Hyperfocus bij ADHD: is het een vloek of een gave?
17 december 2019 
in ADHD
2 min. leestijd

Hyperfocus bij ADHD: is het een vloek of een gave?

Hyperfocus komt veel voor bij mensen met ADHD. Het is het vermogen om je intensief te kunnen concentreren op één interessante taak. Vaak kan iemand met ADHD zich tijdens een hyperfocus zelfs zo goed concentreren, dat diegene het besef van tijd volledig kwijt is. Maar… Is dit nou juist een vloek of een gave? Om hier antwoord op te krijgen, is het belangrijk om eerst de oorzaak vast te stellen.

De oorzaak van een hyperfocus bij ADHD

Een mogelijke oorzaak van hyperfocus is een abnormaal laag dopamine niveau. Dopamine is de neurotransmitter waarvan wordt gedacht dat het gevoeligheid voor afleiding veroorzaakt. Dit lage dopamine niveau zorgt er voor dat het erg moeilijk is om te schakelen van een interessante taak naar een saaie, noodzakelijk taak. Als je iets doet wat je leuk vindt, heb je als ADHD’er de neiging om deze taak te blijven doen terwijl anderen normaal gesproken overgaan op de volgende taak.

Als ADHD’er kun je jezelf vooral goed focussen op alles wat je interesse opwekt, zoals online winkelen of gamen. Wanneer iets interessant genoeg is, kan het je in een diepe concentratie brengen die moeilijk te onderbreken is.

Mensen met ADHD worden vaak aangetrokken door iets wat leuk en opwindend is, maar zijn afkerig voor dingen die ze niet willen doen. Deze combinatie, samen met slecht tijdbeheer en problemen met socialiseren, zorgt ervoor dat iemand met ADHD een hele dag kan gamen en helemaal vergeet te eten, drinken of naar de wc te gaan.

Is een hyperfocus bij ADHD slecht

Wanneer je als ADHD’er jezelf te intensief concentreert op een taak, kan die tunnelvisie de rest van het “normale leven” beïnvloeden. Zo kan het ervoor zorgen dat je te laat komt voor een sollicitatiegesprek of een familie-evenement mist. Dit kan je relaties onder druk zetten of zelfs je carrière schaden. Maar… Je kunt leren om je hyperfocus om te zetten tot iets positiefs!

Sommigen noemen de hyperfocus een “superkracht” van mensen met ADHD. Omdat je jezelf zo goed kunt concentreren op één taak, kun je veel meer gedaan krijgen. Daarnaast kun je ook echt ergens beter in worden, door bijvoorbeeld een interessante online cursus met hyperfocus te volgen. De sleutel is juist om die aandacht te richten op nuttige doelen.

Je kunt deze eigenschap niet gewoon in- en uitschakelen, maar je kunt er wel voor zorgen dat je er zo veel mogelijk gebruik van maakt in een goede zin. Het krijgen van een hyperfocus gebeurt alleen bij taken die je interessant vindt. Met andere woorden, je kun jezelf instellen (of juist niet) om naar een hyperfocus te gaan.

“Hyperfocus — One of the keys to productivity”

Hyperfocus is dus niet per definitie slecht voor je. Het kan zelfs een pluspunt zijn! Sommige mensen met ADHD kunnen hun hyperfocus positief kanaliseren, om zo geweldige dingen te bereiken. Veel wetenschappers, schrijvers en kunstenaars met ADHD hebben een zeer succesvolle carrière gehad, grotendeels omdat ze zich urenlang konden concentreren!

Probeer dus uit te vinden wat je écht interessant vind. Ga informatie verzamelen over dat onderwerp: bekijk video’s, lees boeken en speur op het internet. Koop desnoods een leuke cursus over dat onderwerp en wie weet, kun jij jouw hyperfocus ook gebruiken om fantastische dingen te bereiken.

Naar mijn mening is de hyperfocus een gave, waar je trots op kunt zijn (mits je het de juiste manier weet te kanaliseren natuurlijk!)

Over de schrijver
Lars is biobased chemicus en heeft een onuitputtelijke interesse in voeding en wetenschap. Daarnaast verdiept hij zich graag in persoonlijke ontwikkeling en vind je hem regelmatig in de plaatselijke sportschool.
Reactie plaatsen