10 Tips voor concentratieproblemen bij kinderen
14 december 2018 
9 min. leestijd

10 Tips voor concentratieproblemen bij kinderen

Mede door alle technologie van tegenwoordig komen concentratieproblemen bij kinderen steeds vaker voor. Kinderen zijn namelijk van nature erg energiek en uitbundig. Hierdoor kunnen we niet van ze verwachten dat ze zich volledig op één taak focussen, helemaal zonder afgeleid worden.

Het is echter wel mogelijk om kinderen te helpen zich op een taak te concentreren en het concentratievermogen voor een langere periode te verhogen. Kinderen worden vaak met concentratieproblemen geconfronteerd omdat ze anders in elkaar zitten dan volwassenen. Wat gebeurt er dan wanneer ze een taak krijgen die ze niet leuk vinden?

Inderdaad! Ze raken snel verveeld en krijgen aandacht voor iets veel interessanters. Dit is in tegenstelling tot wat jij als volwassene zou doen: je taak voltooien, of je het nou leuk vindt of niet.

“Let us sacrifice our today so that our children can have a better tomorrow.” – A.P.J. Abdul Kalam

Ik snap dat je nu denkt: leuk en aardig al die feitjes, maar hoe kan ik mijn kind nou helpen met concentreren? Wees gerust… We hebben een aantal hele handige tips voor je op een rijtje gezet!

10 simpele technieken voor concentratieproblemen bij kinderen

Concentratieproblemen bij kinderen ontstaan uit bepaalde taken en het gedrag dat daarbij wordt waargenomen, bijvoorbeeld wanneer ze huiswerk moeten maken. Uit dit gedrag blijkt dan dat kinderen juist andere dingen doen dan er van ze wordt verwacht. Na het lezen van deze blog is het voor jou duidelijk welke 10 simpele technieken je kunt gebruiken om de focus en concentratie van je kind te verbeteren!

1. Gebruik spellen en oefeningen

Kinderen houden van spelen. Hierdoor is het altijd een goed idee om te proberen hun taken een stuk leuker te maken. Maar… Hou tablets, computers en gadgets buiten de deur! Studies hebben aangetoond dat bijvoorbeeld tablets de aandachtspanne en geheugencapaciteit van kinderen verminderen. Laat kinderen spelen met regulier speelgoed en activiteiten doen die aandacht en concentratie verbeteren.

 • Denkspellen – Je kunt het concentratievermogen van een kind trainen en versterken door oefeningen te doen waarvoor ze moeten nadenken, plannen en het geheugen moeten gebruiken. Voorbeelden hiervan zijn kruiswoordpuzzels, legpuzzels en kaartspellen zoals ‘Memory’ en ‘Uno’. Deze spellen verbeteren de aandacht voor bijvoorbeeld woorden, cijfers en foto’s. Daarnaast zijn er ook puzzels waarbij kinderen moeten zoeken naar moeilijk te vinden objecten of dingen die ‘fout’ zijn in de afbeelding. Ook deze spellen verbeteren de aandacht en verhogen de concentratie.
 • Sequencen – Dit is het uitvoeren van stappen in een vooraf bepaalde volgorde. Er is een sterke link tussen sequencen en concentratie. Voorbeelden zijn het bakken van een taart door het volgen van een recept, het dekken van de tafel en het in alfabetische volgorde zetten van letters. Dit zijn allemaal geweldige activiteiten voor het verbeteren van de concentratie van kinderen.
 • Stil zitten – Dit ‘spel’ houdt in dat je jouw kind uitdaagt om op een stoel te zitten, zonder dat ze mogen bewegen. Vervolgens kijk je hoe lang ze dit kunnen volhouden. Door regelmatig zulke spellen te spelen, worden de hersenen van je kind uitgedaagd. Zo versterkte de verbindingen tussen geest en lichaam, waardoor de concentratie en focus verbeteren.

Concentratieproblemen bij kinderen

2. Zorg voor de juiste omgeving

Sommige kinderen reageren goed in een omgeving die rustgevend en kalmerend is. Andere kinderen hebben juist weer helemaal geen moeite om een taak te voltooien in een drukke omgeving. Het is dus belangrijk dat je inzicht krijgt in de omgeving waarin je kind zich het meest thuis voelt. Het begrijpen van de omgeving waarin kinderen zich het liefst in begeven, speelt dus ook een grote rol bij het verhelpen van concentratieproblemen bij kinderen. Hoe je dit doet?

 • Creëer sfeer – Zachte instrumentale muziek en gekleurde verlichting helpen om de sfeer te verbeteren. Ook helpt het door bijvoorbeeld een aquarium in de kamer te plaatsen. Kinderen zijn namelijk van zichzelf al heel erg hyper. Het kijken naar rustig rondzwemmen vissen kan echt een verschil maken!
 • Elimineer ‘gadgets’ – Om afleiding te voorkomen, moeten (in het ideale geval) TV’s, iPads, mobiele telefoons etc. worden uitgeschakeld of in een andere kamer worden bewaard. Als ze een computer moeten gebruiken om te studeren, zorg er dan voor dat deze alleen voor studie wordt gebruikt en niets anders.
 • Geef ze alleen wat ze nodig hebben – Hou alles dat nodig is bij de hand, zodat je kind niet hoeft op te staan ​​om iets te krijgen. Alleen huiswerkboeken, kleurpotloden, schoolboeken, potloden of water mogen op tafel. Zo kunnen ze goed bijhouden hoeveel werk er nog is, waardoor kinderen ook leren om tijd te beheren.

