3 Redenen waarom 5-HTP effectiever is dan L-tryptofaan
20 april 2019 
1 min. leestijd

3 Redenen waarom 5-HTP effectiever is dan L-tryptofaan

De ene persoon gebruikt Tryptofaan, terwijl de andere liever 5-HTP gebruikt. Deze beide stoffen zijn beide voorlopers van serotonine en worden dus in de hersenen gebruikt om serotonine aan te maken. Maar waarom is 5-HTP nou effectiever dan Tryptofaan? In dit artikel benoemen we 3 redenen waarom 5-HTP effectiever is dan Tryptofaan.

1 -  5-HTP wordt sneller opgenomen in de hersenen vanuit het bloed

Wanneer een stof wordt opgenomen in het bloed, wil dat niet per definitie zeggen dat deze ook daadwerkelijk in de hersenen terecht komt. Een stof moet namelijk eerst de bloed-hersenbarrière passeren. Het nadeel van tryptofaan is dat het moet concurreren met allerlei andere aminozuren om deze barrière te passeren. 5-HTP heeft dit probleem echter niet, waardoor het vele malen gemakkelijker wordt opgenomen in de hersenen.

2 - Er is veel minder nodig

Als je ons artikel hebt gelezen over hoe serotonine wordt aangemaakt, weet je dat de aanmaak van serotonine uit grofweg 2 stappen bestaat:

1. Tryptofaan naar 5hydroxy-tryptofaan
2. 5hydroxy-tryptofaan naar serotonine

Vanaf tryptofaan vinden er dus nog twee globale stappen plaats om op serotonine uit te komen. En zoals bij iedere chemische reactie: een omzetting is haast nooit 100%. Er vinden namelijk altijd nevenreacties plaats, waardoor je dus wat product verliest. In dit geval is dat uiteindelijke product serotonine.

3 - Het wordt veel efficiënter verwerkt

Een ander voordeel van 5-HTP is dat het vele malen effeciënter wordt verwerkt dan tryptofaan. Tryptofaan wordt namelijk voor véél meer andere stoffen als bouwsteen gebruikt. Hierdoor wordt slechts 10% van de aanwezige tryptofaan in het lichaam gebruikt voor de aanmaak van serotonine.

Conclusie

5-HTP is veel efficiënter dan het gebruikt van Tryptofaan. Grofweg zou je kunnen stellen dat je lichaam 10x minder 5-HTP verbruikt voor dezelfde hoeveelheid serotonine. In ons product Serotonine Booster hebben wij 5-HTP gecombineerd met een veilige dosering vitamne B6. Door het toevoegen van deze vitamine, is onze serotonine booster goed voor o.a. de stemming en de gemoedstoestand. Klik hier om onze Serotonine Booster te bekijken in de shop >>

Serotonine Booster


Over de schrijver
Jochum Smid is biobased chemicus en heeft zich volledig gespecialiseerd in de orthomoleculaire voedingsleer. Hij ontwikkelt en selecteert de voedingssupplementen bij Natuurlijk Presteren en heeft een passie voor biohacking, wetenschap en gezonde voeding.
Reactie plaatsen