7 Functies van Serotonine in het lichaam op een rij
24 april 2019 
1 min. leestijd

7 Functies van Serotonine in het lichaam op een rij

Het gelukshormoon serotonine heeft niet alleen invloed op de stemming en de gemoedstoestand. Het heeft naast deze functie ook nog andere functies in het lichaam. In dit artikel vertellen wij je meer over de verschillende functies van serotonine in het lichaam. We beginnen bij het de bekendste:

1. De stemming en gemoedstoestand

Serotonine wordt niet voor niets het gelukshormoon genoemd. Bij een tekort aan serotonine kun je jezelf somber en neerslachtig gaan voelen. Naast dat het invloed heeft op het “gelukkig zijn”, speelt het ook een rol bij angsten. Lees ons artikel ” Serotonine Verhogen met deze 6 natuurlijke manieren ” om er achter te komen wat je kunt doen om het serotonine op een natuurlijke manier te boosten.

2. Het reguleren van de darmfunctie

Het grootste deel van alle serotonine in het lichaam bevindt zich in de darmen. Hier reguleert het de darmfunctie en het bewegen van de darmen. Een hoge concentratie serotonine resulteert in een tragere darmfunctie.

3. Remmende werking op de eetlust

Ook speelt dit bijzondere stofje een rol bij het verminderen van de eetlust. Een tekort aan serotonine kan leiden tot eetbuien. En juist teveel serotonine zorgt ervoor dat je nauwelijks eetlust hebt.

4. De bloedstolling

Ook helpt het bij het vormen van bloedstolsels wanneer je een wondje hebt. De zogenaamde bloedplaatjes scheiden serotonine uit waardoor de bloedvaatjes vernauwen. Door deze vaatvernauwing stolt het bloed gemakkelijker en verlies je minder bloed. Bijzonder slim van ons lichaam toch?!

Het lichaam gebruikt serotonine op een slimme manier om bloed sneller te laten stollen

5. Het helpt je om misselijk te worden

Serotonine helpt je om misselijk te worden? Dat klinkt niet erg fijn… Maar het is een soort “beveiliging” in je lichaam. Wanneer je iets giftigs gegeten hebt, irriteert dit je darmen. De darmen gaan dan meer serotonine afgeven waardoor het verteren van het eten vertraagd wordt. Hierdoor vindt er steeds meer irritatie plaats, waardoor dit uiteindelijk resulteert in diarree en misselijkheid. Resultaat: overgeven en je moet vaak naar de wc. Eindresultaat: de giftige, irriterende stoffen zijn uit je lichaam verdreven.

6. Libido

Serotonine remt het libido. Selective Serotonin Reuptake Inhibitors (SSRI’s) verhogen het serotonine bij mensen met een depressie. Maar ongeveer 20-70% van deze mensen ervaart naast het gebruik van deze SSRI’s ook problemen op gebied van sexualiteit.

7. Botdichtheid

Volgens sommige wetenschappers bestaat er een relatie tussen botdichtheid en de hoeveelheid serotonine in het lichaam. Dit is echter nog niet klinisch bewezen, waardoor er op dit moment nog meer onderzoek nodig is.

Deze artikelen vind je misschien ook leuk om te lezen:

Over de schrijver
Jochum Smid is biobased chemicus en heeft zich volledig gespecialiseerd in de orthomoleculaire voedingsleer. Hij ontwikkelt en selecteert de voedingssupplementen bij Natuurlijk Presteren en heeft een passie voor biohacking, wetenschap en gezonde voeding.
Reactie plaatsen