Man Boobs: wat is de oorzaak en hoe kom je er vanaf?
29 oktober 2020 
in Mannen
7 min. leestijd

Man Boobs: wat is de oorzaak en hoe kom je er vanaf?

Man boobs, oftewel mannenborsten, is een fenomeen dat de laatste jaren steeds meer voorkomt. Heel apart, zou je denken… Toch is het best logisch. Maar hoe komt het dan precies dat steeds meer mannen last hebben van borstvorming?

Nou… Dit heeft te maken met de manier waarop wij onze levensstijl hebben veranderd. Wij zijn de afgelopen jaren steeds luier geworden, waarvan dit soort symptomen het resultaat zijn.

Nooit meer op de fiets, altijd met de auto… Hele dagen achter het bureau tijdens je werk… Geen tijd meer hebben om te sporten omdat je het zo druk hebt… En dit zijn slechts een paar voorbeelden.

Ik snap dat je denk: “Hoe kan het nou weer dat borstvorming bij mannen hier het resultaat van is?” Geen zorgen… Dat zal ik je in dit artikel uitleggen!

Wat zijn man boobs

De naam zegt het eigenlijk al… Man boobs zijn borsten bij mannen. Iedereen heeft namelijk borstweefsel, dus ook mannen.

Van nature is het niet normaal dat mannen borsten hebben. Bij de meeste mannen wordt het borstweefsel nooit groter. Hierdoor heeft borstgroei bij mannen een aparte benaming heeft gekregen: man boobs.

Waar man boobs precies uit bestaan, is verschillend…

man boobs


De soorten man boobs 

Borstvorming bij mannen komt op twee manieren voor, met elk een eigen (moeilijke) naam: gyneacomastie en pseudogyneacomastie. Hieronder zal ik je het verschil uitleggen…

Wat is pseudogyneacomastie?

Mannen en vrouwen worden allebei geboren met vetweefsel en kliertjes achter de tepels. Wanneer je vetpercentage verhoogt, zal ook het percentage vetweefsel achter je tepels verhogen. Dit kan een reden zijn dat je borsten krijgt als man.

Wanneer dit het geval is, bestaan de borsten dus uit opgehoopt vet achter je tepels. Deze vorm van man boobs wordt ook wel pseudogyneacomastie genoemd.

Wist je dat? Pseudo is Grieks voor “nep” of “ vals”. Dit is dus eigenlijk een soort valse vorm van man boobs, omdat het puur met overgewicht te maken heeft en niet met opgezette klieren.

Wat is gyneacomastie?

Daarnaast kunnen hormonen ervoor zorgen dat de klieren achter je tepels krimpen of groeien. Door een tekort aan testosteron (mannelijk hormoon) en een overschot aan oestrogeen (vrouwelijk hormoon), ontwikkel je vrouwelijke kenmerken zoals borstweefsel.

Wanneer dit het geval is, bestaan de mannenborsten dus uit opgezette klieren achter je tepels. Deze vorm van man boobs wordt ook wel gyneacomastie genoemd.

Wist je dat? Gyneacomastie zorgt voor een grotere kans op borstkanker bij mannen (!!)


De oorzaken van man boobs

Sommige jongens krijgen tijdens de puberteit een lichte vorm van borstvorming. Deze man boobs verdwijnen vervolgens weer wanneer hun hormoonspiegel weer stabiel is.

Ouderen mannen hebben ook sneller kans op borstvorming. Bij hen komt gyneacomastie steeds vaker voor en vooral wanneer ze last hebben van overgewicht. Dit wordt ook wel de penopauze genoemd.

Kenmerken van de penopauze zijn:

 • Neerslachtigheid en vermoeidheid
 • Geen risico’s durven nemen
 • Achteruitgang seksuele functie en libido
 • Toename vetmassa (buikvet)
 • Weinig zelfvertrouwen en motivatie
 • Borstvorming

Maar hoe zit dit dan precies? Nou… Gyneacomastie is het resultaat van te weinig mannelijk hormoon (testosteron) in verhouding tot de hoeveelheid vrouwelijk hormoon (oestrogeen) in je lichaam.

Dit kan drie dingen betekenen: Of er is te weinig werking van testosteron in je lichaam, of er is te veel werking van oestrogeen in je lichaam, of allebei…

Dit verschil in je mannelijke en vrouwelijke hormonen kan veroorzaakt worden door een aantal verschillende oorzaken:

 • Puberteit
 • Veroudering
 • Overgewicht
 • Stress
 • Medische oorzaken
 • Medicijnen
 • Gebruik van anabole steroiden

Ik zal ze hieronder een-voor-een met je bespreken…

1. Man boobs door de puberteit

Wanneer je als man de puberteit in gaat, razen de hormonen door je lijf. Deze schommeling in hormonen kan ervoor zorgen dat de klieren achter je tepels gaat opzetten, wat voor een lichte vorm van borstgroei kan zorgen.

