Zijn nachtschade groenten gevaarlijk of gezond?
14 augustus 2020 
3 min. leestijd

Zijn nachtschade groenten gevaarlijk of gezond?

Nachtschade groenten is een term die bij heel veel mensen niet bekend is. Deze groenten behoren tot de Solanaceae-familie. Dit is een groep planten die krachtige alkaloïden bevatten, maar ook heel giftig kunnen zijn.

Nu kun je jezelf afvragen: Zijn nachtschade groenten dan wel veilig om te eten? Dat leg ik je uit in dit artikel!

Wat zijn nachtschade groenten

Nachtschade groenten zijn de eetbare delen van de bloeiende planten die tot Solanaceae-familie behoren. Deze plantenfamilie bevat meer dan 2000 verschillende soorten planten.

Waar de naam vandaan komt is onduidelijk, maar van sommige nachtschade planten wordt beweerd dat ze vroeger werden gebruikt als verdovende middelen. Deze plantenfamilie staat er namelijk om bekend gifstoffen te bevatten.

Het eten van sommige nachtschade planten kan dodelijk zijn, terwijl nachtschade groenten onder dezelfde groep vallen…

Het giftige stofje in nachtschade planten is solanine. Bij een inname van 200-400 mg ontstaan al vergiftigingsverschijnselen. Vergiftigingsverschijnselen van solanine zijn diarree, misselijkheid, versuftheid, angstgevoelens, ademnood, bewusteloosheid en krampen. (1)

Wees gerust… Het eten van nachtschade groenten is niet gevaarlijk. De hoeveelheid solanine wordt namelijk verlaagd tot een niet-giftig niveau wanneer de groenten rijpen. Zolang je deze groenten pas eet als ze rijp zijn, is er niks aan de hand!

Sommige mensen kunnen echter wel gevoelig zijn voor nachtschade groenten. Wanneer je gevoelig bent voor nachtschade groenten kan dit laaggradige ontstekingen en een lichte vorm van brain fog veroorzaken. Je kunt dit het beste testen door deze groenten 2 weken te laten staan en kijken wat het effect is.

Lijst met nachtschade groenten

Zonder dat je het eigenlijk wist, zijn er een aantal hele bekende groenten die onder deze groep vallen. Nachtschade groenten zijn eigenlijk heel gezond, omdat ze een bron zijn van gezonde voedingsstoffen.

Hier vind je een lijst met de meest bekende nachtschade groenten:

  • Aardappels
  • Tomaten
  • Aubergines
  • Paprika’s
  • Chilipepers
  • Bosbessen

Verschillende kruiden en specerijen die je misschien wel dagelijks gebruikt in de keuken, zijn ook afgeleid van deze groep groenten, zoals chilipoeder en paprikapoeder. Heel veel gerechten bevatten dus nachtschade groenten als ingrediënt.

Ketchup is wereldwijd bekende saus die is gebaseerd op een nachtschade groente, namelijk tomaten!

Een rijke bron van gezonde voedingsstoffen

Nachtschade groenten zijn dus helemaal niet gevaarlijk, omdat de hoeveelheid solanine niet meer giftig is wanneer de groenten rijp zijn. In tegenstelling is deze groep groenten juist heel gezond! Ze zijn namelijk rijk aan verschillende gezonde voedingsstoffen. Hieronder ligt ik hier meer over toe.

Aardappels

Aardappelen zijn een van de bekendste voedingsmiddelen in West-Europa. Ze zijn een bron van verschillende vitamines zoals vitamine A, B, C en E, samen met verschillende mineralen zoals zink, ijzer en kalium. Daarnaast bevatten ze ook andere voedingsstoffen zoals carotenoïden, flavonoïden en verschillende vormen van fytonutriënten die gezond voor je zijn.


Tomaten

Tomaten zijn het hoofdbestanddeel van heel veel gerechten, omdat ze boordevol gezonde voedingsstoffen zitten. Ze zijn een rijke bron van vitamine A, B6 en C. Daarnaast bevatten ze ook vezels en mineralen zoals kalium, ijzer en mangaan. Tenslotte bevatten tomaten verschillende cartenoïden, waaronder het krachtige antioxidant lycopeen.


Aubergines

Aubergines zijn een goede bron van voedingsvezels en mineralen zoals mangaan. Daarnaast bevatten aubergines ook veel antioxidanten die je lichaam beschermen tegen oxidatieve schade die wordt veroorzaakt door vrije radicalen.

Aubergines

Paprika’s

Paprika’s bevatten heel veel vitamine C. Een groene paprika bevat zelfs meer vitamine C dan een sinaasappel. Ideaal wanneer je een boost nodig hebt! Van alle nachtschade groenten zijn paprika’s de lekkerste snack.

paprika

Chilipepers

Chilipepers zitten vol met capsaïcines, welke ervoor zorgen dat ze zo “heet” aanvoelen. Deze capsaïcines bevorderen je metabolisme, waardoor ze ondersteuning kunnen bieden bij gewichtsbeheersing. Chilipepers zitten verder ook nog vol met andere vitamines en mineralen zoals vitamine C, vitamine A en kalium.

Bosbessen

Bosbessen staan bekend als superfood omdat ze een erg rijke bron van voedingsstoffen zijn. Ze bevatten veel voedingsvezels, vitamines, mineralen en antioxidanten. Ook bevatten bosbessen verschillende flavonoïden, waaronder anthocyanine. Dit stofje is goed voor je cognitieve vaardigheden en leerprestaties.

Bosbessen

Nachtschade groenten zijn gezond

Samengevat zijn nachtschade groenten helemaal niet gevaarlijk voor je. Zolang je ze eet zodra ze rijp zijn, bevatten ze een te lage concentratie solanine om je te vergiftigen. Je merkt hier dus helemaal niks van!

Nachtschade groenten zijn juist rijk aan voedingsstoffen die verschillende gezondheidsvoordelen bieden. Hierdoor zijn ze niet gevaarlijk, maar gezond!

Over de schrijver
Lars is biobased chemicus en heeft een onuitputtelijke interesse in voeding en wetenschap. Daarnaast verdiept hij zich graag in persoonlijke ontwikkeling en vind je hem regelmatig in de plaatselijke sportschool.
Reactie plaatsen