Wat zijn de voordelen van collageen met hyaluronzuur:?
15 augustus 2023 
2 min. leestijd

Wat zijn de voordelen van collageen met hyaluronzuur:?

Collageen is een bekend supplement dat vaak gecombineerd wordt met hyaluronzuur. Deze stoffen werken met elkaar samen en worden gebruikt vanwege hun positieve effecten op de gewrichten, het bindweefsel en de huid. In deze blog leggen we uit wat hyaluronzuur eigenlijk is en waarom het vaak samen met collageen wordt genomen.

Wat is Hyaluronzuur?

Wanneer je een supplement met collageen neemt, zie je vaak ook staan dat er hyaluronzuur aan toegevoegd is. Dit stofje met zijn opvallende naam is nog relatief onbekend. Toch is het een zeer nuttige toevoeging, want het werkt synergetisch samen met collageen. Dit betekent dat ze elkaars werking versterken.

Hyaluronzuur is een stof die ons lichaam zelf ook aanmaakt. Het heeft een krachtige hydraterende werking en dat is geen wonder: een molecuul hyaluronzuur kan 1000 keer zijn eigen gewicht aan water bevatten. Dit kan het vervolgens afgeven aan de huid, waardoor het dan ook veel kan bijdragen aan het hydrateren van de huid.


Zoals gezegd maakt ons lichaam zelf ook hyaluronzuur aan, maar naarmate je ouder wordt neemt de productie af. Dit kun je merken aan je huid en gewrichten, die minder soepel en elastisch worden. Daarom kan het een goed idee zijn om een supplement te nemen met collageen en hyaluronzuur. Hieronder kun je lezen wat de voordelen daarvan zijn.

Voordelen collageen met hyaluronzuur

1. Houd je jong

We willen graag ouder worden, maar dan wel met een mooie, stralende huid. Een van de stoffen die kan bijdragen aan een jonge uitstraling van de huid is hyaluronzuur. Dit stofje vermindert zichtbaar de tekenen van het ouder worden, zoals rimpels en oneffenheden.

De productie van hyaluronzuur neemt af naarmate je ouder wordt en vanaf 35 jaar gaat dit alleen maar sneller. De huid wordt dunner en kan minder goed vocht vasthouden. Door de huid goed te hydrateren, te beschermen en te voeden, kun je de tekenen van ouderdom, zoals rimpels, tegengaan.

2. Goed voor je huid

Ook collageen is een stof die het lichaam zelf aanmaakt. Het is een eiwit dat functioneert als een soort lijm en het zit in de huid, botten, spieren, gewrichten en het kraakbeen. Het is een bouwstof voor botten en de huid en het helpt deze soepel en elastisch te houden.

Collageen is dan ook goed voor de elasticiteit van de huid. De productie van collageen neemt, net als van hyaluronzuur, af naarmate we ouder worden. Deze natuurlijke afname kan leiden tot het ontstaan van rimpels in de huid.

3. Ondersteuning gewrichten

Hyaluronzuur is eveneens van belang voor je beweeglijkheid. Het is nodig voor gezonde en soepele gewrichten en ondersteunt het kraakbeen. Omdat het veel water in zich opneemt, vormt het een kleverige en gelei-achtige substantie. Hierdoor functioneert het als een soort schokabsorberende laag in de gewrichten.

Verder speelt hyaluronzuur eveneens een rol bij de groei en ontwikkeling van kraakbeen en bot. Een supplement met hyaluronzuur en collageen is een goed idee als je soepele gewrichten wilt behouden.


4. Hydratatie van de huid

Wie wil er niet een huid met een gezonde uitstraling? Hyaluronzuur is goed voor de hydratatie van de huid en helpt deze soepel te houden. Je huid staat de hele dag bloot aan allerlei schadelijke invloeden, zoals een droge lucht, zonlicht en vervuilende stoffen.

Je huid droogt uit en dat gaat sneller als je wat ouder wordt. Wanneer je huid sterk uitdroogt vormen er zich rimpels, vlekjes en oneffenheden. Een vochtinbrengende stof als hyaluronzuur helpt de hydratatie van de huid.


Over de schrijver
Mirjam voelde zich als kind al verbonden met de natuur. Daaruit voortvloeiend komt een grote passie voor gezondheid, natuurlijke geneeswijzen en gezonde voeding. Verder is ze gek op lezen, yoga & schrijven. Als het lekker weer is buiten, gaat ze er graag op uit om nieuwe wandelpaden te ontdekken.
Reactie plaatsen