Deze vorm van man boobs verdwijnt vanzelf weer wanneer er geen schommelingen in hormonen meer is.

2. Man boobs door veroudering

Wanneer je ouder wordt, kom je in de zogenaamde penopauze of andropauze terecht. De eerste tekenen kunnen zich al voordoen rond de 40 jaar.

Vanaf je 30ste begint je mannelijke hormoon testosteron al met 1-2% per jaar af te nemen. In de penopauze is deze afname al zo erg, dat je jezelf zorgen begint te maken.

Vanaf 65 jaar heeft het grootste deel van de mannen een tekort aan testosteron. Het mannelijke hormoon voorkomt juist borstvorming, dus met minder testosteron is de kans op man boobs groter. Als je denkt een tekort te hebben aan testosteron, is het verstandig om je testosteronspiegel op een natuurlijke manier te gaan verhogen.

3. Man boobs door overgewicht

Zoals eerder besproken, is overgewicht een andere hele belangrijke oorzaak van man boobs. Borsten bestaan voor een deel uit vet (bij mannen én vrouwen). Hierdoor heeft je gewicht invloed op je borstvorming.

Wanneer je last hebt van overgewicht, heb je dus een grotere kans op mannelijke borstvorming. Hoe meer vet je hebt, hoe meer vet zich ook in je borst zal gaan ophopen.

4. Man boobs door stress

Stress zorgt voor de aanmaak van cortisol. Dit is een van de hormonen die je lichaam aanmaakt wanneer je lichaam onder druk komt te staan, bijvoorbeeld tijdens het sporten of stresssituaties.

Testosteron is juist een hormoon dat je lichaam aanmaakt in rustige toestand. En het is een van de twee… Je lichaam kan dus niet in beide toestanden verkeren. Wanneer je stress hebt, zal je dus minder testosteron aanmaken en dit kan weer zorgen voor borstvorming bij mannen.

Bekijk ons artikel over het verhogen van testosteron, om de manboobs te verminderen.

5. Man boobs door medische oorzaken

Soms krijgen mannen in een keer last van borstgroei, zonder enige aanleiding hiervoor. Er kan in dit geval sprake zijn van een lever- of nieraandoening. Hierdoor zwellen je borsten op, waardoor je man boobs krijgt.

Daarnaast kan je ook man boobs hebben om een geërfde aanleg voor borstvorming of omdat je het Syndroom van Klinefelter hebt. Dit is afwijking in de chromosomen die alleen bij jongens en mannen voorkomt. Ga in al deze gevallen naar de huisarts voor advies.

6. Man boobs door medicijnen

Er zijn bepaalde medicijnen die de borstgroei bij mannen kunnen stimuleren. Dit komt omdat ze reageren op de mannelijke en vrouwelijke hormonen in je lichaam en op een of andere manier het evenwicht verstoren. Voorbeelden van deze medicijnen zijn finasteride en spironolacton.

7. Man boobs door anabolen steroiden

Sommige bodybuilders gebruiken anabole steroïden zoals kunstmatig testosteron om bijvoorbeeld hun spiergroei te stimuleren. Dit kan er echter ook voor zorgen dat hun spieren niet de enige lichaamsdelen zijn die groter worden…

Je lichaam zet een overmatige hoeveelheid testosteron om in het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Wanneer je anabole steroiden gebruikt, heb je dus een grotere kans op mannelijke borstvorming.


Wat kun je doen tegen man boobs

Wanneer je naar de dokter gaat voor man boobs, zal deze onderzoek doen naar de aard van het probleem. Hij zal kijken of de borstvorming wordt veroorzaakt door een toename van de kliertjes achter je tepels (gyneacomastie) of dat er een andere oorzaak is (zoals pseudogynaecomastie).

Medische hulp

Een ernstige vorm van gyneacomastie kan op verschillende manieren verholpen worden. Zo kun je bijvoorbeeld een hormoonbehandeling voorgeschreven krijgen, zodat de werking van je vrouwelijke hormoon kan worden geremd.

Let op: Wanneer je hoeveelheid mannelijke hormoon kunstmatig wordt verhoogd, is er een kans dat het wordt omgezet naar oestrogeen. Dit is dus geen oplossing voor man boobs!

