ADHD bij kinderen: Tips om ermee om te gaan
22 november 2023 
in ADHD
5 min. leestijd

ADHD bij kinderen: Tips om ermee om te gaan

ADHD bij kinderen kan al vroeg problemen opleveren. Het is moeilijk stilzitten voor deze kinderen, ze kunnen dromerig zijn of juist heel druk en kunnen zich niet zo goed concentreren. Als een kind ADHD heeft, verwerkt het prikkels op een andere manier.

Ouders kunnen moeite hebben om hun kind de steun en begeleiding te bieden die het nodig heeft. De aanpak van een kind met ADHD is net wat anders dan bij een kind dat deze aandoening niet heeft. In deze blog leggen we uit wat de kenmerken zijn en geven we 7 tips om hier als ouders mee om te gaan.

1 - Kenmerken ADHD bij kinderen

ADHD kan zich al vroeg uiten bij kinderen, meestal zijn de eerste kenmerken zichtbaar vanaf 3 of 4 jaar. Maar het is ook mogelijk dat de symptomen eerder of juist later naar voren komen. ADHD is een ontwikkelingsstoornis, wat betekent dat het problemen kan veroorzaken in de ontwikkeling van een kind.


Deze problemen komen voor in alle leefgebieden, zoals in het gezin, sociale contacten en op school. ADHD wordt onderverdeeld in drie types: onoplettend (ADD), hyperactief en impulsief of een combinatie van deze twee. Veel voorkomende symptomen van ADHD bij kinderen zijn [1]:

Hyperactiviteit

  • Niet stil kunnen zitten, wiebelen op de stoel, beweegt continu de handen
  • Moeilijk kunnen ontspannen
  • Kan niet goed rustig spelen
  • Veel praten
  • Druk rondrennen, op dingen klimmen
  • Moeite om op de beurt te wachten

Concentratieproblemen

  • Snel vergeten van informatie
  • Snel afgeleid zijn
  • Is altijd spullen kwijt
  • Heeft moeite om taken af te maken
  • Dromerig
  • Niet doen wat er van het kind gevraagd wordt
  • Schenkt niet voldoende aandacht aan taken en maakt daardoor fouten

2 - Omgaan met een kind met ADHD

Wanneer je kinderen met ADHD aanpakt op de manier waarop je elk ander kind zou aanpakken, bereik je vaak niet wat je wilt. De kans is groot dat kinderen met deze aandoening beter reageren als je onderstaande tips gebruikt.

  • Geef duidelijke instructies: zorg dat je eerst contact maakt met je kind, door even de schouder aan te raken en oogcontact te maken. Leg vervolgens simpel en kort uit wat er gedaan moet worden.
  • Ontwikkel goede gewoontes: zorg dat je kind goed slaapt en eet. Plan hiervoor vaste tijden in, zodat dit een gewoonte wordt. Ook is het goed om dagelijks te bewegen en hiervoor tijd in te plannen. Let er eveneens op dat je kind op tijd zijn of haar medicatie neemt. Het ontwikkelen van deze goede gewoontes kan helpen om ADHD symptomen te verminderen.
  • Zorg voor overzicht: Kinderen met ADHD hebben veel behoefte aan voorspelbaarheid en overzicht. Drukke en onverwachte gebeurtenissen kunnen een heftige impact hebben. Help je kind door van tevoren uit te leggen wat er kan gebeuren en wat er verwacht wordt. Geef bijvoorbeeld stap voor stap weer wat jullie gaan doen als jullie een uitstapje hebben: spullen inpakken, in de auto stappen, een half uur rijden en zo verder.
  • Goed gedrag direct belonen: Een kind met ADHD heeft een positieve benadering nodig en een beloning die direct volgt op goed gedrag. Kinderen met deze aandoening krijgen vaak veel meer kritiek en straf dan andere kinderen en dit is slecht voor hun zelfbeeld. Prijs goed gedrag uitbundig en zorg dat je dit ook zo snel mogelijk doet wanneer je het ziet.
  • Bied structuur rondom taken en huiswerk: Het is een goed idee om samen met je kind een planning te maken, om overzichtelijk te krijgen wat voor taken er gedaan moeten worden. Dat gaat om de normale dagelijkse zaken, zoals naar school gaan of naar bed gaan. Gebruik een agenda voor huiswerk en moedig je kind aan deze te gebruiken.
  • Stimuleer je kind zelfstandig te zijn: Het is ook voor kinderen met ADHD heel belangrijk om zoveel mogelijk zelfstandig te zijn.
  • Help je kind met het ontwikkelen van vriendschappen: Sociale relaties zijn belangrijk. Stimuleer het aangaan van vriendschappen, zodat je kind tenminste één goede vriend(in) heeft. Voor jonge kinderen is het handig om speelafspraken te maken en die indien nodig te begeleiden.
Wist je dat? Ook een positieve houding is enorm belangrijk. Het blijkt dat alleen al de verwachting dat je kind goed zal presteren, al zorgt voor een verbetering in gedrag van een kind met ADHD [2].


