Wat is Monacoline K? En wat is de invloed op het cholesterolgehalte?
08 februari 2019 
2 min. leestijd

Wat is Monacoline K? En wat is de invloed op het cholesterolgehalte?

Monacoline K is een bijzondere, natuurlijke stof, welke voorkomt in Rode Gist Rijst. Rode Gistrijst ontstaat door witte rijst te fermenteren met behulp van de schimmel Monascus pupureusDoor het fermentatieproces krijgt de witte rijst een dieprode kleur waardoor het Rode Gist Rijst wordt genoemd.

Maar wat maakt het nou zo bijzonder? En waar moet je op letten bij het gebruik van Monacoline K uit Rode Gistrijst? In dit artikel gaan we jou daar alles over vertellen! Maar eerst gaan we je meer vertellen over de oorsprong van Monacoline K.

Waar komt Monacoline K vandaan

Monacoline K. komt voor in Rode Gist Rijst, zoals wij al aangaven. De gefermenteerde rijst werd al 2000 jaar lang gegeten in verschillende provincies in China (Jiangsu, Zheijang, Shanghai etc.). Maar ook tegenwoordig wordt Rode Gist Rijst nog dagelijks gebruikt in China als smaakversterker of natuurlijke, rode kleurstof.

Opvallend is om te zien, dat in de eerdergenoemde provincies in China, waar Rode Gist Rijst deel uit maakt van het voedingspatroon, de cardiovasculaire gezondheid (o.a. cholesterolwaarden) van de mensen die hier wonen, een stuk beter is dan in andere provincies in China.

Het effect van Rode Gist Rijst op de gezondheid van het cardiovasculaire systeem was al tijden bekend in China. Maar pas na grondig onderzoek is gebleken welke stoffen dan ook daadwerkelijk verantwoordelijk waren voor deze gezondheidsvoordelen. Een van deze stoffen was natuurlijk de stof waar dit hele artikel over gaat!

Monacoline K en Lovastatine

Uit verschillende klinische tests en wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat Monacoline K een gunstige invloed heeft op de cholesterolwaarden in het bloed. Dit effect is te verklaren doordat de chemische structuur van het natuurlijke molecuul Monacoline K (molecuul A) identiek is aan de chemische structuur van het synthetische molecuul Lovastatine (molecuul B). Lovastatine is een synthetisch product dat wereldwijd door miljoenen mensen wordt gebruikt voor het cholesterolgehalte.

Monacoline K en Lovastatine


Dus wat maakt het nou zo bijzonder

Nou, dat gaan we verder toelichten! De natuur heeft een weg gevonden heeft om bij te dragen aan het in standhouden van normale cholesterolgehalten in het bloed van de mens… is dat niet bijzonder? Er is verder geen enkele natuurlijke stof die ook maar in de buurt komt van de werking van Monacoline K uit Rode Gist Rijst. Wij zijn écht super enthousiast over dit natuurlijke supplement!

En het mooie van alles is, dat de Europian Food Safety Authority (EFSA), Rode Gist Rijst (met minimaal 10,0 mg Monacoline K per dagdosering) heeft erkend als voedingssupplement dat bijdraagt aan een verantwoord cholesterolgehalte. Hierdoor is het dus ook vrij verkrijgbaar in Nederland!

Waar je op moet letten bij het gebruik van Monacoline K

Zoals we aangaven is het chemisch gezien identiek aan Lovastatine. Hierdoor mag je het nooit gebruiken in combinatie met cholesterolverlagende medicijnen, zonder dit te overleggen met een arts.

Ook is het erg belangrijk om rekening te houden met de dosering Monacoline K in het het product dat je aanschaft. Om bij te dragen aan normale cholesterolgehalten in het bloed, moet één dagdosering van het product dat je koopt, minimaal 10,0 mg Monacoline K bevatten.

Producten met minder dan 10,0 mg werkzame stof dagdosering hebben geen invloed op het cholesterolgehalte.

Veel producenten van producten met Rode Gist Rijst voldoen niet aan deze norm, waardoor zij eigenlijk niet mogen claimen dat het goed is voor het cholesterolgehalte. Zij gebruiken vaak een slap, goedkoop rode gist rijst extract met een veel te lage concentratie werkzame stof per dosering. Zorg daarom dat je kiest voor een product van hoge kwaliteit!

Over de schrijver
Jochum Smid is biobased chemicus en heeft zich volledig gespecialiseerd in de orthomoleculaire voedingsleer. Hij ontwikkelt en selecteert de voedingssupplementen bij Natuurlijk Presteren en heeft een passie voor biohacking, wetenschap en gezonde voeding.
van Bakel
Door

van Bakel

op 11 Jun 2023

zijn alle verpakkingen van Lucovitaal Rode Gist Rijst gevuld met maar 2,99 mg Monacoline-K of zijn er ook verpakkingen waar het gehalte hoger is dan 2.99 mg

Reactie plaatsen