Collageen supplement bestellen? Hier moet je op letten!
15 augustus 2023 
4 min. leestijd

Collageen supplement bestellen? Hier moet je op letten!

Veel mensen zijn op zoek naar een goed collageen supplement om te bestellen. Maar er is veel keus. Er zijn verschillende types collageen en de kwaliteit is ook heel verschillend. Hoe weet je wat belangrijk is als je een supplement wilt gaan gebruiken? 

In dit blogartikel maken we je wegwijs in de wereld van collageen en zetten we op een rijtje waar je op moet letten als je een supplement wilt aanschaffen.

1. De fabrikant van collageen

Het leven is duur, zeker tegenwoordig en het liefst zou je een goedkoop supplement aanschaffen. Er zijn veel merkloze collageenpoeders en daarvan is de prijs vaak een stuk lager. Maar bedenk wel dat producten die van fabrikanten komen met een goede reputatie ook echt veel beter zijn.

De gebruikte grondstoffen zijn van goede kwaliteit, er zitten minder verontreinigingen in, de supplementen zijn beter onderzocht en de opneembaarheid van de stoffen is beter. Daardoor zal het supplement ook beter werken. Een collageen poeder van een betrouwbare fabrikant is zijn geld dus wel waard.


2. Gehydroliseerd of ruw poeder

Bij je keuze voor een collageen supplement, kun je eveneens nadenken over of je een gehydrolyseerd supplement wilt of ruw poeder. Collageen is een eiwit en is opgebouwd uit meerdere aminozuren. Dit zijn lange ketens die door het lichaam vrij moeilijk af te breken zijn.

Het proces van hydrolyse is een bewerking, waarbij de lange ketens aminozuren worden afgebroken in kleinere stukjes. Deze kleine stukjes collageen zijn voor het lichaam veel makkelijker om op te nemen en daardoor is gehydrolyseerd collageen effectiever.

Een collageen supplement dat bestaat uit ruw poeder is niet bewerkt (niet gehydrolyseerd) en de stoffen zijn dan ook minder makkelijk voor het lichaam om te verwerken. Kiezen voor gehydrolyseerd collageen poeder heeft nog een voordeel: het poeder is namelijk geur- en smaakloos en kan makkelijk verwerkt worden in een smoothie of andere voeding.

3. Dierenwelzijn en verontreinigingen

Wanneer je een collageen supplement wilt bestellen, is het handig om te weten dat dit altijd gemaakt wordt van dierlijke producten, namelijk de botten en huid van koeien, kippen of vissen.

Bij je keuze voor een collageen supplement kun je ook rekening houden met dierenwelzijn en mogelijke verontreinigingen die in een supplement terecht kunnen komen. 

Veel collageenpoeders worden gemaakt van afval dat afkomstig is uit de bio-industrie. Behalve dat deze dieren geen goed leven hebben gehad, is collageen afkomstig uit deze bron verontreinigd met troep (hormonen, bestrijdingsmiddelen).

Alle bestrijdingsmiddelen die daar gebruikt worden komen ook in het vlees en de botten van deze dieren terecht. Zo kan een collageen supplement verontreinigd raken met pesticiden zoals glyfosaat.

Een volgend punt van zorg is dat deze poeders een ander profiel kunnen hebben. Dit betekent dat het andere aminozuren bevat, die minder werkzaam zijn, dan wanneer je kiest voor een collageen van hoge kwaliteit.

Het is aan te raden om alleen collageen te gebruiken dat afkomstig is van grasgevoerde runderen, die een goed leven hebben gehad en waarbij geen bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt.

4. De biologische beschikbaarheid

Als je een supplement neemt, of dat nu een vitamine, een mineraal of collageen is, is het belangrijk dat de stoffen makkelijk kunnen worden opgenomen, zodat je lichaam deze goed kan gebruiken. Dat wordt de biologische beschikbaarheid genoemd. Hoe hoger de beschikbaarheid is, hoe minder van het supplement je hoeft te nemen.

Als je een collageen supplement wilt bestellen, is het dus belangrijk op de biologische beschikbaarheid te letten. Er is op dit vlak veel verschil tussen supplementen. Collageen van Peptan staat bekend om zijn hoge zuiverheid en hoge biologische beschikbaarheid. Peptan collageen is gehydrolyseerd. De deeltjes zijn zo klein dat ze makkelijk in de weefsels kunnen worden opgenomen.

Al een uur na inname komen de Peptan collageen deeltjes in het bloed terecht en vandaar worden ze naar de huid, botten en kraakbeen vervoerd. Peptan Collageen in Collageen Premium staat bekend als het collageen met de hoogste biologische beschikbaarheid ter wereld.


5. Toegevoegde ingrediënten

Aan een collageen supplement kan ook van alles worden toegevoegd. Dit kunnen bestanddelen zijn die een mooie aanvulling zijn en de werking van collageen kunnen versterken. Maar er kunnen ook onnodige of ongezonde stoffen aan zijn toegevoegd, zoals smaak- of zoetstoffen, aroma's en antiklontermiddelen.

Stoffen die de werking van collageen kunnen versterken, zijn bijvoorbeeld vitamine C en hyaluronzuur. Je lichaam heeft vitamine C nodig om zelf collageen en kraakbeen te kunnen aanmaken [1]. Hyaluronzuur is een lichaamseigen stof die een krachtige hydraterende werking heeft en die synergetisch met collageen samenwerkt.

Ook glucosamine is een nuttige toevoeging aan collageen. Het is een belangrijke component in kraakbeen en is eveneens goed voor de werking van de gewrichten. Dergelijke stoffen zijn dus een goede combinatie met collageen.

6. Welke soort collageen zit erin?

Als laatste kun je nog letten op de soort collageen in het supplement. Want er is niet maar slechts een soort collageen, er zijn er waarschijnlijk zo'n 28. De meest belangrijke zijn type 1 tot en met 5.

  • Collageen type 1: Is het meest voorkomend en vormt het hoofdbestanddeel van botten, huid, pezen, bloedvaten en organen.
  • Collageen type 2: Dit type zit in het elastische kraakbeen.
  • Collageen type 3: Geeft structuur aan organen, aderen en spieren.
  • Collageen type 4: Dit type collageen vormt een dun membraan van bindweefsel dat het basaal membraan wordt genoemd. Het zit in de cellen om de organen en spieren, waar het een extra laagje demping biedt.
  • Collageen type 5: komt van nature in het oog voor, waar het ervoor zorgt dat licht door het hoornvlies kan vallen. Het is ook nodig om steun te geven aan lever, longen, botten en spieren.

Collageen type 1 (peptiden) wordt het meeste gebruikt en brengt de meeste voordelen met zich mee. 90% van het collageen in het lichaam is type 1 en het speelt een essentiële rol in het structuur geven aan botten, huid, kraakbeen en pezen. Het is dus belangrijk dat het collageen poeder dat je wilt gaan gebruiken, dit type bevat.

Over de schrijver
Mirjam voelde zich als kind al verbonden met de natuur. Daaruit voortvloeiend komt een grote passie voor gezondheid, natuurlijke geneeswijzen en gezonde voeding. Verder is ze gek op lezen, yoga & schrijven. Als het lekker weer is buiten, gaat ze er graag op uit om nieuwe wandelpaden te ontdekken.
Reactie plaatsen