Kurkuma, Curcumine, Curcuminoïden en Curcuma C3: Wat is het verschil?
28 februari 2019 
5 min. leestijd

Kurkuma, Curcumine, Curcuminoïden en Curcuma C3: Wat is het verschil?

Wat is nou precies het verschil tussen al die Kurkuma supplementen? De ene heeft het over Curcumine en de ander over Curcuminoïden… Terwijl nog iemand anders het heeft over Curcuma C3-complex, Curcuma Longa en Kurkuma extracten?!

Het is inderdaad erg verwarrend dat al die benamingen voor supplementen op basis van kurkuma gebruikt worden. Het is hoog tijd om dat voor eens en altijd grondig uit te gaan leggen, zodat er geen verwarring meer ontstaat!

Het ene potje kost €50,- en het andere potje slechts €6,-… Wat is het verschil?

Zoals je misschien wel weet, komen kurkuma supplementen voor in allerlei vormen, maten en prijzencategorieën. Het ene potje kost €50 en het andere potje kost slechts €6… Dat kan toch niet hetzelfde zijn? Inderdaad, er zitten namelijk enorme verschillen in effectiviteit en zuiverheid tussen de verschillende kurkuma supplementen.

Daarom gaan we je in dit artikel alles vertellen over Curcuma Longa, Kurkuma, Curmumine, Curcuminoïden en het Curcuma C3-complex. We beginnen bij de Curcuma Longa (de plant) en eindigen bij het Curcuma C3-complex én wat momenteel het meest krachtige Kurkuma supplement op de markt is.

Wat is Curcuma Longa

De Curcuma Longa is de basis voor alle kurkuma supplementen die jij kent. De wortelstok van de Curcuma Longa plant wordt ook wel geelwortel genoemd. Deze wordt gebruikt voor het maken van het specerij Kurkuma (Koenjit of Tumeric) te maken. De Curcuma Longa is verwant aan de gemberplant en groeit voornamelijk in India.

Curcuma Longa Plant

Wat is Kurkuma

Kurkuma is in principe de gedroogde wortel van de Curcuma Longa, welke vaak vermalen is tot poeder. Deze specerij wordt volop gebruikt in allerlei gerechten en is een vast bestanddeel in kerriepoeder. Het zorgt voor de karakteristieke gele kleur. Kurkuma is eigenlijk een ruw mengsel van enorm veel verschillende soorten stoffen (macro- en micronutriënten), waaronder sterke antioxidanten met allerlei gezondheidsvoordelen. Hieronder vind je de samenstelling van ruw kurkuma poeder (de specerij).

 • 1 – 6% Curcuminoïden (gem. 3%)
 • 3 – 7% Vluchtige oliën
 • 2 – 7% Vezels
 • 3 – 7% Mineralen
 • 6 – 8% Eiwitten
 • 5 – 10% Vetten
 • 6 – 13% Vocht
 • 60 – 70% Koolhydraten

Zoals je ziet bevat het ruwe Kurkuma poeder maar een heel klein gedeelte werkzame stof: Curcuminoïden. Maar wat zijn nou precies Curcuminoïden? En hoe worden de Curcuminoïden uit het ruwe kurkuma gehaald? Daarover vertellen we je zometeen meer, maar eerst meer over Curcumine.

Wat is Curcumine

Curcumine is de gele kleurstof in kurkuma en wordt ook gebruikt als kleurstof in voeding (E-nummer: E100). Curcumine wordt door middel van een extractieproces uit de ruwe kurkuma gehaald. Wanneer men dus spreekt over een Kurkuma-extract of een Curcuma Longa extract, bedoelen zij dus vaak Curcumine.

Curcumine is verantwoordelijk voor de talloze gezondheidsvoordelen. Een hogere dosering Curcumine is dus effectiever dan een lagere dosis Curcumine. Curcumine is onder te verdelen in nog een groep stoffen: de Curcuminoïden.

Wat zijn Curcuminoïden

Curcuminoïden moet je zien als verschillende vormen van Curcumine. De drie Curcuminoïden die zorgen voor de gunstige effecten zijn: Curcumine, Demethoxy-Curcumine en Bisdemethoxy-Curcumine. Voor de liefhebbers van biochemie hebben we deze drie Curcuminoïden in de volgende afbeelding weergegeven.

chemist

Omdat deze drie Curcuminoïden verantwoordelijk zijn voor de gezondheidsvoordelen, wil je een zo hoog mogelijke concentratie van deze Curcuminoïden in je kurkuma supplement hebben. Zo krijg je alléén binnen, waarvoor een kurkuma supplement bedoeld is. Een prijswinnende fabrikant heeft het sterkste kurkuma extract ooit ontwikkeld: Het Curcuma C3-Complex®.

Wat is Curcumin C3-complex

Het Curcumin C3-Complex® is ontwikkeld door Sabinsa, een fabrikant die inmiddels al vele prijzen heeft gewonnen. Het Curcuma C3-complex bestaat voor minimaal 95% uit bioactieve Curcuminoïden.