Wel kan er gewerkt worden met dihydrotestosteron. Dit is een andere versie van je mannelijke hormoon die niet kan worden omgezet in het vrouwelijke hormoon. Deze vorm van testosteron is verkrijgbaar als zalf en kan op de borstvorming worden gesmeerd, om zo de gyneacomastie te verminderen.

man boobs

Eet gezond

Er zijn ook een aantal veranderingen die je aan kan brengen in je levensstijl. Opgehoopt vet speelt vaak een rol bij man boobs, waardoor het belangrijk is om gezond te eten. Eet minder koolhydraten, vermijd zo veel mogelijk suikers en eet voedsel met veel eiwitten. Ook groente en fruit zijn erg gezond.

Betekent dit dat je je hele levensstijl moet omgooien? Ja! Dit is het in verschillende opzichten echt waard. Niet alleen om je man boobs te verminderen, maar ook om jezelf fitter te voelen en om lekkerder in je vel te zitten.

Bestel een Natuurlijke Testosteronbooster

man boobs

Doe aan de juiste lichaamsbeweging

De juist lichaamsbeweging heeft invloed op alle vormen van man boobs. Wanneer je door lichaamsbeweging vet verliest, zal ook de vetophoping in je borsten worden verminderd. Daarnaast is zware krachttraining ook goed voor de natuurlijke aanmaak van je mannelijke hormoon.

Als je wilt afvallen, is het goed om regelmatig cardiovasculaire training te doen. Probeer bijvoorbeeld te wandelen, fietsen of zwemmen.

Om je testosteronspiegel zo hoog mogelijk te houden, is het goed om zware oefeningen te doen en zo veel mogelijk verschillende spiergroepen te trainen. Voorbeelden van goede oefeningen zijn squats, deadliften, bankdrukken en seated rows.

man boobs

Verhoog je testosteronspiegel

Man boobs is een symptoom van een te lage testosteronspiegel. Als je jouw testosteronspiegel op een natuurlijke manier verhoogt, neemt de hoeveelheid borstweefsel ook af. We raden het Testoplan aan om de testosteronspiegel op natuurlijke wijze te verhogen.

Gebaseerd op 1000+ wetenschappelijke onderzoeken en het is gemakkelijk toe te passen. Je leert hoe je met behulp van voeding, leefstijl en specifieke manieren van trainen op een efficiënte manier de testosteronspiegel kunt verhogen, zonder gedoe.

Borstverkleining voor mannen

Heb je echt alles geprobeerd, van gezond eten en zware lichaamsbeweging tot een bezoek aan de huisarts, en heeft dit allemaal geen effect gehad op je man boobs? Dan kan je altijd nog kiezen voor een borstverkleining voor mannen.

Een mannelijke borstverkleining bestaat uit een chirurgische ingreep waarbij de plastisch chirurg je overtollig klierweefsel en vet verwijdert. Hiervoor kan hij een aantal verschillende ingrepen uitvoeren:

 • Klierschijven verwijderen
 • Liposuctie
 • Losse huid verwijderen

Een borstverkleining is een laatste redmiddel voor als je écht alles hebt geprobeerd. Maar… Vaak kun je al iets doen tegen je man boobs met een van de andere oplossingen.

Man boobs

Volg het Testoplan 

Het Testoplan is een 11-stappen methode om de testosteronspiegel op natuurlijke wijze te verhogen met voeding, leefstijl en specifieke trainingsmethoden. Ook leer je in deze methode wat je juist niet moet doen & welke factoren jou testosteronspiegel negatief beïnvloeden.

Het verhogen van de natuurlijke testosteronspiegel & het verlagen van de oestrogeenspiegel, is een manier om man boobs te verminderen en te voorkomen dat het erger wordt. Je kunt het Testoplan hier bekijken

Vragen omtrent man boobs

Wat zijn man boobs?

Man boobs, medisch bekend als gynaecomastie, verwijst naar de zwelling van borstweefsel bij mannen of jongens, veroorzaakt door een onbalans in de hormonen oestrogeen en testosteron.

Wat veroorzaakt man boobs?

De meest voorkomende oorzaken zijn hormonale onevenwichtigheden, het gebruik van bepaalde medicijnen, overgewicht, ouder worden, of aandoeningen die de hormoonbalans beïnvloeden.

Zijn man boobs gevaarlijk?

Gynaecomastie is meestal onschadelijk en niet gevaarlijk. Echter, als er pijn, gevoeligheid of zwelling is, is het belangrijk om medisch advies in te winnen.

Hoe kan ik man boobs verminderen?

Het verminderen van man boobs kan worden bereikt door gewichtsverlies, regelmatige lichaamsbeweging, een gezond dieet en in sommige gevallen medische behandeling of chirurgie.

