Serotonine moet door het lichaam zelf worden aangemaakt. Maar hoe maak je serotonine aan? En welke stoffen zijn daarvoor nodig? En hoe kom je aan die stoffen?
Om te begrijpen hoe serotonine wordt aangemaakt, is het belangrijk dat je eerst wat meer kennis hebt over hoe stoffen in het algemeen worden aangemaakt. Er zijn namelijk stoffen die worden gebruikt als bouwstoffen en stoffen die worden gebruikt hulpstoffen.
Deze hulpstoffen worden ook wel katalysatoren genoemd en worden niet “verbruikt” maar “gebruikt” om bepaalde reacties te laten verlopen. Wanneer je deze hulpstoffen mist, verloopt een reactie niet, of veel langzamer.
Je moet het maken van een stof (molecuul) zien als het bouwen van een blokkentoren. Voor het bouwen van een blokkentoren heb je bouwstenen (bouwstoffen) nodig en je hebt een paar handen nodig (hulpstoffen) om de toren in elkaar te zetten. Best logisch toch?
Het aanmaken van stoffen moet je zien als het bouwen van een blokkentoren
Hoe je serotonine aanmaakt
Het aanmaken van serotonine begint allemaal bij het verzamelen van de juiste bouwstoffen. De belangrijkste bouwstof voor het aanmaken van serotonine is Tryptofaan. Tryptofaan is een aminozuur en wordt door het lichaam gewonnen uit eiwitbronnen. Eiwitten zijn namelijk lange ketens van allerlei verschillende aminozuren. Door middel van maagzuur worden de eiwitten afgebroken tot enkele aminozuren. Daarna volgen er twee vervolgstappen:
Stap 1: Tryptofaan naar 5-HTP
De omzetting van tryptofaan wordt ook wel de tryptofaan hydroxylase genoemd. Een moeilijke naam voor een relatief kleine stap. Bij deze stap worden de stoffen folaat, ijzer, calcium en B3 gebruikt als hulpstof (katalysator). Het begint dus met een molecuul tryptofaan en aan het eind van deze reactie heb je een molecuul 5-HTP, ook wel 5-hydroxy-tryptofaan genoemd.
Stap 2: 5-HTP naar serotonine
Voor de tweede stap van 5-HTP naar serotonine is o.a. een decarboxylase nodig. Ook dit is een relatief kleine stap. Voor deze stap worden de hulpstoffen Magnesium, Zink, Vitamine B6 & C gebruikt. Deze biochemische reactie start met een molecuul 5-HTP en eindigt met een molecuul Serotonine. Voornamelijk vitamine B6 heeft een grote invloed op deze reactie.
De werkelijke situatie ligt nog iets complexer. Het is namelijk niet alléén afhankelijk van de hoeveelheid bouw en hulpstoffen. Ook andere factoren zoals nachtrust, vermoeidheid en stress spelen een grote rol bij de aanmaak van serotonine. Maar je hebt nu in ieder geval meer inzicht in het chemische proces en welke stoffen daar een rol bij spelen.
Serotonine Booster
Onze Serotonine Booster bevat o.a. 5-HTP uit een 98% Griffonia extract. Dit is een plant waarvan de zaadjes een hoge concentratie 5-HTP bevatten. Dit sterke extract hebben wij aangevuld met een veilige dosis vitamine B6, wat goed is voor de stemming en de gemoedstoestand. Klik hier om de serotonine booster te bestellen >>