Soorten ADHD: Dit Zijn de Symptomen
03 oktober 2023 
in ADHD
6 min. leestijd

Soorten ADHD: Dit Zijn de Symptomen

Wist jij dat er verschillende soorten ADHD zijn? Er zijn drie soorten, waarbij je òf moeite hebt je aandacht erbij te houden, òf hyperactief en druk bent of een combinatie van deze twee hebt. Zowel kinderen als volwassen kunnen last hebben van ADHD.

De hoeveelheid mensen die gediagnosticeerd worden met deze aandoening neemt de laatste jaren explosief toe. En waarschijnlijk zijn het er nog meer, want niet iedereen die ADHD-symptomen heeft, gaat ook naar de dokter. Vooral volwassenen kunnen zelf leren omgaan met de klachten en hebben er dan minder last van.

Als je zelf ADHD hebt of iemand kent die het heeft, is het handig om te weten welke soorten er zijn. In deze blog leggen we uit hoe dat zit en geven we tips hoe je de ADHD symptomen op een natuurlijke manier kunt aanpakken.

Soorten ADHD

Nog niet zo lang geleden waren er nog maar twee soorten ADHD, namelijk ADD of ADHD. Inmiddels wordt de aandoening simpelweg ADHD genoemd en wordt er onderscheid gemaakt in drie soorten. Elk heeft zijn eigen kenmerken:

    • ADHD-H: Voornamelijk hyperactief en impulsief

    • ADHD-I: Inattentive oftewel onoplettend

    • ADHD-C: Een combinatie van beide andere soorten

ADHD komt voor bij zowel kinderen als volwassenen. Als je denkt dat jij of je kind last hebt van ADHD kun je een afspraak maken bij de huisarts.

Deze kan door middel van vragen stellen erachter komen of dat ook het geval is. Als dat zo is word je doorverwezen naar een specialist.

ADHD wordt gezien als een stoornis, waarbij de oorzaak zou liggen in een gebrek/disbalans aan neurotransmitters in de hersenen. Het is echter wel zo dat er nooit bewezen is dat deze aandoening hierdoor werkelijk veroorzaakt wordt en er zijn geen hersenafwijkingen gevonden tijdens onderzoek.

Over het algemeen wordt er medicatie voorgeschreven met het advies te zorgen voor veel structuur en regelmaat in je leven. Toch komt er ook steeds meer aandacht voor wat je zelf kunt doen om de klachten te verbeteren. Hierover lees je later meer. Eerst gaan we in op de symptomen van de verschillende soorten ADHD.

Symptomen ADHD per variant

De verschillende soorten ADHD brengen elk hun eigen symptomen met zich mee. Er is soms enige overlap, maar toch zijn ze wel elk verschillend.

1 - Symptomen ADHD-H

Heb je deze vorm, dan ben je hyperactief (fysiek druk met motorische onrust) en impulsief. Dit zijn de meest opvallende kenmerken:

 • Moeilijk stil kunnen zitten en veel praten
 • Prikkels maken het drukke gedrag erger
 • Moeilijk om aan de regels te houden
 • Beginnen met een activiteit en deze dan niet afmaken
 • Impulsiviteit: beslissingen nemen zonder eerst goed na te denken

Het drukke gedrag valt vaak als eerste op school op. Hyperactieve kinderen zitten onrustig op hun stoel en bewegen met hun handen of voeten. Deze beweeglijkheid is voor hen niet te onderdrukken. Kinderen met ADHD kunnen gewoon niet rustig spelen.

2 - Symptomen ADHD-I

Dit type is gelijk aan wat vroeger ADD werd genoemd. Bij dit type ADHD komen de volgende symptomen voor:

 • Moeite hebben met zich te concentreren - vooral als het onderwerp niet aanslaat bij de interesse.
 • Is zeer snel afgeleid - door zowel interne als externe prikkel
 • Vaak aan het dagdromen - verzonken in eigen gedachten
 • Niet hyperactief - hierdoor valt deze vorm van ADHD minder snel op

3 - Symptomen ADHD-C

Dit is de meest voorkomende vorm van ADHD. Deze vorm van ADHD is een combinatie van de typen ADHD-H en ADHD-I. Iemand zal dus ook symptomen van beide varianten vertonen:

 • Moeite hebben met concentreren
 • Erg druk en impulsief
 • Vaak aan het dagdromen
 • Moeilijk regels kunnen handhaven
 • Snel afgeleid en maakt dingen niet af

Aanpak ADHD-symptomen op natuurlijke wijze

Zoals gezegd wordt over het algemeen medicatie voorgeschreven voor ADHD. Maar je kunt ook zelf veel doen om de symptomen van ADHD op natuurlijke wijze aan te pakken. Hieronder geef ik je enkele simpele tips die kunnen helpen, zoals meer lichaamsbeweging, gezond eten, goed slapen en zorgen voor een prikkelarme werkomgeving.

1. Meer lichaamsbeweging

Regelmatig bewegen is voor iedereen gezond, maar mensen met ADHD hebben er nog extra voordeel van. Dit komt doordat lichaamsbeweging de aanmaak van neurotransmitters helpt reguleren, waardoor deze beter in balans komen. Neurotransmitters als serotonine en dopamine zijn goed voor de stemming en concentratie.

Lichaamsbeweging heeft daarom allerlei voordelen bij mensen met ADHD:

 • Helpt impulsiviteit te verminderen: lichaamsbeweging verbetert de impulscontrole, waardoor je minder impulsief bent.
 • Kan hyperactiviteit verminderen: lichaamsbeweging is een uitlaatklep voor ADHD'ers, waardoor ze daarna minder druk zijn.
 • Goed voor het emotioneel welzijn: houd het brein in balans en versterkt het zelfvertrouwen.
 • Kan het helpen bij depressiviteit en angst: klachten die vaak met ADHD samengaan. Uit onderzoek blijkt dat dit vooral goed helpt bij kinderen [1].


