Gehydrolyseerd collageen: Wat is het en wat zijn de voordelen?
20 januari 2023 
4 min. leestijd

Gehydrolyseerd collageen: Wat is het en wat zijn de voordelen?

Als je op zoek was naar een collageen supplement, ben je waarschijnlijk ook de term gehydrolyseerd collageen tegenkomen. Het is logisch dat je je afvraagt wat dat is en wat de voordelen hiervan zijn. Collageen supplementen kunnen bijdragen aan een goede gezondheid.

Je lichaam heeft collageen nodig voor een gezonde huid, sterk en mooi haar, sterke spieren en flexibele gewrichten. Maar wat is gehydrolyseerd collageen precies en wat maakt het anders dan andere vormen van collageen? In deze blog leggen we je dat precies uit.

Wat is gehydrolyseerd collageen

Collageen is een van de meest voorkomende eiwitten in ons lichaam. Het is opgebouwd uit 18 verschillende aminozuren, waaronder proline, hydroxyproline en glycine. Wanneer je een collageen supplement gebruikt dat niet gehydrolyseerd is, bestaat het collageen uit lange ketens van aminozuren. Je lichaam moet deze dan zelf afbreken, om het te kunnen gebruiken.

Gehydrolyseerd collageen (ook wel collageen hydrolysaat genoemd) is al in kleinere eiwitketens opgebroken. Deze kleine stukjes worden collageen peptiden genoemd en zijn opgebouwd uit slechts enkele aminozuren.

Voorbeeld: vergelijk collageen met een kralenketting. Iedere kraal staat voor een stukje collageen (collageen peptide). Het hydrolyseren van collageen kun je vergelijken met het in stukjes knippen van de ketting, waardoor iedere kraal los komt te liggen.


In principe zijn alle collageen sypplementen deels gehydrolyseerd, maar het gaat erom in welke mate. Als collageen volledig is gehydrolyseerd, kan het makkelijk in vloeistof worden opgelost en kan je lichaam het makkelijker opnemen.

Het maakt het ook eenvoudiger om te gebruiken, want het supplement is dan smaak- en geurloos. Je kunt het dan bijvoorbeeld door een smoothie mengen.

Wist je dat? Als collageen niet in kleine stukjes opgebroken is, wordt het gelatine genoemd. Gelatine wordt meestal niet als supplement genomen, maar in de keuken gebruikt. Het lost niet makkelijk op in vloeistof en wordt gebruikt als bindmiddel.

Voordelen van gehydrolyseerd collageen

Volledig gehydrolyseerd collageen wordt erg goed opgenomen door het lichaam. Hierdoor is je lichaam in staat om zelf meer collageen aan te maken. Het gebruik van goede kwaliteit collageen heeft talloze voordelen. We hebben de belangrijkste voordelen hier uitgewerkt:

1. Goed voor de gewrichten

Waar de meeste mensen collageen van kennen, is dat het goed is voor je gewrichten. Collageen zit in alle gewrichten en gewrichtsbanden. Door een supplement te gebruiken, kun je je lichaam voorzien van extra aminozuren.

Dit kan helpen om je gewrichten soepeler en sterker te houden. En dat kan mogelijk verlichting brengen wanneer je last hebt van pijnlijke gewrichten [1].

2. Ondersteunt de spieren

Wist je dat collageen ook belangrijk is voor de spieren? Je kunt het daarom goed gebruiken als je sport, maar ook voor herstel na ziekte of een chirurgische ingreep. Collageen kan helpen bij spierkracht en een betere lichaamssamenstelling.

Collageen bevat arginine, een aminozuur dat goed is voor je uithoudingsvermogen. Arginine is samen met glycine nodig voor de vorming van creatine. En dit stofje is weer een belangrijke bron van voeding voor de spieren, vooral bij kortdurende, hevige inspanning. Bij intensieve sport, ziekte en herstel kan gehydrolyseerd collageen dus ook een nuttig supplement zijn.

3. Ondersteuning van de darmgezondheid

Ook voor de darmen is collageen belangrijk. De darmen kunnen beschadigd raken door stress en verkeerde keuzes op het gebied van voeding. Schade aan de darmwand kan leiden tot inflammatoire aandoeningen. Collageen is rijk aan aminozuren die de gezondheid van de darmen kunnen ondersteunen.

Collageen is een uitstekende bron van voeding voor de cellen van de darmwand [2]. Op die manier kan dit supplement helpen bij het herstel en de opbouw van de cellen van de darmen.

4. Goed voor de huid (en je haar)

Uit onderzoek komt naar voren dat collageen hydrolysaat belangrijk is voor een gezonde, elastische huid. Het eiwit zorgt voor een strakkere, soepeler huid en kan helpen om rimpels te verminderen. Je huid houdt door collageen beter vocht vast en het ondersteunt de vernieuwing van huidcellen.

Het gebruik van collageen kan er dus voor zorgen dat je huid er jonger en gezonder uit ziet. En ditzelfde geldt ook voor je haar, dat eveneens sterker, elastischer en beter gevoed wordt. Gehydrolyseerd collageen is een bouwsteen van huid, haar en nagels.


5. Voor gezonde nagels

Een van de andere voordelen van collageen is dat het kan helpen om je nagels gezond te houden. Ook je nagels hebben collageen nodig als bouwstof. Uit onderzoek blijkt dat je nagels sterker worden, sneller groeien en dat ze minder snel scheuren of breken, wanneer je collageen gebruikt.

Het beste gehydrolyseerde collageen

Wil je collageen hydrolysaat gaan gebruiken, dan wil je natuurlijk wel het beste supplement. Het beste en ook meest onderzochte collageen is van Peptan. Dit is gehydrolyseerd collageen, dat wordt verkregen door de grote collageen moleculen te laten afbreken in kleine stukjes (peptiden) door enzymen.

Door deze bewerking is gehydrolyseerd collageen bioactief. Dit betekent dat als het lichaam de peptiden opneemt, dat deze invloed kunnen uitoefenen op weefsels of cellen. Gehydrolyseerd collageen is door het lichaam heel makkelijk op te nemen.

De peptiden komen in de bloedbaan terecht, waarna ze vervoerd worden naar de weefsels waar ze nodig zijn. Collageen Premium, ons supplement, bevat Peptan B, collageen dat afkomstig is van biologische, grasgevoerde runderen en het heeft een unieke samenstelling van aminozuren.


Daarnaast is er vitamine C en glucosamine toegevoegd omdat het lichaam beide stoffen nodig heeft om kraakbeen aan te maken. Het supplement heeft een aangename bosbessen smaak en kan opgelost worden in water of sap. Dit maakt het makkelijk en lekker om dagelijks te gebruiken.

Over de schrijver
Mirjam voelde zich als kind al verbonden met de natuur. Daaruit voortvloeiend komt een grote passie voor gezondheid, natuurlijke geneeswijzen en gezonde voeding. Verder is ze gek op lezen, yoga & schrijven. Als het lekker weer is buiten, gaat ze er graag op uit om nieuwe wandelpaden te ontdekken.
Reactie plaatsen