De 10 beste groenten om een smoothie van te maken
16 juni 2020 
5 min. leestijd

De 10 beste groenten om een smoothie van te maken

Er is een grote kans dat je te weinig groente eet. Je vindt de smaak niet lekker, je houdt niet van de structuur of je vergeet het gewoon. Dit kunnen allemaal redenen zijn.

Eigenlijk zou je minimaal 250 gram groenten per dag moeten eten. Uit onderzoek blijkt dat slechts 25% van alle Nederlanders deze norm haalt!

Wanneer je de smaak niet lekker vindt, kun je het eens op een andere manier proberen aan te pakken. Wanneer je niet van de structuur houdt, is het een optie om gewoon een hele gezonde groene smoothie te maken!

Maar welke groenten zijn nou het gezonds en best om een smoothie van te maken, zodat je toch je dagelijkse portie groente binnen krijgt? Dat leg ik je uit in deze blog!

 1- Wortels

Wortels hebben een lichtzoete smaak en een hele berg aan gezonde voedingsstoffen. Hierdoor zijn ze perfect voor een gezonde smoothie.

Ze zijn laag in calorieën en bevatten veel vitamine A, biotine en kalium. Ook zitten ze helemaal vol met carotenoïden zoals bètacaroteen, lycopeen, alfa-caroteen en luteïne. Dat zijn plantpigmenten die werken als krachtige antioxidanten in je lichaam. Kortom, erg gezond dus!

Omdat wortelsap zo zoet is, combineert het goed met andere vaak geperste groenten en fruit, zoals citrusvruchten, gember en bieten.

2- Bieten

Naast hun mooie kleur, voegen bieten ook nog eens een hele hoop gezondheidsvoordelen toe aan je dagelijkse smoothie.

Ze bevatten veel mangaan, kalium en foliumzuur. Ook zitten ze vol met nitraten, een soort natuurlijke plantaardige stoffen met krachtige verschillende gezondheidsvoordelen

Uit onderzoek is gebleken dat bietensap goed is voor je bloeddruk, atletische prestaties en mentale prestaties.

Bieten zelf zijn niet alleen een heerlijke aanvullen op je smoothie, maar ook hun bladgroene toppen (bietengranen genoemd) bevatten erg veel voedingsstoffen en kunnen ook worden geperst.

rode bieten

3 - Spinazie

Spinazie is een groene bladgroente die een milde, frisse smaak geeft je smoothie.

Het bevat heel veel vitamine C en vitamine A. Ook zitten er veel antioxidanten in zoals quercetine, kaempferol en luteïne. Daarnaast zit het nog eens boordevol nitraten met verschilende gezondheidsvoordelen. Spinazie is een hele goede toevoeging aan je dagelijkse smoothie.

4 - Broccoli

Brocolli is een kruisbloemige groenten die helemaal vol zit met stoffen die een positief effect hebben op je gezondheid.

Het is vooral een bron van belangrijke micronutriënten zoals kalium, vitamine A, vitamine C en vitamine B6. Ook bevat het veel kaempferol, een krachtige antioxidant. Je kunt broccolistengels én -koppen in je sapcentrifuge gooien voor een hele voedzame toevoeging aan je smoothie.

Wist je dat Broccoli in de top 10 staat met groenten die de meeste vitamine C bevatten? Vitamine C heeft enorm veel voordelen voor het lichaam.

Broccoli

5 - Peterselie

Peterselie staat vooral bekend als kruid om lekker mee te komen. Maar… Het is ook een groente die je heel goed kunt gebruiken in je smoothie.

Het zit helemaal vol met vitamine A, vitamine K en vitamine C. Deze vitaminen zijn verantwoordelijke voor verschillende gezondheidsvoordelen! Ook zitten er veel antioxidanten in. Super gezond dus!

Peterselie

6 - Komkommer

Komkommers bestaan voor een groot deel uit water, waardoor ze perfect zijn voor je smoothie.

Ze bevatten weinig calorieën en toch veel kalium, mangaan en vitamine K en vitamine C. Door ze toe te voegen aan je smoothie, blijf je gehydrateerd. Dit is erg belangrijk voor je spijsvertering, nierfunctie, gewichtsbeheersing en fysieke prestraties.

komkommer

7 - Selderij

Selderijsap is een steeds populairder wordende toevoeging aan smoothies.

Het bevat heel veel vitamine A, vitamine K en vitamine C. Ook zitten er veel antioxidanten is zoals kaempferol, cafeïnezuur en ferulazuur.

Uit onderzoek is gebleken dat selderij-extract goed is voor je bloeddruk, de gezondheid van je hart en de verlaging van je triglyceriden- en cholesterolwaarden.

Selderij is perfect te combineren met sap van citroenen, appels, gember en bladgroenten voor een lekker drankje.

Selderij

8 - Tomaten

 Tomaten is ideaal om een lekkere smoothie mee te maken, omdat er heel veel voedingsstoffen in zitten en maar weinig calorieën.

Zo zitten tomaten helemaal vol met essentiële voedingsstoffen zoals vitamine C, kalium en foliumzuur. Ook zijn ze rijk aan lycopeen, een krachtig antioxidant.

Combineer tomaten met selderij, komkommer en peterselie voor een verfrissende, gezonde smoothie.

tomaten

9 - Tarwegras

Tarwegras is een eetbaar gras dat ook wel bekend is als een van de meest populaire groenten voor een heerlijke, gezonde smoothie.

Het is erg voedzaam en zit vol met ijzer, fosfor, magnesium en kopen. Ook bevat het 17 verschillende aminozuren. Dit zijn de bouwstenen van eiwitten. Daarnaast zit er ook nog eens veel chlorofyl in. Dit is een natuurlijk plantenpigment dat ook een krachtig antioxidant is. Kortom, echt super gezond!

Tarwegras kan zo worden gegeten of worden toegevoegd aan je supergezonde smoothie.

tarwegras

10 - Boerenkool

Boerenkool is een veelzijdige bladgroente met een milde smaak die goed samengaat met ander fruit en groenten in sappen.

Het zit boordevol met verschillende belangrijke voedingsstoffen zoals vitamine A, vitamine C en vitamine K. Ook bevat het veel antioxidanten, waaronder bètacaroteen

Boerenkool is dus erg geschikt als toevoeging aan je dagelijkse smoothie.

boerenkool

Health Boost

HealthBoost Green Juice is een heerlijke superfood smoothie in poedervorm. Het is speciaal samengesteld om de gezondheid optimaal te ondersteunen op een natuurlijke, lekkere en snelle manier.

Deze heerlijke groene smoothie bevat superfoods, 27 soorten groente en fruit, enzymen, algen, probiotica en flinke dosis vezels. Nog nooit eerder was er zo’n compleet supplement verkrijgbaar dat zo veel belangrijke voedingsstoffen bevat, dat ook nog eens superlekker is én maar 25 calorieën per sapje bevat.

Deze groene smoothie is samengesteld uit enkel plantaardige ingrediënten, waardoor het prima te combineren is met een vegetarische of veganistische levensstijl!

verpakking_healthboost


Over de schrijver
Lars is biobased chemicus en heeft een onuitputtelijke interesse in voeding en wetenschap. Daarnaast verdiept hij zich graag in persoonlijke ontwikkeling en vind je hem regelmatig in de plaatselijke sportschool.
Reactie plaatsen