Vol Hoofd en Moe? Dit zijn de Oorzaken (+ 6 Tips)
05 oktober 2023 
in ADHD
9 min. leestijd

Vol Hoofd en Moe? Dit zijn de Oorzaken (+ 6 Tips)

Heb jij ook zo'n vol hoofd en voel je je vaak moe? Het is een veel voorkomende klacht, die onrust, stress en vermoeidheid met zich meebrengt. 

Je brein blijft maar bezig en je komt niet tot rust. Dit wordt veroorzaakt door de continue drukte en de overmaat aan prikkels om je heen.

Steeds meer mensen krijgen hierdoor een burn-out. Je bent dan totaal uitgeput, zowel lichamelijk als mentaal en kunt eigenlijk niks meer hebben. Vaak voel je je geprikkeld en onrustig en je blijft maar piekeren.

Een vol hoofd hebben is een vervelende klacht, die zorgt voor veel vermoeidheid. 

In dit artikel gaan we in op de oorzaken en geven we tips om je hoofd leeg te maken, zodat je eindelijk weer eens helemaal tot rust kunt komen. En dat is belangrijk om dagelijks nieuwe energie op te doen.

Oorzaken van een vol hoofd

Een vol hoofd maakt je moe. Gelukkig is hier ook iets aan te doen. Daarom hebben we 6 oorzaken voor je uitgewerkt die kunnen leiden tot een vol hoofd. 

1 - Je werkgeheugen zit vol

Je hersenen functioneren eigenlijk niet heel anders dan het geheugen van een computer. Je geheugen kan overvol raken met informatie en feitjes. 

Sta maar eens stil bij de hoeveelheid informatie die we op een dag moeten verwerken! Van nieuwsberichten tot updates van je vrienden en van afspraken tot de boodschappen die je nog moet doen.


De meeste mensen proberen allerlei feiten, opmerkingen en opdrachten gewoon te onthouden. Maar dit kan snel teveel worden. 

Als je informatie niet ergens opschrijft (op papier of digitaal), dan blijven je hersenen hier continu mee bezig. Je wilt het niet vergeten en daardoor zal deze informatie elke keer weer opkomen en blijven herhalen. 

Het is geen wonder dat je hierdoor een vol gevoel in je hoofd krijgt en ook steeds meer dingen gaat vergeten.

2 - ADHD en ADD-symptomen

Ook mensen met ADHD en ADD hebben vaak last van een vol hoofd. 

Wie geen last heeft van deze aandoening beschikt over een handig filter, dat helpt om onderscheid te maken tussen prikkels, wat belangrijk is en wat niet. Iemand met AD(H)D heeft een filter dat niet zo goed werkt. Hierdoor lijken alle prikkels even belangrijk en dat kan veel drukte in je hoofd veroorzaken.

Heb je ADHD, dan komt alles om je heen heel hard binnen. 

Elke prikkel, een voorbijrijdende auto, bladeren die over de weg waaien of een druppelende kraan, leidt af. En dan zijn er ook nog al je gedachten die op al die prikkels kunnen reageren en continu door blijven gaan.

Een vol hoofd hebben is dus een typisch kenmerk van ADHD en ADD. Als jij ADHD hebt, zou je veel kunnen hebben aan de tips die verderop in deze blog staan, om je hoofd leeg te maken.

3 - Je neemt te weinig rust

Om een vol hoofd leeg te maken, is rust nodig. Maar rust is iets dat nog maar weinig mensen met enige regelmaat krijgen. 

Misschien herken je het zelf ook wel. Is er even een moment dat je niets hoeft te doen, dan pak je je telefoon erbij.

Vroeger was een wandeling met de hond een heerlijk moment van rust, of even wachten in de rij voor de kassa of zelfs op de wc zitten. 

Tegenwoordig leiden we onszelf weg van rust en stilte met onze telefoons. En zo blijft er elk moment een stroom van informatie binnenkomen en krijgen je hersenen geen rust.

Elk stukje informatie dat je binnenkrijgt, of het nu een bericht op Facebook is, een nieuwsbericht of een grappig hondenfilmpje, prikkelt je brein. 

Je hersenen moeten weer aan de slag om deze informatie te verwerken en krijgen dus geen moment om tot rust te komen.


4 - Je ontspant niet tijdens ontspanning

Wat de meeste mensen doen om te ontspannen, is eigenlijk geen ontspanning, zeker niet voor de hersenen. 

We denken wel dat het ontspannend is, wanneer we lekker languit op de bank series zitten te kijken of een boek aan het lezen zijn. 

Ook wandelen is toch ontspannend, terwijl we tijdens het lopen een podcast aan het luisteren zijn?

Maar elke activiteit waarbij je nieuwe informatie opneemt, is niet ontspannend voor je brein. Die serie die je kijkt is natuurlijk leuk, en je leeft mee met de hoofdpersonen en je geniet van het verhaal, maar het zijn toch weer allemaal nieuwe prikkels. 