3. Zorg voor een vaste routine

Routines helpen kinderen te wennen aan planning. Ik zal een voorbeeldje geven van Jolanda en haar 6-jarige zoon Max. “Max komt om 15:30 uur thuis van school en krijgt dan wat lekkers. Om 16.00 uur neem ik hem mee naar buiten om met kinderen uit de buurt te spelen. We gaan dan om 17.00 uur weer naar huis, eten met het hele gezin om 18:00 uur en nemen heel even de tijd om het eten te laten zakken. Vervolgens maakt Max zijn oefeningen voor school van 19:00 uur tot 20:00 uur, waarna hij gaat 0m 20:30 uur lekker naar bedje gaat.”

Hoewel we niet allemaal zo’n strak schema hoeven te hebben als Jolanda, is het belangrijk om wel een vaste routine te creëren voor je kind. Dit helpt kinderen om tijd te beheren en programmeert hun hersenen om te weten wanneer ze bijvoorbeeld huiswerk moeten maken voor school. Daarnaast heeft het ook nog eens een positief effect op het concentratievermogen, omdat kinderen zo bijvoorbeeld leren dat ze na het spelen moeten gaan studeren. Zo komen ze automatisch in de ‘studiemodus’ zodra ze klaar zijn met eten. Een erg waardevolle tip dus voor concentratieproblemen bij kinderen.

4. Neem tijd voor pauzes

Het is bewezen dat korte pauzes, zoals power-napjes van 20 minuten, de geest verfrissen en de concentratie verhogen. Kinderen kunnen zich het best concentreren na een goede nachtrust. Zo kan een power-napje na school of in de middag ook een positief effect hebben op concentratieproblemen bij kinderen.

Daarnaast is het belangrijk dat ook hongergevoelens worden aangepakt voordat kinderen beginnen met studeren. Hierdoor kan de concentratie worden verstoord. Zorg dus altijd dat kinderen goed uitgerust zijn en goed hebben gegeten voordat ze beginnen met hun taak…

Concentratieproblemen bij kinderen

5. Verdeel grote taken in kleinere taken

Het uitvoeren van ‘kleinere’ taken verbetert de aandachtsspannen en concentratie. Een heel hoofdstuk in één keer bestuderen is bijvoorbeeld best moeilijk voor een kind. Het helpt dus om het op te splitsen in pagina’s of zelfs alinea’s. Zo krijgen kinderen het gevoel van voldoening voor het voltooien van deze kleinere taak, waardoor ze gemotiveerd worden om door te gaan.

Het verdelen van grote taken in kleinere taken geldt niet alleen voor het studeren. Zo kan het bijvoorbeeld ook enorm helpen voor huishoudelijke klusjes. Zo doet Jolanda dit ook bij Max. “Ik liep al een tijdje te zeuren tegen Max dat hij zijn kast moest opruimen, maar hier keek hij echt tegen op. Toen ben ik begonnen met opsplitsen en zei ik tegen hem dat hij die dag alleen de onderste plank hoefde te doen…. En ja hoor, toen ik ’s avonds thuis kwam van mijn werk had hij het al gedaan!”

6. Begrijp hoe kinderen leren

Alle kinderen zijn anders en leren dingen dus ook op andere manieren aan. Sommige kinderen verwerken informatie het makkelijkst wanneer ze het zien, terwijl andere kinderen juist beter leren door te horen. Daarnaast zijn er ook kinderen die vooral heel praktisch ingesteld zijn en dingen het makkelijkst leren door het ‘aan te raken’ en het zelf te doen. Het is dus belangrijk om te begrijpen in welke categorie je kind valt. Dit kan hen helpen informatie beter te begrijpen, waardoor ze zich ook beter zullen kunnen concentreren.

 • Visueel – Kinderen die visuele informatie beter begrijpen, moeten ergens beeld bij krijgen. Ze kunnen zich beter concentreren als hen wordt toegestaan om informatie te lezen en op te schrijven.
  • Flitskaarten – Wanneer kinderen bijvoorbeeld spelling leren, helpt het om het op te schrijven op kleine kaarten. Zo leren ze concepten sneller te begrijpen.
  • Tekenen – Het kind vragen om te tekenen wat hij aan het bestuderen is, kan hem ook helpen om beter te visualiseren. Een bonus is dat dit ook helpt om de fijne motoriek te ontwikkelen.
 • Auditief – Kinderen die beter leren als ze informatie horen , zijn auditief van aard. Ze kunne zich beter concentreren als hen wordt toegestaan om informatie op te nemen via het gehoor.
  • Hardop lezen – Kinderen die van nature auditief zijn, leren beter door iets hardop voor te lezen of door te luisteren naar iemand anders die voorleest. Zo kunnen bij deze kinderen audioboeken bijvoorbeeld nuttiger zijn dan normale boeken.
  • Muziek – Luisteren naar muziek kan deze kinderen ook helpen de concentratie tijdens het studeren te verbeteren.