3 - Symptomen ADHD verminderen bij kinderen

De klachten van kinderen met ADHD worden over het algemeen behandeld met medicatie, maar vaak kun je al heel veel bereiken met een paar simpele aanpassingen op het gebied van voeding, beweging en slaap. Hieronder zie je hoe je dit kunt aanpakken.

Gevarieerd voedingspatroon

Tegenwoordig wordt aangeraden om minder of zelfs geen vlees te eten. Maar dierlijke voeding zou zeker niet vermeden moeten worden, omdat het waardevolle voedingsstoffen bevat die kunnen helpen ADHD klachten te verminderen.

Zorg wel dat het van goede kwaliteit is. Vermijd bewerkt vlees en gefrituurde producten. Zet regelmatig eieren, grasgevoerd vlees, vette vis en schaal- en schelpdieren op het menu. Deze zijn rijk aan stoffen die goed zijn voor de hersenen.

Let er eveneens op dat je varieert in soorten groenten en fruit, zodat je kind altijd kleurrijk eet. Deze gezonde producten bevatten vitamines, mineralen en vezels die belangrijk zijn voor het optimaal functioneren van het brein. Ook helpen ze de darmen gezond te houden.

Meer beweging

Lichaamsbeweging kan eveneens een belangrijke rol spelen in het verminderen van ADHD symptomen bij kinderen. Wanneer kinderen lange tijd achtereen stil zitten (bijvoorbeeld wanneer ze televisie kijken, gamen of achter de computer zitten), zorgt dit voor een verergering van de klachten.

Stimuleer je kind om meer te gaan bewegen, zodat het een overmaat aan energie kwijt kan. Dit kan gewoon door buiten te spelen, te fietsen of te wandelen, maar ook door op een sport te gaan.

Verbeteren van de slaapkwaliteit

70% van de kinderen met ADHD heeft slaapproblemen. Goed slapen is van essentieel belang, voor iedereen, maar vooral voor een kind met ADHD. Wanneer je te weinig slaapt, kan dit klachten veroorzaken die vergelijkbaar zijn met ADHD, zoals druk in je hoofd zijn, impulsief gedrag en je slecht kunnen concentreren.

De kwaliteit van de nachtrust verbeteren kan ook helpen om ADHD symptomen te verminderen. Zorg dat je kind een vast slaapritme heeft, waarbij het elke nacht op dezelfde tijd naar bed gaat en 's ochtends op dezelfde tijd opstaat. Probeer hier zo min mogelijk vanaf te wijken, ook in het weekend.

Met kinderen boven de 12 jaar kun je afspreken om bijvoorbeeld in het weekend wat later naar bed te gaan. Het is aan te raden om je kind 2 uur voor het slapengaan niet meer naar een scherm (van televisie, computer, telefoon of tablet) te laten kijken.

Bouw rustgevende activiteiten in om de dag af te bouwen, zoals een warme douche nemen of even voorlezen. Kinderen kunnen hierdoor makkelijker in slaap vallen en beter doorslapen.


Het ADHD-Leefstijl Stappenplan

Ben je nu enthousiast geworden om met enkele simpele stappen de ADHD klachten van je kind te verminderen? In het ADHD-Leefstijl Stappenplan vind je nog veel meer wetenschappelijk onderbouwde tips. Door kleine aanpassingen in voeding en leefstijl kun je veel bereiken.

In dit e-book vind je uitgebreide adviezen op het gebied van voeding, zoals het eten van meer vezels, het vermijden van suiker en chemische toevoegingen en het aanvullen van tekorten. Ook geven we meer inzicht in de voordelen van bewegen en krijg je tips om beter te kunnen slapen.

En uiteindelijk helpen we je ook om een praktisch plan op te stellen om met deze adviezen aan de slag te gaan. Wacht niet langer, download het ADHD-Leefstijl Stappenplan vandaag nog!

Over de schrijver
Mirjam voelde zich als kind al verbonden met de natuur. Daaruit voortvloeiend komt een grote passie voor gezondheid, natuurlijke geneeswijzen en gezonde voeding. Verder is ze gek op lezen, yoga & schrijven. Als het lekker weer is buiten, gaat ze er graag op uit om nieuwe wandelpaden te ontdekken.
Reactie plaatsen