Dinsdagdip: Hoe komt het en wat kun je doen?
24 april 2019 
2 min. leestijd

Dinsdagdip: Hoe komt het en wat kun je doen?

Een dinsdagdip is enorm bekend onder een grote groep Nederlanders. Een dinsdagdip is namelijk het gevolg van het slikken van een pilletje (xtc). Ongeveer 830.000 Nederlanders hebben volgens een recent wetenschappelijk onderzoek, weleens xtc gebruikt. Vandaar dat een dinsdagdipje dan ook geen onbekend fenomeen is!

Wat is een dinsdagdip precies

Een dinsdagdip ontstaat door een ernstig tekort aan serotonine in de hersenen. Zoals je misschien wel weet, is serotonine het stofje dat je gelukkig maakt. Om deze reden wordt serotonine ook wel het gelukshormoon genoemd. Door het slikken van een xtc-pilletje komt dit gelukshormoon in grote hoeveelheden vrij, waardoor de gebruiker zich intens gelukkig voelt.

Alleen, dat lijkt misschien heel leuk… Maar dat stofje moet ergens vandaan komen. Het lichaam verbruikt bijna alle serotonine in de hersenen, waardoor je soms wel 6 weken nodig hebt om dit tekort weer aan te vullen (!!). De dinsdagdip is vaak de tweede of derde dag na het gebruik van een pilletje, waarop de gebruiker zich het meest slecht voelt.

Symptomen Dinsdagdip

De symptomen of kenmerken van een dinsdagdip verschillen per persoon. De een heeft er slechts een klein beetje last van, terwijl de ander thuis blijft van school of zijn werk. Maar wat zijn nou precies de symptomen van zo’n dipje op de dinsdag?

1. Neerslachtige gevoelens

Door dat de voorraad serotonine in de hersenen compleet is uitgeput, voel je jezelf somber en neerslachtig. Erg vervelend aangezien het leven zo mooi is!

2. Geen motivatie

Doordat je jezelf zo neerslachtig voelt, lijkt alles wel aan te voelen als het lopen van een marathon. Je hebt nergens energie voor en alles kost enorm veel moeite.

3. Moeite met concentreren

Serotonine speelt een belangrijke rol bij verschillende cognitieve hersenfuncties, waaronder het concentreren. Wanneer je serotoninevoorraad is uitgeput, heb je meer moeite om jezelf goed te concentreren.

4. Eetbuien

Ook speelt serotonine een belangrijk rol bij het regulieren van de eetlust. Bij teveel serotonine neemt het hongergevoel af en bij te weinig serotonine kun je last krijgen van eetbuien. Dat is dus de reden dat jij tijdens je dinsdagdipje liever wat eten gaat halen bij de plaatselijke frietboer.

5. Negatief denken

Je voelt jezelf niet alleen neerslachtig, je kunt ook last krijgen van negatieve gedachten: Mogen mensen mij nog wel? Kan ik dit nog wel aan? Waarom doe ik dit toch?!

Belangrijke tips voor alle dinsdagdippers

Besef goed dat het gebruik van illegale middelen zoals xtc risico’s met zich meebrengt. Deze worden namelijk door criminelen gemaakt in smerige laboratoria, zonder dat dit gereguleerd wordt. Het kan dus zomaar zijn dat het pilletje dat je gebruikt niet eens een xtc-pil is, maar totaal iets anders. Wij zijn er niet om te gaan vertellen wat wel en niet mag, dat is natuurlijk je eigen keus. Als je het daarom tóch wilt doen, willen wij je graag wat tips meegeven.

Laat je pilletje altijd testen (tip 1)

Er zijn verschillende punten in Nederland waar je anoniem je pilletje kunt laten testen. Je hoeft dus niet bang te zijn dat de politie bij je op de stoep staat. De Nederlandse overheid heeft namelijk liever dat je een pilletje laat testen, zodat je minder risico hebt op nare bijwerkingen.

Gebruik niet vaker dan één keer per 8 weken (tip 2)

Het lichaam heeft gemiddeld 6 weken nodig om de volledige serotoninevoorraad weer aan te vullen. Het kan dus iets meer of iets minder zijn… Om zeker te zijn dat je lichaam volledig herstelt is adviseren wij om max. één keer per 8 weken te gebruiken.

Eet veel groente & fruit (tip 3)

Groente en fruit zit boordevol antioxidanten en vitaminen. Antioxidanten helpen het lichaamsweefsel te beschermen tegen schadelijke stoffen (vrije radcialen) die vrij komen tijdens het gebruiken van een pilletje.

Een supplement voor de gemoedstoestand & stemming

Onze natuurlijke Serotonine Booster bevat een natuurlijke bron van 5-HTP (een voorloper van serotonine) in combinatie met vitamine B6, wat goed is voor o.a. de gemoedstoestand en de stemming. Ben je benieuwd naar dit natuurlijke voedingssupplement? Bekijk onze Serotonine Booster op de webshop >>

Serotonine Booster


Over de schrijver
Jochum Smid is biobased chemicus en heeft zich volledig gespecialiseerd in de orthomoleculaire voedingsleer. Hij ontwikkelt en selecteert de voedingssupplementen bij Natuurlijk Presteren en heeft een passie voor biohacking, wetenschap en gezonde voeding.
Reactie plaatsen