Collageen tekort? Dit zijn 6 oorzaken van een verlaagde collageen productie
14 december 2022 
5 min. leestijd

Collageen tekort? Dit zijn 6 oorzaken van een verlaagde collageen productie

Een tekort aan collageen kan voorkomen als je te weinig collageen aanmaakt en/of te weinig collageen binnenkrijgt. Collageen is een erg belangrijke stof, die als taak heeft je huid, spieren en gewrichten soepel te houden.

Het is een lijmachtig eiwit, dat je overal in het lichaam tegenkomt. Het is dan ook het meest voorkomende structurele eiwit in het menselijk lichaam. Is er sprake van een collageen tekort, dan kan dit zorgen voor rimpels en verslapping van de huid.

Ook spieren en gewrichten kunnen minder soepel worden, waardoor je last krijgt van stijfheid of pijn. In deze blog gaan we in op de 6 oorzaken van een collageen tekort.

Wat is collageen en waar is het goed voor

Collageen is een eiwit. Het wordt ook wel het gouden eiwit genoemd, omdat het zo belangrijk is voor het hele lichaam. Het zit in je spieren, pezen, bindweefsels, tanden, haar, nagels en botten.

De naam collageen komt uit het Grieks. Colla betekent lijm en dat is een passende naam. Deze lijmachtige stof vormt een soepele verbinding tussen weefsels en is een bouwsteen in verschillende lichamelijke processen. Het is dus een onmisbaar eiwit dat nodig is voor het behoud van een gezond en sterk lichaam.


Dat merk je vooral in de huid. Meer dan 70% van het bindweefsel bestaat uit collageen en het is een belangrijke bouwsteen van de huid. Het houdt deze flexibel, elastisch en sterk. Als het collageen in de huid afneemt, wordt dat zichtbaar door rimpels en het feit dat de huid slapper wordt.

 Oorzaken van een collageen tekort

Ons lichaam maakt zelf collageen aan, dus je zou denken dat je altijd over een eindeloze voorraad van dit bijzondere eiwit beschikt. Maar helaas is dit niet het geval.

De collageenproductie kan afgeremd of volledig stop gezet worden door verschillende oorzaken. Hierdoor kan het zijn dat je te weinig collageen in je lichaam hebt, wat ervoor kan zorgen dat je last krijgt van ouderdomsklachten. Hieronder bespreken we de 6 oorzaken van een collageen tekort.

1. Vrije radicalen

Vrije radicalen zijn reactieve atomen, stoffen die schade kunnen veroorzaken aan onze cellen. Als die schade door vrije radicalen ontstaat, wordt dat oxidatieve stress genoemd. Het zorgt ervoor dat cellen afsterven en dat zijn dus ook de cellen die collageen aanmaken.

Hoe minder van deze cellen je hebt, hoe groter het tekort aan collageen. Dat kun je vervolgens weer zien aan een een rimpelige, ouder uitziende huid en aan het ontstaan van levervlekken.

2. Roken

Roken heeft een negatief effect op je huid. Onder invloed van nicotine trekken haarvaatjes samen, waardoor je huid minder zuurstof en voeding krijgt, wat zorgt voor een snellere veroudering van de huid.

Daarnaast hebben rokers hogere niveaus van cortisol in hun lichaam [1].

Dit hormoon veroorzaakt het ontstaan van rimpels en zorgt ervoor dat vitamine C wordt afgebroken. En vitamine C is noodzakelijk voor de aanmaak van collageen.

Roken kan dus een tekort aan collageen veroorzaken. Wil jij een gezonde, stralende huid behouden, dan is het dus aan te raden zo snel mogelijk te stoppen met roken.

3. Teveel zonlicht

Hoe fijn het ook is om de zon op je huid te voelen, de zon veroorzaakt zo’n 80% van de veroudering van de huid. Zonlicht bestaat voor een deel uit ultraviolette straling, UVA en UVB.

Beide soorten straling beschadigen de huid en de collageen vezels in ons lichaam. Dit zorgt ervoor dat de collageen vezels hun elasticiteit verliezen, en dit kun je terugzien in het ontstaan van fijne lijntjes en rimpels [2]. Ook de zon kan dus zorgen voor een collageen tekort, als je teveel in de zon ligt.

Dagelijks 30 minuutjes in de zon is voldoende voor de gezondheidseffecten van het zonlicht, zonder je huid te beschadigen. Vermijd daarom hele dag in de volle zon te liggen & zorg dat je niet verbrand.Wist je dat? Zonlicht is tevens een van de belangrijkste oorzaken van het ontstaan van vrije radicalen. Dit is dus nog een reden om je huid goed te beschermen tegen zonlicht.

