10 plantaardige bronnen van vezels voor na het sporten
24 juli 2024 
4 min. leestijd

10 plantaardige bronnen van vezels voor na het sporten

Als iemand die veel interesse heeft in gezondheid en graag een sportieve levensstijl aanhoudt, weet ik hoe belangrijk het is om na een intensieve training goed voor je lichaam te zorgen. Een aspect dat vaak over het hoofd wordt gezien, is de inname van vezels.

Vezels zijn essentieel voor een goede spijsvertering, maar ze spelen ook een cruciale rol in het herstelproces na het sporten. In dit artikel vertel ik welke plantaardige bronnen van vezels je kunt opnemen in je dieet, waarbij elke bron zijn eigen voordelen heeft voor het sporten.

1 - Chiazaad

Chiazaden zijn kleine krachtpatsers als het gaat om vezelinhoud. Naast het feit dat de eiwitten die in chiazaden zitten, helpen bij de spieropbouw, bevatten ze ook omega-3 vetzuren.

Deze vetzuren werken ontstekingsremmend en helpen bij het herstel van de spieren. Ze hebben een ondersteunende functie voor je hart, huid en haar. Ik voeg ze graag toe aan mijn smoothies of havermout na een zware training.

2 - Quinoa

Quinoa is een uitstekende bron van vezels en bevat alle negen essentiële aminozuren, wat het een compleet eiwit maakt. Dit is vooral gunstig voor spierherstel en -groei.

Quinoa is ideaal voor sporters omdat het gezonde koolhydraten en plantaardige eiwitten bevat. Dit vezelrijke product is onderdeel van veel vegetarische recepten en ik verwerk quinoa vaak in de maaltijd die ik eet voordat ik ga sporten.

3 - Zoete aardappelen

Zoete aardappelen zijn rijk aan vezels en zitten boordevol complexe koolhydraten, die je energielevels herstellen en aanvullen na een intensieve training.

Deze bron van vezels heeft een lage glycemische index (GI), wat inhoudt dat de koolhydraten in dit product traag worden opgenomen in het bloed en dus ook traag worden verteerd.

Het suikergehalte zal hierdoor ook minder snel stijgen. Zoete aardappelen zijn ook een goede bron van vitamine A en C, die bijdragen aan een gezond immuunsysteem. Ik verwerk daarom vaak zoete aardappelen in mijn maaltijd wanneer ik net terug kom van het sporten.

Na het sporten vezels

4 - Avocado

Avocado’s zijn niet alleen een goede bron van vezels, maar bevatten ook vetten die ontstekingen kunnen verminderen en het herstel van spierweefsel bevorderen. Avocado’s bevatten de goede, gezonde vetten.

In deze vetten zit namelijk bètasitosterol, een stofje dat ervoor zorgt dat het overtollige, slechte cholesterol afgevoerd wordt en het goede cholesterol verhoogd wordt.

Een eenvoudige avocadosalade is een van mijn favoriete herstelmaaltijden; het vult goed en het is ook nog eens snel klaar.

5 - Bessen

Bessen zoals frambozen, blauwe bessen en aardbeien zijn vezelrijk en zitten vol antioxidanten.

Deze antioxidanten helpen vrije radicalen te bestrijden die tijdens het sporten worden geproduceerd, wat het herstelproces versnelt. Ik mix graag bessen door mijn yoghurt of eet ze als tussendoortje.

Let op: als je doel spiergroei is, kun je beter geen hoge doseringen antioxidanten eten vóór het sporten. Een hoge dosering antioxidanten verminderd namelijk de "schade" aan je spieren, die juist nodig is voor spiergroei.

6 - Linzen

Linzen zijn een uitstekende bron van zowel vezels als eiwitten. Deze eiwitten helpen bij het opbouwen van spiermassa.

Ze bevatten ook ijzer, wat belangrijk is voor de aanmaak van rode bloedcellen en het zuurstoftransport naar de spieren. Een linzensoep is een voedzame keuze na een zware workout.

Extra tip: combineer linzen met wat vitamine C rijk fruit, zodat het ijzer in de linzen beter wordt opgenomen. Normaliter wordt plantaardig ijzer namelijk minder goed opgenomen dan ijzer uit dierlijke bronnen.

7 - Havermout

Havermout is niet alleen rijk aan vezels, maar bevat ook bèta-glucanen, die goed zijn voor het immuunsysteem, de bloedwaarden en de werking van je darmen.

Het is een perfecte basis voor een herstellende maaltijd en kan gemakkelijk worden gecombineerd met fruit en noten voor extra voedingsstoffen. Ik maak vaak havermout na het sporten wanneer ik snel een maaltijd op tafel wil hebben.

8 - Broccoli

Broccoli zit boordevol vezels en vitamine C. Het heeft ontstekingsremmende eigenschappen en helpt bij de aanmaak van collageen, wat essentieel is voor de regeneratie van bindweefsel. Broccoli bevat ook veel ijzer, wat je juist nodig hebt na het sporten.

Tijdens een workout verbruiken je spieren namelijk ijzer en ook wanneer je zweet, verlies je ijzer. Ik rooster daarom vaak broccoli als bijgerecht naast mijn avondmaaltijd.

Brocolli na sporten

9 - Kikkererwten

Kikkererwten zijn rijk aan vezels en plantaardige eiwitten, waardoor ze ideaal zijn voor spierherstel. Ze bevatten ook magnesium, wat goed is voor de werking van de spieren en in sommige gevallen kan helpen bij kramp.

Mijn favoriete gerecht met kikkererwten is een lekkere, zelfgemaakte hummus. Super simpel, rijk aan nutriënten en heerlijk met bijvoorbeeld wat zuurdesembrood of wat groenten.

Dit heb je nodig:

  • 400 gram kikkererwten
  • 3 eetlepels tahini
  • 2 eetlepels citroensap
  • Knoflook naar smaak
  • Extra vierge olijfolie

Zo maak je het:

  1. Doe alle ingrediënten in een blender
  2. Voeg 2 - 4 eetlepels extra vierge olijfolie toe
  3.  Blend tot gewenste structuur en voeg eventueel nog wat water/olijfolie toe

Extra tip: als je een gladde structuur wilt, voeg je op het eind nog wat ijsklontjes toe in de blender.

10 - Appels

Appels zijn gemakkelijke en vezelrijke snacks die ook pectine bevatten. Pectine is een type oplosbare vezel dat goed is voor de darmgezondheid.

Appels zijn ook hydraterend, wat belangrijk is na het sporten. Een appel met een handvol noten is een van mijn go-to snacks. Je zou ook een appel in een smoothie kunnen verwerken als je de voorkeur geeft aan eten dat iets meer vult.

Kort samengevat: het integreren van deze vezelrijke voedingsmiddelen in mijn dieet helpt mij altijd om optimaal te herstellen na het sporten.

Het maakt niet uit of ik kies voor een smoothie met chiazaad, een quinoa salade of een linzensoep, deze plantaardige bronnen bieden talloze voordelen voor mijn gezondheid en verbeteren mijn sportprestaties. Probeer deze ingrediënten toe te voegen aan je favoriete gerechten en ervaar zelf de voordelen!

Over de schrijver
Jochum Smid is biobased chemicus en heeft zich volledig gespecialiseerd in de orthomoleculaire voedingsleer. Hij ontwikkelt en selecteert de voedingssupplementen bij Natuurlijk Presteren en heeft een passie voor biohacking, wetenschap en gezonde voeding.
Reactie plaatsen