Elke vorm van beweging is goed. Kies vooral iets dat je ligt, waar je graag mee bezig bent. Ook sporten is een goed idee.

Let er op dat je voor kinderen geen sporten kiest die erg competitief zijn, dat zorgt alleen maar voor een overmaat aan prikkels. Vechtsport, teamsport en krachttraining brengen elk hun eigen mentale en fysieke voordelen met zich mee.

2. Eet onbewerkt en gevarieerd

Een volgend punt waar je op zou moeten letten als je ADHD hebt is voeding. Tegenwoordig eten we veel bewerkte voeding: kant en klaar maaltijden, bewerkt vlees, koek, gebak, chips en toetjes.

Al deze voeding staat ver af van het natuurlijke product. Het is sterk bewerkt en er zijn allerlei stoffen aan toegevoegd die het lichaam alleen maar belasten.

Wat voeding betreft kun je op de volgende punten letten: vermijd ten eerste geraffineerde suiker. Uit onderzoek komt naar voren dat er een verband is tussen ADHD klachten en suiker.

Suiker zit in ontzettend veel voedingsmiddelen, zoals frisdrank, sauzen, snoep, chocola en zuivel. Het is behoorlijk moeilijk om suiker helemaal uit je dieet te weren, maar het is de moeite waard om dit zoveel mogelijk te proberen.

Ten tweede zou je gefrituurde producten moeten vermijden. Deze zijn schadelijk voor iedereen, maar vooral voor mensen met ADHD.

Gefrituurd eten bevat AGE's, die een verstorende werking hebben op de darmflora en ze bevatten transvetten. Beperk de inname van eten uit de frituur, bijvoorbeeld tot 1 keer per week of eet het alleen bij speciale gelegenheden.

Heb je ADHD, probeer dan zo puur en gezond mogelijk te eten. Gebruik verse groente en fruit en maak je maaltijden zoveel mogelijk zelf met verse onbewerkte producten.

3. Dieper leren slapen

Kun je met gewoon goed slapen ook invloed hebben op je ADHD klachten? Dat is zeker het geval! Er is een duidelijk verband tussen ADHD en slecht slapen en dat is ook geen wonder.

Je hersenen hebben goede kwaliteit slaap nodig om goed te kunnen functioneren. Als je slecht slaapt (te laat in slaap vallen, vaak wakker worden of te  vroeg wakker worden) zal dit een negatief effect hebben op je ADHD klachten.

Wanneer je slaapt, zorgt je lichaam dat alle hormonen en neurotransmitters weer in balans komen. Zo zorgt melatonine ervoor dat je je 's avonds slaperig voelt en houden dopamine en serotonine je overdag alert en scherp en ze zijn belangrijk voor een goede concentratie. Als je 's nachts niet diep genoeg slaapt, ontstaat er een disbalans in deze stoffen. Dit kan zorgen voor een verergering van je ADHD symptomen.

Maak een goede nachtrust een prioriteit. Zorg dat je 's avonds voor het slapen gaan al tot rust komt, door ontspannende dingen te doen (zoals rustige muziek luisteren of ontspanningsoefeningen).

Een uur voor je naar bed gaat is het goed om schermen uit te laten. Je zult merken dat je nachtrust met enkele kleine maatregelen al flink kan verbeteren, wat weer een positief effect zal hebben op je symptomen [2].


4. Studeer en werk in een prikkelarme omgeving

Concentratie en focus zijn voor iemand met ADHD niet eenvoudig vast te houden. Prikkels kunnen enorm afleiden en voor je het weet, ben je volledig afgedwaald van wat je aan het doen was. Wil je efficiënt kunnen werken, dan is het zaak om je werkomgeving zo prikkelarm als mogelijk te maken.

Smartphones zijn een van de grootste verstoorders van je concentratie. Moet je studeren of ben je aan het werk, leg je telefoon dan uit het zicht en zet geluiden van notificaties, als dat kan, uit.

Heb je last van mensen of geluiden om je heen? Een noise-cancelling koptelefoon kan een uitkomst zijn. Zet hierop zachte, rustige muziek aan of speel white noise af. Dit houdt heel effectief alle auditieve prikkels buiten, waardoor je beter kunt focussen.

Kijk rond in je werkruimte welke prikkels jou het meeste storen en probeer de storende invloed hiervan zoveel mogelijk te vermijden.

ADHD stappenplan

Dit zijn slechts enkele voorbeelden die kunnen helpen bij ADHD. Er zijn nog veel meer stappen die je kunt nemen om je ADHD klachten aan te pakken: van betere keuzes op het gebied van voeding tot meer bewegen, gebruik maken van supplementen en het doen van rustgevende activiteiten.

In mijn Stappenplan ADHD-leefstijl geef ik je alle tips die je nodig hebt om van ADHD/ADD je superpower te maken. Schaf dit boek nu aan en begin vandaag nog met het veranderen van je leven!


Over de schrijver
Mirjam voelde zich als kind al verbonden met de natuur. Daaruit voortvloeiend komt een grote passie voor gezondheid, natuurlijke geneeswijzen en gezonde voeding. Verder is ze gek op lezen, yoga & schrijven. Als het lekker weer is buiten, gaat ze er graag op uit om nieuwe wandelpaden te ontdekken.
Reactie plaatsen