Botontkalking in de overgang: Oorzaken en tips!
15 augustus 2023 
in Vrouwen
3 min. leestijd

Botontkalking in de overgang: Oorzaken en tips!

Wanneer je last krijgt van botontkalking in de overgang, houdt dat in dat het botweefsel dunner en minder stevig wordt. Deze kwetsbare botten kunnen makkelijker breken. Vaak merk je niets van osteoporose, omdat het lange tijd geen klachten geeft. Totdat je opeens een bot breekt.

Oorzaak botontkalking overgang

De overgang speelt een rol bij de ontwikkeling van botontkalking bij vrouwen. Het hormoon oestrogeen is nodig voor de groei en het behoud van sterke botten en het remt de botafbraak. Maar wanneer je in de overgang komt, daalt de concentratie van dit hormoon, waardoor je botten minder sterk worden en botafbraak toeneemt.


Natuurlijk wil je het liefste voorkomen dat je last krijgt van botontkalking. Het is helaas wel een natuurlijk proces dat naarmate we ouder worden steeds sneller gaat. Maar je kunt zelf een hoop doen om botontkalking in de overgang af te remmen. 

Botontkalking overgang tegengaan

1. Fyto-oestrogenen uit voeding

Fyto-oestrogenen zijn stoffen die van nature in planten en groenten voorkomen en die in het menselijk lichaam net zo functioneren als oestrogeen. Deze stoffen kunnen zich binden aan de oestrogeenreceptoren in je cellen. Daardoor kunnen ze invloed uitoefenen op de balans van oestrogeen.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat wanneer je tijdens de menopauze fyto-oestrogenen consumeert, dat meerdere voordelen voor de gezondheid kan hebben. Zo hebben vrouwen minder last van overgangsklachten en een lager risico op botontkalking [1].

Fyto-oestrogenen kun je binnen krijgen door regelmatig bepaalde groente en fruit in je voeding op te nemen. Voorbeelden hiervan zijn: vlaszaad, sojabonen, knoflook, fruit (zoals aardbeien, bosbessen en frambozen) en kruisbloemige groenten, zoals broccoli en kool.

2. Krachttraining en beweging

Wie graag zijn botten in goede conditie houdt, doet er goed aan om regelmatig aan beweging te doen. Elke vorm van beweging is goed, dit stimuleert de aanmaak van nieuw botweefsel. Wandelen, fietsen en weerstandstraining zijn goede opties.

Maar vooral krachttraining is aan te raden om botontkalking bij vrouwen in de overgang tegen te gaan. Gebruik tijdens je workout zware gewichten, zodat je spieren, pezen en botten zwaarder belast worden. Hierdoor krijgt je lichaam het signaal om de botten te versterken en blijft je botdichtheid langer gezond [2].

Als je aan de slag wilt met (zware) krachttraining, raadpleeg dan eerst altijd een specialist op dit gebied. Zij kunnen je helpen om veilig te trainen en het langzaam op te bouwen. Je wil namelijk niet meteen té zwaar trainen als je last hebt van botontkalking. 


3. Vaker in de zon zitten

Zit jij graag te genieten in de zon? Dat is een goed idee als je je zorgen maakt over osteoporose. Onder invloed van zonlicht maakt je lichaam meer vitamine D3 aan en deze vitamine wordt gebruikt om calcium op te nemen. En calcium is natuurlijk heel belangrijk voor gezonde botten.

Daarnaast stimuleert het licht van de zon ook de productie van testosteron. Dit hormoon speelt eveneens een belangrijke rol bij de vorming van sterke botten. Nu heb je dus nog meer reden om elke dag (minstens 15 tot 30 minuten) even lekker in de zon te zitten.

Let wel op dat je je blootstelling aan de zon rustig opbouwt. Het is niet de bedoeling dat je verbrandt. Geef je huid dus de tijd om aan het zonnen te wennen.

4. Meer calcium en magnesium uit voeding

Voor het behoud van sterke botten is het van belang dat je voldoende calcium en magnesium binnenkrijgt. Deze twee mineralen werken met elkaar samen en je zou ze in verhouding van 2:1 moeten binnenkrijgen. Het zijn belangrijke bouwstenen voor het lichaam om de botdichtheid te behouden.

Calcium krijg je binnen via zuivelproducten, groene bladgroenten, peulvruchten en noten. Goede bronnen van magnesium zijn noten en zaden, vlees, vis, volkoren producten en melk.

Voedingsstoffen voor gezonde botten

Een voedingssupplement is nooit een middel om botontkalking te genezen. Er zijn echter wel bepaalde nutriënten die zeer belangrijk zijn voor het behoud van gezonde, sterke botten. Niet iedereen krijgt deze nutriënten in voldoende mate binnen: magnesium, calcium, vitamine D3 en Zink.

Het voedingssupplement botsterkte premium bevat het allerbeste calcium ter wereld (Aquamin®), samen met Biocell® Collageen en alle nutriënten die je nodig hebt voor gezonde, sterke botten. Een mooie aanvulling op je voedingspatroon als je ouder wordt, intensief sport of in de overgang zit. 


Over de schrijver
Mirjam voelde zich als kind al verbonden met de natuur. Daaruit voortvloeiend komt een grote passie voor gezondheid, natuurlijke geneeswijzen en gezonde voeding. Verder is ze gek op lezen, yoga & schrijven. Als het lekker weer is buiten, gaat ze er graag op uit om nieuwe wandelpaden te ontdekken.
Reactie plaatsen