Hoofdpijn in de overgang; oorzaken en tips
22 augustus 2022 
in Vrouwen
3 min. leestijd

Hoofdpijn in de overgang; oorzaken en tips

Ben je in de overgang en heb je de laatste tijd meer last van hoofdpijn? Dan kan de overgang daarvan zeker de oorzaak zijn. We zien vaak dat vrouwen die altijd al gevoelig waren voor hoofdpijn, er tijdens de overgang meer last van krijgen. Daarbij kunnen vrouwen die eerder vrijwel nooit hoofdpijn hadden, ook plots vaker last van hoofdpijn krijgen tijdens de overgang.

Het goede nieuws is dat deze klachten vaak als sneeuw voor de zon verdwijnen na de overgang. Maar eerst moet je er nog door. De overgang en hoofdpijn horen voor veel vrouwen helaas bij elkaar. Hoe komt dat? En wat kun je er aan doen? Heeft stoppen met de pil en de overgang en hoofdpijn ook nog een link met elkaar?

De oorzaken

Hoofdpijn tijdens de overgang kan verschillende oorzaken hebben. Sommige daarvan zijn specifiek voor de overgang, maar enkele andere die we noemen zijn voor hoofdpijn in het algemeen. 

1. Hormonale verandering

Onderzoekers denken dat  hormonale migraine en hoofdpijn veroorzaakt wordt door veranderingen in de hoeveelheid serotonine in de hersenen. Daarbij zorgt de daling van oestrogeen voor hoofdpijn, hetgeen wat in de overgang afneemt.

2. Voedingspatroon

Het voedingspatroon kan grote invloed hebben op hoofdpijn. Als je normaliter geen last hebt van hoofdpijn door voeding, kan dit tijdens de overgang wel het geval zijn. Pas op met:

  • Cafeïne-houdende dranken
  • Kunstmatige zoetstoffen
  • Bewerkt vlees (nitraat/nitriet-zouten)
  • Fastfood (veel zout en snelle koolhydraten
  • Alcohol

3. Stress

Tijdens de overgang ben je gevoeliger voor stress dankzij een lagere serotonine-spiegel en de hormonale schommelingen. Daarnaast slapen vrouwen in de overgang gemiddeld gezien minder goed, wat de weerbaarheid tegen stress verlaagt. 

4. Genetisch

De genetische component kan ook een rol spelen. Was je moeder gevoelig voor hoofdpijn in de overgang, dan is de kans groter dat jij daar ook mee te maken hebt. 

5. Dehydratatie

Voldoende water drinken is belangrijk. Het wordt vaak zelfs onderschat hoe belangrijk dit is. Te weinig water drinken kan zorgen voor hoofdpijn, brain fog en vermoeidheid. 

6. Onregelmatige bloedsuikerspiegel

Een onregelmatige bloedsuikerspiegel kan hoofdpijn triggeren. Beperk de inname van geraffineerde suikers en snelle koolhydraten.

Symptomen van hoofdpijn in de overgang

  • Kloppende pijn in het hoofd
  • Pijn wordt erger als je gaat bewegen
  • Gevoeligheid voor, geuren licht en geluid
  • Vaak begint de hoofdpijn aan een kant van het hoofd

Hoofdpijn tegengaan

Hoofdpijn is ontzettend vervelend. Het kan soms je hele leven op zijn kop zetten. Het lukt niet om te presteren op je werk of het is door hoofdpijn helemaal niet mogelijk om naar je werk te gaan. Het kan je daarbij in je dagelijkse leven flink belemmeren. We hebben daarom wat tips voor je op een rij gezet om met hoofdpijn tijdens de overgang om te gaan.

1. Houd een dagboek bij

Deze tip is voor veel vrouwen echt helpend. Pak een notitieboekje, een schriftje of gewoon een stuk papier. Iedere keer als je hoofdpijn hebt, noteer je de datum, het tijdstip en ook wat je de uren voor de hoofdpijn hebt gedaan. 

Na verloop van tijd kun je (waarschijnlijk) een patroon gaan herkennen:

  • Altijd hoofdpijn na een kopje koffie? Misschien reageer je sterk op cafeïne.
  • Hoofdpijn aan het eind van de middag? Wellicht drink je niet voldoende overdag.

2. Genoeg drinken

Zorg dat je minimaal 3.0 liter per dag drinkt. Bestel een mooie drinkfles (BPA-vrij) en neem deze overal mee naartoe. Zet deze op je bureau in je zicht, zodat je continu herinnerd wordt aan het drinken van water.

3. Neem een wisseldouche

Afwisselend warm en koud douchen is goed voor de bloedvaten. Bij hitte verwijden de bloedvaten en bij kou vernauwen de bloedvaten. Hiermee train je het zogenaamde "vasculaire systeem" (het bloedvatenstelsel). 


4. Zorg voor een gelijkmatige bloedsuikerspiegel

Te veel schommelingen in je bloedsuikerspiegel kunnen ook hoofdpijn uitlokken. Eet niet te veel suiker en zorg dat je voldoende groenten eet. Een koolhydraatarm ontbijt met veel eiwit kan ook helpen om de bloedsuikerspiegel langer stabiel te houden.

5. Voorkom te veel stress 

Merk je dat je gespannen bent, dan kan daar al gauw hoofdpijn op volgen. Probeer daarom te veel stress te voorkomen. Ontspannen kun je op diverse manieren. Denk aan ademhalingsoefeningen, yoga, bewegen en de zorgen van je afpraten.

Over de schrijver
Hein heeft een vergaande interesse in de effecten van voeding, leefstijl en voedingssupplementen op het menselijk lichaam. Hij doet hier veel research naar en deelt zijn kennis graag met anderen.
Reactie plaatsen