Waar zit collageen in? 6 soorten voeding die rijk zijn aan collageen
13 december 2022 
3 min. leestijd

Waar zit collageen in? 6 soorten voeding die rijk zijn aan collageen

Je vraagt je af hoe je meer collageen kunt binnenkrijgen en waar collageen allemaal in zit. Je lichaam heeft collageen namelijk nodig om huid, nagels, spieren en bindweefsel soepel en toch sterk te houden. Je kunt echter last krijgen van een tekort aan collageen, doordat je zelf minder collageen aanmaakt of als je te weinig collageen binnenkrijgt.

Een afname aan collageen kun je merken aan huidveroudering en spieren die minder soepel worden. Gelukkig kun je zorgen voor meer collageen via je voeding. In deze blog leggen we uit waar collageen allemaal in zit, zodat je met voeding tekorten hopelijk kunt voorkomen.

Collageen voor een soepel en sterk lichaam

Collageen is een eiwit, dat is op gebouwd uit 18 aminozuren. Het is het meest voorkomende eiwit in het lichaam en zorgt voor de stevigheid en soepelheid van huid, bindweefsel, spieren en botten.

Het opvallende kenmerk van collageen is dat het zo sterk, maar toch rekbaar is, waardoor het niet makkelijk breekt. Hierdoor fungeert het als een soort lijm in het lichaam. Het geeft onze weefsels flexibiliteit en stevigheid. Je huid en organen kunnen dankzij collageen wel tegen een stootje.


Je lichaam maakt zelf collageen aan, maar dat wordt naarmate je ouder wordt, steeds minder. Daarnaast zijn er oorzaken van buitenaf die ervoor zorgen dat onze voorraad collageen sneller afneemt, zoals UV licht, roken en drinken en bepaalde voeding.

Aan de andere kant krijgen we tegenwoordig ook minder collageen binnen dan vroeger. Voeding die veel collageen bevat, zoals orgaanvlees, pezen en botten en vlees met huid, staan niet vaak meer op het menu.

Daarom kan er een tekort aan collageen bestaan. Wil je dat tegengaan, dan heb je collageenrijke voeding nodig. Hieronder hebben we 5 soorten voeding voor je op een rijtje gezet waar veel collageen in zit.

Waar zit collageen in?

1. Sardines

Vis is rijk aan collageen, maar de hoogste concentraties bevinden zich in de botten, huid en schubben. Bij de meeste vis eet je geen botten en schubben, maar bij sardines wel. Daarom is dit een vissoort die heel geschikt is als je meer collageen binnen wilt krijgen.

Ook andere vissoorten vallen onder de collageenrijke voeding, zoals zalm en kabeljauw. Wil je optimaal profiteren van collageen in vis, bereid deze dan met de huid en eet zowel het vlees als de huid van de vis.

2. Kip met de huid

Kip wordt veel gegeten, maar dan meestal zonder huid. Wil je je collageen aanmaak een boost geven, dan kun je het beste kip met de huid eten. De huid van de kip is rijk aan het aminozuur glycine en dat stimuleert de collageen productie [1].

Wanneer je 100 gram kippenhuid eet, krijg je 3,3 gram glycine binnen en dat draagt bij aan een gezonde en soepele huid, spieren en bindweefsel.

Wist je dat? Maak je je zorgen om vet als kip op de huid eet? Het klopt dat je meer vetten binnenkrijgt als je de huid eet, maar dit zijn wel gezonde onverzadigde vetzuren.

3. Bottenbouillon

Waar zit nog meer collageen in? Rundvlees is een goede bron van collageen en dan vooral de botten. Hierin zit type 1 collageen, dat belangrijk is voor gezonde huid, nagels en haar. Het kan goed helpen bij gewrichtsklachten, ook doordat het glucosamine bevat [2]. Bottenbouillon is echt krachtvoer, je krijgt er tevens veel mineralen mee binnen, zoals magnesium en calcium.


4. Orgaanvlees

In Nederland eten we niet vaak orgaanvlees. Organen, zoals hart, longen, lever en nieren zijn echter rijk aan collageen, plus veel mineralen (ijzer, magnesium, zink, selenium) en vitamines ( A, B, C, D en K). Orgaanvlees is heel gezond en zou je dus aan je voedingspatroon kunnen toevoegen.

Wist je dat? Orgaanvlees is vaak veel goedkoper dan gewoon vlees!

5. Collageenpoeder

Niet iedereen is gecharmeerd van de keuzes op het gebied van de soorten voeding waar collageen in zit. Gelukkig kun je ook collageenpoeder gebruiken. Dit is gehydrolyseerd collageen, dat goed opneembaar is door het lichaam.

Het wordt verkregen uit natuurlijke bron (kip, vis of rundvlees). Het is aan te raden met een lage dosering te beginnen en langzaam op te bouwen naar 1 of 2 eetlepels per dag.

6. Stoofvlees

Stug vlees dat erg taai is, is vaak rijk aan collageen. Denk hierbij aan sukadelappen en runderlappen. De pezen en vliezen in dit vlees zijn rijk aan collageen.

Als je dit vlees langdurig stooft, wordt het heerlijk mals en worden de voedingsstoffen beter opgenomen. Op internet vind je diverse recepten met stoofvlees. Onze favoriet is een zelfgemaakte rendang met gras-gevoerd rundvlees en verse specerijen.

Over de schrijver
Mirjam voelde zich als kind al verbonden met de natuur. Daaruit voortvloeiend komt een grote passie voor gezondheid, natuurlijke geneeswijzen en gezonde voeding. Verder is ze gek op lezen, yoga & schrijven. Als het lekker weer is buiten, gaat ze er graag op uit om nieuwe wandelpaden te ontdekken.
Reactie plaatsen