Ook wandelen is in principe ontspannend, maar niet als je je onderwijl moet concentreren op wat iemand in een podcast aan het vertellen is.

Hierdoor kun je niet volledig ontspannen, blijf je onrustig en het vervelendste: je hersenen raken alleen maar voller. 

Het is van belang dat er op een dag ook momenten zijn waarop je wel even helemaal tot rust komt en geen prikkels binnenkrijgt.

5 - Te weinig beweging

Lichaamsbeweging is een geweldige manier om gedachten tot rust te brengen en een vol hoofd weer leeg te maken. 

Bewegen (of dat nu een fijne wandeling is of een workout in de sportschool) werkt ontspannend voor het lichaam. Er zijn verschillende redenen waarom dat zo is.

Er is een duidelijk verband tussen stress en lichaamsbeweging. Hoe meer je beweegt, hoe minder last van stress je hebt. 

Daarbij komt nog dat het een gezonde spijsvertering bevordert, waardoor je je ook energieker en fitter voelt. Bovendien helpt regelmatig bewegen om het stresshormoon cortisol af te bouwen [1].

Elke dag bewegen is een goede manier om te ontspannen. Niet alleen geef je je lichaam een lekkere workout, het geeft je ook even de tijd om op iets anders te focussen en alle gebeurtenissen van de dag een plekje te geven.

6 - Je schrijft te weinig op

Zoals gezegd krijgen we veel informatie binnen en natuurlijk heb je gedurende een dag veel te onthouden. 

Je vriendin belt om een afspraak te maken, je kind geeft even door dat hij een bepaald soort koekjes wil en op je werk krijg je ook allerlei informatie door die belangrijk is om te onthouden. Het zou gekkenwerk zijn om alles zelf te onthouden.

Dit is niet alleen onnodig belastend voor je hersenen, het zorgt er eveneens voor dat je veel te veel vergeet. En dat kan weer voor meer stress zorgen, want je bent bang om iets belangrijks te vergeten. 

Met alles dat je zou moeten onthouden op een dag, is het geen wonder dat je last krijgt van een vol hoofd en moe bent.


Tips om een vol hoofd leeg te maken

1 - Zet notificaties op je mobiele telefoon uit

Ben je moe en heb je een vol hoofd? Dat kan goed komen door de notificaties op je telefoon. Deze onderbreken continu wat je aan het doen bent, waardoor je de hele dag moet schakelen tussen verschillende taken.

Je hersenen moeten elke keer op iets anders focussen en worden continu geprikkeld. Dat kost enorm veel energie en je energie is niet onuitputtelijk. Het is dan ook een goed idee om de notificaties op je smartphone uit te zetten [2]

Op die manier krijg je geen meldingen dat er iets is binnengekomen. Geen piepjes of pop ups die jouw concentratie kunnen verstoren.

Zo heb je niet het gevoel dat je ergens op moet reageren en je bepaalt zelf waar je je energie in steekt. Ben je bang dat je iets belangrijks mist? Er is vrijwel niets zo belangrijk dat het je werk of ontspanning zou mogen onderbreken.

Daarnaast kun je met jezelf afspreken dat je twee keer per dag kijkt wat er binnen is gekomen. Doe dit bijvoorbeeld een keer voor je lunch en een keer vlak voor het avondeten. Zo weet je zeker dat je op een dag echt niks mist.

2 - Pak je voedingspatroon aan

Ook je voeding kan invloed hebben op hoe je je in je hoofd voelt. Vooral bij mensen met ADHD, ADD en vergelijkbare symptomen kan dit een van de oorzaken zijn van de klachten. 

Heb je last van een vol hoofd en moeite met het verwerken van prikkels, dan is het aan te raden om eens kijken naar je voedingspatroon.

Een voedingsstof die invloed op je prikkelgevoeligheid heeft, is bijvoorbeeld cafeïne. Ook een tekort aan bepaalde nutriënten uit voeding kan een rol spelen, zoals omega 3, ijzer, zink of B-vitamines. 

Wat de invloed is van deze nutriënten en hoe je deze voorkomt leer je o.a. in ons stappenplan "de ADHD-leefstijl"

3 - Schrijf een paar keer per dag je hoofd leeg

Zoals gezegd kan een vol hoofd ontstaan doordat je zoveel moet onthouden. In plaats van dit allemaal aan je hersenen toe te vertrouwen, kun je het jezelf makkelijker maken door alles te noteren (in een papieren of digitale agenda of notitieblok). 

Schrijf ook andere dingen op die belangrijk zijn, zoals ideeën of iets belangrijks wat je te binnen schiet.

Zorg in ieder geval dat je deze aantekeningen maakt voor je gaat slapen, zodat je met een leeg hoofd de nacht in gaat. 

