Wat is Serotonine?
25 januari 2019 
3 min. leestijd

Wat is Serotonine?

Serotonine is belangrijk stofje met enorm veel functies in het lichaam. Het is betrokken bij enorm veel functies in het lichaam, waardoor het erg belangrijk is. Maar wat is serotonine nou precies? Welke functies heeft het? En kun je ook een tekort hebben aan dit stofje hebben? Al die brandende vragen gaan we beantwoorden in dit artikel.

1 - Wat is serotonine

Serotonine is een neurotransmitter (net als dopamine). Deze neurotransmitters zorgen ervoor dat signalen tussen de zenuwcellen van de hersenen (neuronen) worden overgebracht. De wetenschappelijke naam voor deze neurotransmitter is 5-hydroxy-tryptamine, ook wel 5-HT genoemd. Voor de liefhebbers hebben we hieronder de chemische structuur weergegeven van het molecuul 5-HT (Dat kon ik niet laten, als chemicus zijnde… haha).

Serotonine

In tegenstelling tot dopamine, wordt serotonine niet alleen aangetroffen in de hersenen maar ook in onze darmen en bloedplaatjes. Mede hierdoor heeft het een hoop verschillende functies in ons lichaam.

Wist je dit? Hoewel het een neurotransmitter is, wordt ongeveer 95% van de totale hoeveelheid in je darmen aangemaakt. De andere 5% wordt in je hersenen gemaakt.

Functies

Serotonine speelt een rol bij je eetlust en emoties. Daarnaast heeft het ook invloed op je motorische, cognitieve en autonome functies. Hier wat voorbeelden van deze functies:

  • Motorische functies: lopen, zitten, zwaaien etc.
  • Cognitieve functies: geheugen, concentratie, aandacht etc.
  • Autonome functies: hartslag, bloedruk, spijsvertering etc.

De aller belangrijkste functie van serotonine is namelijk dat het een heel grote rol speelt bij het in evenwicht houden van je stemming. En mede daardoor staat het ook wel bekend als het gelukshormoon van de mens.

Wist je dit? Mannen produceren ongeveer twee keer zoveel serotonine als vrouwen.

2 - Kun je een tekort hebben aan serotonine

Voor het produceren van dit geluksstofje heb je bepaalde stoffen nodig. Wanneer je één van die stoffen mist, is je lichaam minder goed in staat om dit stofje aan te maken. Wanneer je onvoldoende serotonine aanmaakt, kun je spreken van een tekort

In het bovenstaande feitje benoemen we dat mannen 2x zoveel van deze stof aan maken dan vrouwen. Om deze reden komt een tekort dan ook vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Lees ons artikel “Zo herken je een Serotonine tekort” om te bepalen of jij mogelijk een serotoninetekort hebt.

Wanneer je te weinig van dit gelukshormoon aanmaakt, kun je met behulp van leefstijl, voeding en supplementen daar iets aan doen. Vooral zonlicht, lichaamsbeweging en voldoende eiwitten (bron van tryptofaan) eten zijn belangrijk voor de aanmaak van serotonine.

Daarnaast kun je ook een serotoninebooster gebruiken ter ondersteuning van de gemoedstoestand.

3 - Wat is een serotoninebooster 

Een serotoninebooster is een voedingssupplement dat natuurlijke stoffen bevat die in het lichaam gebruikt worden om serotonine aan te maken. Zo’n product bestaat vaak uit zowel bouwstenen voor de aanmaak van serotonine en hulpstoffen die een rol spelen bij biochemische processen om serotonine aan te maken.

  • Bouwstenen: denk hierbij aan stoffen zoals tryptofaan en 5-HTP. In het menselijk lichaam worden deze stoffen gebruikt als bouwsteen voor serotonine.
  • Hulpstoffen: Deze stoffen helpen het lichaam bij de omzetting van de bouwstenen in serotonine. Denk hierbij aan o.a. vitamine B6 en magnesium.

Hoe snel werkt een serotoninebooster?

Een serotoninebooster ondersteunt lichaamseigen processen en daarom heeft het even de tijd nodig. Dit soort producten is speciaal ontwikkeld om stemming en humeur op een natuurlijke manier te ondersteunen. Vaak worden de eerste resultaten na 2 weken merkbaar en dit neemt vaak nog verder toe.

Wat is de beste serotoninebooster?

Een goede serotoninebooster bevat hoge kwaliteit ingrediënten. Wij geven de voorkeur aan natuurlijke 5-HTP uit de Griffonia Simplicifolia plant. Een hoge kwaliteit extract van deze plant kan tot wel 98% natuurlijke 5-HTP bevatten.

Daarnaast is het goed om te kijken naar de vorm van vitamine B6 die je in het product aantreft. Je wil graag de actieve vorm van vitamine B6 hebben, die effectiever is en waarbij geen stapeling op kan treden. Stapeling komt wel voor bij de synthetische vorm van B6. Dit kan leiden tot vreemde klachten op lange termijn.

  • Actieve vorm B6 – Pyridoxaal-5-fosfaat, ook wel P-5-P genoemd.
  • Synthetische vorm B6 – Pyridoxine HCL

Ten slotte is het belangrijk dat het een betrouwbaar merk is en dat de ingrediënten goed zijn onderzocht. Het is namelijk een supplement dat je voor lange termijn gaat gebruiken en daarom wil je zeker zijn van de veiligheid.

Wij hebben ook een hoge kwaliteit serotoninebooster op basis van natuurlijke ingrediënten. Gebaseerd op natuurlijke 5-HTP en de actieve vorm van B6.

Over de schrijver
Lars is biobased chemicus en heeft een onuitputtelijke interesse in voeding en wetenschap. Daarnaast verdiept hij zich graag in persoonlijke ontwikkeling en vind je hem regelmatig in de plaatselijke sportschool.
Reactie plaatsen