Kan oefening helpen om man boobs te verminderen?

Ja, regelmatige lichaamsbeweging, vooral krachttraining, kan helpen om man boobs te verminderen door het lichaamsvet te verminderen en de borstspieren te versterken.

Zijn de man boobs permanent?

Niet altijd. In veel gevallen, vooral bij tieners, kan gynaecomastie vanzelf verdwijnen. Bij volwassenen kan het echter meer persistent zijn en medische behandeling of chirurgie vereisen.

Wat is het verschil tussen man boobs en borstkanker bij mannen?

Hoewel beide aandoeningen zwelling van borstweefsel veroorzaken, zijn de oorzaken en symptomen anders. Borstkanker bij mannen komt minder vaak voor en gaat vaak gepaard met andere symptomen, zoals het indrukken van de huid, veranderingen in de tepel, of bloedafscheiding.

Hoe wordt gynaecomastie gediagnosticeerd?

Gynaecomastie kan worden gediagnosticeerd door middel van een lichamelijk onderzoek, medische geschiedenis en mogelijk aanvullende tests zoals bloedonderzoek of beeldvorming.

Wat zijn de behandelingsopties voor man boobs/gynaecomasti?

De behandeling varieert afhankelijk van de oorzaak. Dit kan bestaan uit het stopzetten van bepaalde medicijnen, hormoontherapie, of chirurgie zoals liposuctie of borstverkleining.

Is gynaecomastie chirurgie veilig?

Zoals bij elke operatie zijn er risico's verbonden aan gynaecomastie chirurgie, maar over het algemeen wordt het als veilig beschouwd. Het is belangrijk om de procedure te bespreken met een gekwalificeerde medische professional.

Kunnen medicijnen man boobs veroorzaken?

Ja, bepaalde medicijnen kunnen gynaecomastie veroorzaken, zoals anti-androgenen, anabole steroïden, anti-angst medicijnen, antibiotica en sommige AIDS-medicijnen.

Kan alcohol man boobs veroorzaken?

Overmatig alcoholgebruik kan leiden tot gewichtstoename en hormonale onbalans, wat kan resulteren in man boobs.

Is gynaecomastie erfelijk?

Hoewel er geen specifiek gen bekend is dat gynaecomastie veroorzaakt, kan het voorkomen in families als gevolg van genetische gevoeligheid voor hormonale onbalans.

Hoe lang duurt het herstel na een gynaecomastie-operatie?

Afhankelijk van de uitgevoerde operatie kan het herstel enkele weken duren. Het is belangrijk om de aanbevelingen van de arts op te volgen om het herstel te optimaliseren.

Hoe kan ik gynaecomastie onderscheiden van vetophoping in de borst?

Een arts kan helpen bij het bepalen of de zwelling in de borst het gevolg is van overtollig borstvet (pseudogynaecomastie) of van vergroot klierweefsel (gynaecomastie) door middel van lichamelijk onderzoek en mogelijk aanvullende tests.

Kunnen voedingssupplementen gynaecomastie veroorzaken?

Ja, sommige voedingssupplementen, vooral die met oestrogenen of stoffen die de hormoonbalans beïnvloeden, kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van man boobs.

Is gynaecomastie pijnlijk?

Hoewel gynaecomastie meestal niet pijnlijk is, kunnen sommige mannen gevoeligheid of ongemak in de borsten ervaren.

Kunnen anabole steroïden man boobs veroorzaken?

Ja, het gebruik van anabole steroïden kan leiden tot gynaecomastie door de hormoonbalans in het lichaam te verstoren.

Wat is het verschil tussen gynaecomastie en lipomastie?

Gynaecomastie is de vergroting van het borstklierweefsel, terwijl lipomastie (of pseudogynaecomastie) wordt veroorzaakt door een toename van vetweefsel in de borst.

Kan gynaecomastie leiden tot psychologische problemen?

Ja, gynaecomastie kan emotionele of psychologische stress veroorzaken, vooral als het leidt tot gevoelens van schaamte of zelfbewustzijn. Ondersteuning door middel van counseling of steungroepen kan in dergelijke gevallen zeer nuttig zijn.

Over de schrijver
Lars is biobased chemicus en heeft een onuitputtelijke interesse in voeding en wetenschap. Daarnaast verdiept hij zich graag in persoonlijke ontwikkeling en vind je hem regelmatig in de plaatselijke sportschool.
matthijs
Door

matthijs

op 22 Aug 2022

ik ben een man en door medicijn gebruik begin ik nu echt aardige borsten te krijgen ik vind het heerlijk dat ik nu echt een reden heb om elke dag een echte bh te dragen

Reactie plaatsen