4. Collageen tekort door de omgeving

Het hebben van te weinig collageen kan eveneens ontstaan door schadelijke stoffen die in de omgeving aanwezig zijn. Denk aan schadelijke stoffen waarmee je huid in contact komt, zoals schoonmaakmiddelen, cosmetica, haarspray en deodorant. Maar ook uitlaatgassen en stoffen in bouwmaterialen.

Deze stoffen verstoren namelijk de natuurlijke aanmaak van collageen, waardoor er minder collageen in je lichaam aanwezig is. Ook zorgen deze stoffen voor oxidatieve stress en micro-ontstekingen (low-grade inflammation) in het lichaam.

5. Natuurlijke afname van collageen

Zoals gezegd maakt je lichaam zelf collageen aan. Maar vanaf ongeveer 25 jaar neemt deze productie af. Dit is een natuurlijk proces wat veroorzaakt wordt doordat we ouder worden. Gemiddeld neemt de kwaliteit en de hoeveelheid collageen af met 1% per jaar. In de menopauze wordt het collageen tekort nog groter, en daalt de productie met nog eens 30%.

6. Suiker

Dat suiker slecht is voor je gezondheid weten de meeste mensen wel. Maar wist je dat het ook ontzettend slecht is voor je huid, omdat het ervoor kan zorgen dat je te weinig collageen hebt?

Wil jij een gezonde, gladde huid behouden, dan zou je suiker zoveel mogelijk moeten vermijden. Suiker leidt namelijk tot ontstekingen in de diepere huidlagen en veroorzaakt dus op den duur rimpels.

Een overmaat aan suiker in combinatie met een bepaald eiwit veroorzaakt een proces dat versuikering of glycatie wordt genoemd [3]. Er ontstaan dan schadelijke stoffen (AGE’s) en deze binden zich aan de collageen vezels. Deze kunnen hierdoor de huid niet langer versterken en elastisch houden.

7. Te weinig collageen-rijke voeding

Als je te weinig collageen binnenkrijgt, moet je lichaam extra hard werken om collageen aan te maken. Je kunt meer collageen binnenkrijgen door het eten van o.a. stoofvlees, kip met de huid of bottenbouillon. In onze artikel over collageenrijke voeding vind je allerlei soorten voeding met collageen.

Wat is het beste collageen supplement

Er zijn veel verschillende soorten collageen. Je hebt non-branded ruw collageen poeder en gepatenteerde formules met extra hoge opneembaarheid. Na lang onderzoek zijn wij tot de conclusie gekomen dat collageen van het bedrijf Peptan® het allerbeste is.

Deze collageen is afgebroken tot makkelijk opneembare peptiden (gehydrolyseerd), waardoor het razendsnel wordt opgenomen. Ook is dit het meest onderzochte collageen ter wereld.

De werking van dit Peptan® collageen wordt onderbouwd in talloze wetenschappelijk studies. Wij gebruiken deze collageen ook in ons eigen collageen-product en hebben nog vitamine C en glucosamine toegevoegd.

Daarnaast hebben we nog een natuurlijk bosbessen extract toegevoegd, waardoor het ook nog een super lekkere smaak heeft. Zo ben je zeker van een effectief, maar ook een heel smakelijk product.


Wist je dat? Ons collageen supplement "Collageen Premium" is door de website infofitness.nl uitgeroepen tot beste collageen supplement van Nederland uit een test van 28 collageen supplementen


Collageen tekort snel aanvullen

Om snel je collageen aan te vullen is het van belang om de 7 oorzaken in dit artikel te gaan vermijden en tegelijkertijd de inname van collageen via voeding te verhogen.

Ook kun je kiezen voor een collageen supplement van goede kwaliteit. Hiermee kun je snel de collageen in je lichaam aanvullen. Je kunt zo'n supplement zien als een kuur en hoeft niet per se doorlopend gebruikt te worden.

Wij van Natuurlijk Presteren hebben een collageen supplement ontwikkeld met Peptan B Collageen: het allerbeste collageen ter wereld. Dit supplement heet Collageen Premium en je vind het op onze webshop.

Over de schrijver
Mirjam voelde zich als kind al verbonden met de natuur. Daaruit voortvloeiend komt een grote passie voor gezondheid, natuurlijke geneeswijzen en gezonde voeding. Verder is ze gek op lezen, yoga & schrijven. Als het lekker weer is buiten, gaat ze er graag op uit om nieuwe wandelpaden te ontdekken.
Reactie plaatsen