8 Manieren om je concentratie te verbeteren
13 september 2019 
3 min. leestijd

8 Manieren om je concentratie te verbeteren

Wist je dat de meeste mensen zich maar zo’n 8 seconden op een taak kunnen concentreren? Dat is nog korter dan het concentratievermogen van een goudvis. En dat zijn cijfers van een paar jaar geleden. Ons concentratievermogen neemt door mobiele telefoons, tablets en het internet allemaal maar verder af. Ons brein is altijd op zoek naar wat nieuws. 

Nou was 8 seconden natuurlijk al niet lang, maar wat als het alleen maar afneemt? Meerdere keren per dag, op je werk, maar ook thuis, moet je dingen doen die de nodige concentratie vragen. Toch is wanhopen niet nodig… hoe moeilijk we het ook vinden om ons langdurend op een taak te concentreren, focussen kun je trainen. Hoe je dat doet? We geven je graag 8 tips en tricks om je beter te focussen!

1 - Bereid je brein voor

Voordat je een taak uitvoert, zorg je ervoor dat je brein rustig is. Ga even rustig zitten en adem diep in en uit. Je hoeft er geen hele meditatiesessie van te maken, maar het is goed om je lichaam te laten ontspannen voordat je aan het werk gaat. Het helpt je om je langer op een taak te concentreren. 

2 - Begrijp waar je je op moet focussen

Goed focussen kan niet zonder een goede planning. Focussen is een onderdeel van je werk. Zet op een rijtje wat je focus verdient en blok tijdvakken in je agenda die daarvan in het teken staan. Dit kun je per week, per maand, maar ook per jaar doen. Houd je vervolgens ook aan deze focus-momenten. Zo voorkom je afleiding door last minute zaken die het eigenlijk niet waard zijn om je door af te laten leiden. 

3 - Zet je mail en telefoon 30 minuten uit  

Inkomende e-mails, socialmediaberichten en telefoontjes; het zijn echte focus-killers. Hoe graag je ook 24/7 bereikbaar bent, je doet jezelf een groot plezier door je e-mail, social media en telefoon af en toe eens 30 minuten uit te zetten. Pas dan is het mogelijk om echt even ongestoord te werken. Probeer het maar eens. Dan zie je hoeveel werk je in 30 minuten kunt doen als je je niet laat afleiden door het beantwoorden van mailtjes en telefoontjes. 

4 - Drink ‘s ochtends een kop koffie

Dat kopje koffie in de ochtend is niet alleen maar goed om wakker te worden. Het helpt je ook om je beter te focussen. Heb je ‘s middags wat extra focus nodig, ook dan loont het om even een kopje koffie te halen. Het is niet zo dat cafeïne je leervermogen of geheugen verbetert, maar het maakt je wel alerter. Hierdoor ben je minder snel afgeleid en is het makkelijker om je te focussen op een moeilijke taak. 

5 - Beter concentreren door de juiste temperatuur

Als het te warm of te koud is in je werk- of studieruimte, kan dat invloed hebben op je focus. We zijn het productiefst en maken minder fouten als we in een ruimte werken waar het tussen de 20 en 25 graden is, waarbij 21 graden het meest ideaal is. Heb je in de zomer geen airco, zet dan een ventilator neer. In de winter houd je jezelf warm met een dikke trui.

6 - Zet wat muziek aan

Te veel geluiden op de achtergrond leiden af, maar muziek kan helpen om je te focussen op je eigen gedachten. Daarvoor moet het wel muziek zijn die je leuk vindt. Dat kan lastig zijn als je naar de radio luistert of naar de muziek van anderen. Maar met de juiste playlist en een koptelefoon op, kun je volle bak aan de slag. 

7 - Neem korte pauzes

Het is beter om afleiding in te plannen tijdens korte pauzes, dan je aan de afleiding over te geven. Als je na elke 50 minuten werken een korte pauze neemt, is het makkelijker om je te focussen. Je geeft je brein tijdens de pauze de tijd om zich weer even op te laden. Uren achter elkaar doorwerken put je brein uit. De focus is dan ver te zoeken. Neem daarom elke 50 minuten een korte pauze en geef je brein de kans om zich voor te bereiden op de volgende 50 minuten. 

8 - Pak er pen en papier bij

Heb je een lange dag met vergaderingen en conferenties en merk je dat je de concentratie verliest? Pak dan pen en papier erbij en teken wat. Het helpt je om wakker te blijven en stabiliseert je focus. Het is voor je brein namelijk een behoorlijke uitdaging om je lange tijd om de sprekers te concentreren. 

Brain fog

Brain fog wordt ook wel hersenmist genoemd. Dit kenmerkt zich door een slechte concentratie, snel afgeleid zijn en een futloos gevoel. Er zijn verschillende oorzaken van dit fenomeen, waaronder de nachtrust, stress en verkeerde voeding. In ons artikel over brain fog leggen wij je hier alles over uit.

Indien je nog wat extra hulp nodig hebt

Breng je alle bovenstaande tips in de praktijk, dan merk je vast dat het je lukt om je beter te focussen. Maar een hele dag 100% gefocust werken blijft een behoorlijke uitdaging. En soms vraagt die ene belangrijke deadline of dat examen daar wel om. Dan biedt ons natuurlijke supplement ‘Concentratieboost’ uitkomst! Het ondersteunt het concentratievermogen, de focus en het geheugen! Het laatste duwtje in de rug om je maximaal te concentreren op die belangrijke taak.

 

Over de schrijver
Jochum Smid is biobased chemicus en heeft zich volledig gespecialiseerd in de orthomoleculaire voedingsleer. Hij ontwikkelt en selecteert de voedingssupplementen bij Natuurlijk Presteren en heeft een passie voor biohacking, wetenschap en gezonde voeding.
Reactie plaatsen