Lees wat je geschreven hebt nog een keer door, zodat je weet dat je niks zult vergeten. Dit geeft een hoop rust en kan ook een positieve impact op je nachtrust hebben.

4 - Meerdere échte pauzes per dag

Wat essentieel is als je een vol hoofd wilt leegmaken, is om ervoor te zorgen dat je pauzes ook echt pauzes zijn. 

Dus is het tijd voor wat rust, laat je telefoon dan uit en ga geen YouTube kijken of een podcast luisteren. Kortom, in je pauze ga je niets consumeren, wat betekent dat je even geen prikkels binnenkrijgt.

Een pauze is bedoeld om je lichaam en geest even rust te gunnen. Die broodnodige rust krijg je door een blokje om te gaan of te sporten. Doe even lekker niks, ga op de bank liggen of staar wat uit het raam. 

Doordat je hersenen geen specifieke taak hebben, kunnen je gedachten afdwalen. En afdwalen is het tegenovergestelde van focussen. Het is de ultieme manier voor je hersenen om te ontspannen.

We hebben vaak het idee dat we altijd "iets" moeten doen. Maar deze dwangmatige overtuiging is juist wat ons in de problemen brengt en een vol hoofd veroorzaakt en wat ons moe maakt. Probeer elke dag je pauzes leeg te houden en kijk wat het je brengt.

Wist je dat? Door echt te ontspannen en je brein rust te gunnen, kun je na je pauze veel beter presteren. Ontspanning heeft een positief effect op je concentratie, geheugen, creativiteit en besluitvorming.

5 - Leer om goed te slapen

Slaap is eveneens belangrijk voor je mentale gezondheid. Veel mensen komen niet aan een goede nachtrust toe, door slaapproblemen of een verkeerde slaaphygiëne.

Wanneer je diep slaapt, helpt dit om de informatie die je overdag hebt opgenomen, beter te verwerken. Het is zelfs essentieel om deze informatie te kunnen verwerken. 

Vervolgens zul je merken dat de volgende dag je hoofd een stuk minder vol is. Dan is het ook veel makkelijker om weer nieuwe informatie op te nemen.

Om goed te kunnen slapen is het belangrijk om een goede slaaphygiëne te krijgen. Ga elke dag op dezelfde tijd naar bed en sta op dezelfde tijd op. 

Zorg voor een slaapkamer waar je echt tot rust komt (vermijd het blauwe licht van je smartphone) en vermijd voeding en dranken die je slaappatroon verstoren.


6 - Meer bewegen

Zoals iedereen weet is lichaamsbeweging erg gezond. Het is niet alleen goed om je spieren te trainen, maar is ook een van de beste manieren om fysieke en mentale spanning in het lichaam te verminderen. 

Wat voor beweging je ook doet, het helpt om stresshormonen af te voeren, spanning in de spieren los te laten en het is goed om een vol hoofd weer leeg te maken.

Probeer dagelijks lekker te bewegen. Dat hoeft niet per se sporten te zijn, elke vorm van beweging is goed, dus wandelen, fietsen, de trap op- en aflopen of lopend de boodschappen doen. 

Maar sporten is zeker ook belangrijk, dus probeer ook 1 of 2 keer per week intensief te bewegen. Zoek een sport die je leuk lijkt en ga eens meedoen met een proefles.

Vol hoofd door ADHD en ADD (+ stappenplan)

Wanneer je ADHD of ADD hebt, is de kans groot dat je regelmatig last hebt van een vol hoofd. Mensen met deze aandoening hebben een minder goed werkend filter en zijn daarbij ook nog erg creatief. 

Daardoor komen prikkels hard binnen en het brein koppelt hier direct allerlei associaties, gedachten en herinneringen aan.

Deze creativiteit en het associatievermogen kunnen een groot voordeel zijn. Mensen met ADHD en ADD kunnen vaak heel goed out-of-the-box denken en je ziet dan ook dat ze vaak in creatieve beroepen werkzaam zijn. Ook hebben ze veel fantasie en kunnen ze goed problemen oplossen.

Dan is het echter wel noodzakelijk dat je goed kunt ontspannen, omdat je anders overprikkeld raakt en een veel te vol hoofd krijgt. 

Om dit te voorkomen kun je gebruik maken van de tips in mijn stappenplan "De ADHD-leefstijl" om van ADHD/ADD je superpower te maken. Dit ga je doen met behulp van voeding en leefstijl.

Over de schrijver
Mirjam voelde zich als kind al verbonden met de natuur. Daaruit voortvloeiend komt een grote passie voor gezondheid, natuurlijke geneeswijzen en gezonde voeding. Verder is ze gek op lezen, yoga & schrijven. Als het lekker weer is buiten, gaat ze er graag op uit om nieuwe wandelpaden te ontdekken.
Reactie plaatsen