Minder Suiker Eten: 6 manieren om de Zin in Zoet te Verminderen
27 augustus 2019 
2 min. leestijd

Minder Suiker Eten: 6 manieren om de Zin in Zoet te Verminderen

Minder suiker eten is voor veel mensen niet gemakkelijk. De een heeft continu trek in zoet, terwijl de ander niet eens van zoetigheid houdt. Wanneer je continu trek in zoet hebt, is het moeilijk om minder suiker te eten… Je hebt tenslotte continu zin in een stuk taart of een reep chocola. Dit resulteert bij veel mensen dan ook in overgewicht, steeds meer overgewicht. Speciaal voor deze groep mensen hebben we 7 manieren op een rijtje gezet om de zin in zoetigheid te verminderen.

1 - Zoek het niet op

Wanneer je minder suiker wilt eten, is het belangrijk om het in eerste instantie niet op te zoeken. Ga bijvoorbeeld geen tv-programma’s kijken over zoetigheid & bekijk geen pagina’s op Instagram en Facebook over taarten en desserts. Wanneer je afbeeldingen en video’s bekijkt over zoetigheid, zal de drank naar suikerhoudende lekkernijen alleen maar groter worden.

2 - Zorg voor afleiding

Wanneer je ’s avonds na het avondeten, na een dag hard werken in de bank gaat liggen, is de kans vrij groot dat je al snel zin hebt in zoetigheid. Wanneer je die drang voelt in suiker, ga een grote wandeling maken of ga aan de slag met een hobby van je. Afleiding zorgt ervoor dat de drang in suiker snel vermindert & daarnaast is wat lichaamsbeweging altijd goed!

3 - Wees bewust van je suikercravings

Een suikercraving is een enorme zin in zoetigheid. Wanneer je zo’n suikercraving hebt, maak je waarschijnlijk, onbewust, niet de allerbeste beslissingen. Als jij je bewust bent van zo’n suikercraving, kun je jezelf de volgende vragen stellen:

  • Als ik nu suiker eet… Hoe voel ik mij 1 uur later?
  • Wil ik wel écht suiker eten op dit moment?
  • Wat zijn de gevolgen voor mij, als ik nu veel suiker naar binnen werk?

Wanneer je die vragen voor jezelf beantwoord, kom je er vaak achter dat je het eigenlijk helemaal niet wilt. Als je voortaan jouw cravings naar suiker kunt herkennen, kun je er ook beter mee omgaan.

4 - Kleine porties

Dit werk helaas maar voor een klein groepje mensen. Als je enorme zin hebt in suiker, kun je ervoor kiezen om slechts één kleine portie te nemen. Hierdoor neemt kan de drang naar méér suiker afnemen, waardoor je dus minder suiker binnenkrijgt. Let op: als je van jezelf weet, dat je hier niet mee om kunt gaan, kies er dan voor om het niet te doen.

5 - Zorg dat je altijd fruit bij hebt

Fruit bevat ook suiker. Maar, dit wordt veel langzamer opgenomen in het lichaam door de voedingsvezels die in fruit zitten. Daarnaast bevat fruit ook véél minder suiker dan snoep, melkchocola of een stuk taart. Zo bevat een gemiddelde appel slechts 12 gram suiker per 100 gram, terwijl Winegums al snel 50 – 60 gram suiker per 100 gram bevatten.

Een appel smaakt ook lekker zoet en vult je maag. Daarnaast zit het boordevol vitaminen, mineralen en antioxidanten die supergezond zijn voor je. Een appeltje, of een ander stuk fruit dat je lekker vindt, kan dus zeker helpen om minder suiker te eten.

6 - Cheatmeal

Voor veel mensen is het moeilijk om suiker helemaal te vermijden voor de rest van hun leven. Het is dan een goed idee om één keer in de week, eens even lekker los te gaan met suiker.

Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je iedere zaterdag of zondag, iets zoets eet dat je héél lekker vindt. Maar, vermijd dan de rest van de week alle vormen van zoetigheid. Het is dan een stuk gemakkelijker vol te houden omdat je dan iedere week uit kunt kijken naar jouw cheatmeal!

Over de schrijver
Jochum Smid is biobased chemicus en heeft zich volledig gespecialiseerd in de orthomoleculaire voedingsleer. Hij ontwikkelt en selecteert de voedingssupplementen bij Natuurlijk Presteren en heeft een passie voor biohacking, wetenschap en gezonde voeding.
Reactie plaatsen