En niet alle Curcuminoïden, maar alléén de Curcuminoïden die verantwoordelijk zijn voor de talloze gezondheidsvoordelen: Curcumine, Demethoxy-curcumine en Bisdemethoxy-Curcumine (vandaar de naam C3-complex).

Het Curcuma C3-complex wordt erkent als het meest effectieve Curcumine supplement wereldwijd. Ook zijn de talloze gezondheidsvoordelen van het Curcuma C3-complex van Sabinsa in meerdere klinische, wetenschappelijke onderzoeken bewezen.

Curcuma C3 is de Ferrari onder de Curcumine supplementen

Kortom, je zou het Curcuma C3-complex kunnen zien als “de Ferrari” onder de Kurkuma supplementen. Het is eindeloos onderzocht en is continu verbeterd, totdat Sabinsa® het allerbeste eindproduct in handen had met minimaal 95% bioactieve Curcuminoïden.

We hebben een mooi filmpje gevonden over de Fabrikant Sabinsa®. Zij vertellen hier meer over hun missie; hoe zij met duurzaamheid omgaan én helpen om boeren in India (Die Kurkuma produceren) een beter leven te geven. Ik raad je écht aan om dit filmpje even te bekijken.

Nu je meer weet over de verschillende soorten ingrediënten op basis van kurkuma, gaan we je meer vertellen over ons product Curcuma C3 Premium. We gaan je uitleggen waarom ons product uniek is én waarom dit het meest krachtige Curcumine supplement op de markt is.

“Curcuma C3 Premium” van Natuurlijk Presteren

Ons Curcumine supplement “Curcuma C3 Premium” bevat één van de hoogste doseringen van het Curcuma C3-complex per dosering (800 mg) en is aangevuld met twee super krachtige ingrediënten die de formule nog effectiever maken!

In ons product combineren wij het Curcuma C3-complex® met Bioperine® én FenuFibers®. FenuFibers® is de merknaam voor een gepatenteerd Fenugriek extract van Sabinsa. Dit product voegen wij toe aan onze formule om de gezondheidsvoordelen van het Curcuma C3-complex te versterken. De Bioperine® voegen wij toe om de opname van de Curcuminoïden met een factor 20 te verhogen.

Bioperine® verhoogt de opname van het Curcuma C3-complex® met een factor 20.

Daarnaast gebruiken wij in dit product uitsluitend ingrediënten van de prijswinnende fabrikant Sabinsa®, omdat zij kwaliteit, duurzaamheid en betrouwbaarheid erg belangrijk vinden, net als ons.

Vergelijking met een normaal Curcuma Longa supplement…

Wanneer je één gram van een normaal Curcuma Longa supplement vergelijkt met ons product Curcuma C3 Premium, kom je uit op een mega verschil! Dit gaan we verder toelichten met behulp van een simpel rekensommetje:

 • Normale Curcuma Longa bevat maar gemiddeld 3% curcuminoïden, dus 30 mg curcuminoïden per gram.
 • Het Curcuma C3-complex® in ons product bevat minimaal 95% curcuminoïden, dus minimaal 950 mg curcuminoïden per gram.
 • Het Curcuma C3-complex® is dus al 31,6 x effectiever dan een normaal Curcuma Longa supplement. 
 • Daarnaast bevat ons product Bioperine®, dat de opname met 20x verhoogt

Hierdoor zou je dus kunnen stellen dat 1 gram van ons product Curcuma C3 Premium tot wel 633x effectiever is dan 1 gram Curcuma Longa. Wow…. 633 keer! daar staan zelfs wij van te kijken… Maar we hebben het geflikt!

We zetten even alle voordelen op een rijtje:

✅ 800 mg Curcuma C3-complex® per dosering
✅ In theorie 633x effectiever dan een normaal Kurkuma poeder
✅ Unieke formule: met Bioperine® en FenuFibers®
✅ Alléén ingrediënten van Fabrikant Sabinsa.
✅ Duurzaam product: Goed voor mens en milieu
✅ De verpakking gaat 1 tot 2 maanden mee
✅ Gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek

In dit product hebben we al onze kennis en kunde op gebied van kurkuma supplementen gebundeld. Als je gaat voor kwaliteit en optimale effectiviteit, is dit product écht wat voor jou. Je kunt de Curcuma C3 Premium bestellen op onze webshop. Klik op onderstaande afbeelding om direct op de juiste product pagina te komen.

Beste Curcumine Supplement


Over de schrijver
Jochum Smid is biobased chemicus en heeft zich volledig gespecialiseerd in de orthomoleculaire voedingsleer. Hij ontwikkelt en selecteert de voedingssupplementen bij Natuurlijk Presteren en heeft een passie voor biohacking, wetenschap en gezonde voeding.
De geneeskrachtige keuken
Door

De geneeskrachtige keuken

op 05 Mar 2023

We zouden het bijzonder kunnen waarderen als u ONZE FOTO van de "kurkuma in het kleine kommetje" binnen ÉÉN week van uw website zou willen verwijderen ! Dit heet diefstal ! Team van www.degeneeskrachtigekeuken.nl

Reactie plaatsen