dan normale koffie?

Koffie is bekend over de hele wereld. In allerlei landen in verschillende continenten wordt er al honderden jaren lang koffie gedronken. Er zijn zelfs mensen die elke morgen een bakje koffie nodig hebben, anders komen ze de ochtend niet door. Dit komt door het stofje cafeïne.

De laatste jaren is het echter steeds populairder geworden om cafeïne vrije koffie te drinken. Deze mensen genieten graag van de smaak van koffie maar hebben geen behoeften aan cafeïne.

Nu kun je jezelf afvragen: Is het beter om koffie zonder cafeïne te drinken in plaats van normale koffie? Dat leg ik je uit in dit artikel!

Het verschil tussen cafeïne vrije koffie en normale koffie

Cafeïne vrije koffie is eigenlijk hetzelfde als normale koffie, maar dan zonder cafeïne. Deze koffie wordt gemaakt met koffiebonen waarvan bijna alle cafeïne vooraf wordt verwijderd (meer dan 97%).

Cafeïne kan uit koffiebonen worden verwijderd met behulp van een organisch oplosmiddel. De bonen worden dan in een oplosmiddel geplaatst, waarin alleen de cafeïne uit de bonen oplost. Vervolgens wordt het oplosmiddel verwijderd en blijven er cafeïne vrije koffiebonen over.

Voordat koffiebonen worden geroosterd en gemalen, wordt ze vrij gemaakt van cafeïne. Het verwijderen van de cafeïne zorgt verder niet voor een verschil in voedingswaarden tussen normale koffie en koffie zonder cafeïne.

Het enige verschil dat kan optreden is een mildere smaak en geur bij de cafeïne vrije bonen. Hierdoor is cafeïne vrije koffie aangenamer om te drinken wanneer je de smaak van normale koffie te bitter vindt.

Wat is de beste keuze

Normale koffie is een hele rijke bron van antioxidanten. Ook cafeïne vrije koffie bevat deze antioxidanten, hoewel dit gehalte 15% lager kan zijn door het bewerkingsproces dat de koffiebonen ondergaan. (1)

De belangrijkste antioxidanten in normale- en cafeïne vrije koffie zijn hydrocinnaminezuren en polyfenolen. Deze stofjes beschermen je lichaam tegen oxidatieve stress die wordt veroorzaakt door vrije radicalen. In cafeïne vrije koffie zijn deze antioxidanten dus in mindere mate aanwezig.

Ook bevat koffie een aantal vitamines en mineralen zoals vitamine B3, niacine, kalium en magnesium. Deze gehalte zijn gelijk in zowel normale koffie als cafeïne vrije koffie.

Kort gezegd is cafeïne vrije koffie dus niet per se beter dan normale koffie, maar kan het wel je voorkeur hebben om een aantal redenen.

cafeïne vrije koffie

De redenen om te kiezen voor cafeïne vrije koffie

Een van de voornaamste redenen dat koffie wordt gedronken is om het stimulerende effect van cafeïne. Wanneer cafeïne wordt verwijderd uit de koffiebonen, komt dit effect niet meer voor. Heb je je geen behoefte aan dit effect? Drink dan koffie zonder cafeïne.

Daarnaast is de tolerantie voor cafeïne bij ieder mens verschillend. Sommige mensen hebben genoeg aan één kopje terwijl andere mensen misschien wel tien kopjes per dag drinken.

Wanneer je echt geniet van de smaak van koffie en je meerdere kopjes per dag wilt drinken, kan het voordeliger zijn om over te stappen op cafeïne vrije koffie. Te veel cafeïne kan namelijk leiden tot een verhoogde bloeddruk en slaapgebrek.

Een gezond volwassen persoon wordt aangeraden om niet meer dan 400 mg cafeïne per dag te consumeren. Dit staat ongeveer gelijk aan vier kopjes koffie.

Het kan ook zijn dat je gevoeliger bent voor cafeïne. Wanneer dit het geval is, kun je ook overschakelen op cafeïne vrije koffie. Ook wordt het voor zwangere vrouwen die borstvoeding geven afgeraden om normale koffie te drinken, vanwege het cafeïne gehalte.

Conclusie

Samengevat is cafeïne vrije koffie dus eigenlijk precies hetzelfde als normale koffie, maar dan zonder cafeïne. Het verschil in voedingswaarden en nutriënten is minimaal, waardoor er niet per se één van de twee beter is.

Wel kan het zo zijn dat je veel baat hebt bij koffie zonder cafeïne, vanwege de werking en bijwerkingen van cafeïne. Wanneer dit het geval is, kan je er voor kiezen om voortaan cafeïne vrije koffie te drinken…

Over de schrijver
Lars is biobased chemicus en heeft een onuitputtelijke interesse in voeding en wetenschap. Daarnaast verdiept hij zich graag in persoonlijke ontwikkeling en vind je hem regelmatig in de plaatselijke sportschool.
Reactie plaatsen