Concentratieproblemen bij kinderen

7. Stel korte tijd doelen in

Ook dit is een handige tip voor concentratieproblemen bij kinderen. Stel een tijdslimiet in voor het voltooien van een taak door bijvoorbeeld te zeggen dat ze een aantal pagina’s binnen 15 minuten af moeten hebben. Let wel op! Zorg er wel voor dat ze niet onder extreme tijdsdruk komen… Ben reëel, probeer jezelf in je kind te verplaatsten en denk: wat zou hij af kunnen hebben binnen een bepaalde tijd?

Hou er daarnaast rekening mee dat een volwassene zich gemiddeld maximaal ongeveer 40 minuten kan concentreren op een taak. De maximale concentratieperiode van kinderen is dus veel lager. Daarom is het verstandig om kortere tijdslimieten te hanteren, zoals 15 to 20 minuten.

8. Werk met beloningen

Beloningen hoeven niet per se snoepjes of cadeau’s te zijn… Zo kun je ze bijvoorbeeld ook belonen met een korte pauze, een dikke vette knuffel of juist de mogelijkheid om verder te studeren zoals bij Jolanda en Max. “Max vindt het nu al leuk om te rekenen maar heeft een hekel aan lezen en schrijven. Als beloning voor zijn oefeningen lezen en schrijven, geef ik hem super leuke rekensommen in de vorm van verhaaltjes die hij moet proberen op te lossen.” Ook dit helpt kinderen om zich beter te concentreren op een taak, ook al vinden ze het minder leuk.

“The tougher the job, the greater the reward.” – George Allen, Sr.

9. Zorg dat ze hun energie kwijt kunnen

Besteed de tijd voor afleidingen goed! Kinderen zijn namelijk van nature enorm energiek en uitbundig. Wanneer ze zich voor langere tijd moeten focussen op een taak, is het belangrijk dat ze vervolgens ook even stoom kunnen afblazen. Dit kan ze namelijk helpen om vervolgens weer beter te kunnen concentreren op de volgende taak.

Het helpt bijvoorbeeld door kinderen tijdens deze pauzes iets heel anders te laten doen. Kijk maar naar Jolanda en Max: “Wanneer Max bezig is met rekenen, doen we maximaal 10 sommen in een keer waarna ik hem een minuut lekker hard laat rennen door de woonkamer. Dit helpt hem te concentreren op de volgende 10 sommen.” Volgens studies is het gebleken dat het mengen van fysieke activiteiten met mentale activiteiten zeer effectief is voor concentratieproblemen bij kinderen.

Concentratieproblemen bij kinderen

10. Zorg voor gezonde voeding en eventueel de juist supplementen

Gezond eten heeft een directe link met concentratieproblemen bij kinderen.  Het eten van junkfood of voedsel dat rijk is aan geraffineerde suiker, maakt een kind traag. Dit “trager worden van de hersenen” wordt ook wel brain fog genoemd. In ons artikel over brain fog leggen wij je hier alles over uit.

Voedsel dat rijk is aan eiwitten zoals eieren en mager vlees, hebben het vermogen om om bij te dragen aan het concentratievermogen! Naast voeding zijn er ook verschillende supplementen die goed zijn voor de leerprestaties, het concentratievermogen en het geheugen. Een goed voorbeeld hiervan is Biotine (B8) en Niacine (B3).

Biotine (vitamine B8)

Vitamine B8 is een vitamine die behoort tot het B-complex en komt onder andere voor in noten, eieren, melk en pinda’s.

 • Goed voor het leervermogen en geheugen
 • Goed voor het concentratievermogen
 • Gunstig voor een goede geestelijke balans
 • Draagt bij aan een heldere geest

Niacine (vitamine B3)

Vitamine B3 is een vitamine die behoort tot het B-complex en komt onder andere voor in vlees, gevogelte, granen en zaden.

 • Goed voor het leervermogen en geheugen
 • Goed voor het concentratievermogen
 • Gunstig voor een goede geestelijke balans
 • Draagt bij aan een heldere geest
 • Tevens goed voor de gemoedstoestand

Alfa Focus

Alfa Focus is een natuurlijk product dat bestemd is voor dagelijks gebruik. Het bevat Scutellaria, ook wel bekend als het Glidkruid, een hoge dosering vitamine B3 en B8 en L-theanine. Zo is goed voor het concentratievermogen, het leervermogen én de leerprestaties. Daarnaast is Alfa focus ook goed voor het geheugen en is het gunstig voor een goede geestelijke balans. Dit product is extra veilig gedoseerd en is daarom geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar!

Over de schrijver
Lars is biobased chemicus en heeft een onuitputtelijke interesse in voeding en wetenschap. Daarnaast verdiept hij zich graag in persoonlijke ontwikkeling en vind je hem regelmatig in de plaatselijke sportschool.
Reactie plaatsen