Snurken: De oorzaken en Tips om te stoppen
03 mei 2023 
4 min. leestijd

Snurken: De oorzaken en Tips om te stoppen

Snurken is een onaangenaam geluid dat voor veel mensen en hun partners een groot probleem kan zijn. In deze blog gaan we dieper in op wat snurken precies is, de oorzaken, tips om te stoppen met snurken en de voordelen van een snurkbeugel.

Lees verder en ontdek hoe je een betere nachtrust kunt krijgen voor jezelf en je partner.

Wat is snurken

Snurken is het geluid dat ontstaat wanneer lucht door nauwe doorgangen in de keel, neus en mond stroomt en zo trillingen veroorzaakt tijdens het ademen tijdens de slaap.

Deze trillingen leiden tot het bekende snurkgeluid. Snurken kan variëren in intensiteit en is niet altijd een teken van een onderliggend gezondheidsprobleem. Echter, voor sommige mensen kan het een symptoom zijn van slaapapneu, een ernstige slaapstoornis die medische aandacht vereist.

Oorzaken van snurken

Er zijn verschillende factoren die snurken kunnen veroorzaken.

 • Anatomie van de mond en keel: Mensen met een laag en dik zacht gehemelte, vergrote amandelen, een grote tong of een lange huig hebben meer kans op snurken. Deze factoren kunnen de luchtwegen vernauwen, waardoor de kans op trillingen toeneemt.
 • Overgewicht: Mensen met overgewicht, vooral rond de nek, hebben meer kans op snurken. Overtollig vetweefsel kan de luchtwegen vernauwen, wat leidt tot snurken.
 • Leeftijd: Naarmate we ouder worden, verliezen onze keelspieren aan kracht en elasticiteit. Dit kan leiden tot een nauwere luchtweg en een grotere kans op snurken.
 • Slaaphouding: Slapen op je rug kan je tong en zacht gehemelte naar achteren duwen, waardoor je luchtwegen worden geblokkeerd en snurken wordt veroorzaakt.
 • Alcohol- en medicijngebruik: Alcohol en bepaalde medicijnen, zoals slaappillen en kalmeringsmiddelen, kunnen de spieren in je keel ontspannen, wat snurken kan veroorzaken.
 • Roken: Roken kan de slijmvliezen in je neus en keel irriteren, wat leidt tot zwelling en vernauwing van de luchtwegen.
 • Nasale problemen: Verstopte neus of een afwijkend neustussenschot kan de luchtstroom door de neus beperken, waardoor snurken ontstaat.

Snurken voordelen

Tips om te stoppen met snurken

Hier zijn enkele tips om snurken te verminderen of te voorkomen:

 • Verander je slaaphouding: Probeer op je zij te slapen in plaats van op je rug. Dit voorkomt dat je tong en zacht gehemelte naar achteren zakken, waardoor je luchtwegen vrij blijven.
 • Vermijd alcohol en kalmerende middelen: Verminder je alcoholconsumptie, vooral vlak voor het slapengaan, en wees voorzichtig met het gebruik van kalmerende medicijnen.
 • Afvallen: Als je overgewicht hebt, kan afvallen helpen om snurken te verminderen of te elimineren. Overtollig vet rond de nek kan de luchtwegen vernauwen en snurken veroorzaken.
 • Stop met roken: Roken irriteert de slijmvliezen in de neus en keel, waardoor zwelling en vernauwing van de luchtwegen ontstaan. Stoppen met roken kan helpen om snurken te verminderen.
 • Behoud een regelmatig slaapschema: Zorg voor een consistent slaapschema, zodat je elke nacht voldoende rust krijgt. Dit kan helpen om snurken veroorzaakt door vermoeidheid te verminderen.
 • Houd de luchtvochtigheid op peil: Droge lucht kan de slijmvliezen in je neus en keel irriteren. Gebruik een luchtbevochtiger in je slaapkamer om de luchtvochtigheid op peil te houden en irritatie te verminderen.
 • Behandel verstopte neus: Als je last hebt van een verstopte neus of andere nasale problemen, probeer dan een zoutoplossing neusspray of neem contact op met je arts.
 • Oefeningen voor de keel: Er zijn specifieke oefeningen die je kunt doen om de spieren in je keel te versterken, waardoor snurken kan worden verminderd. Een voorbeeld is het zingen of het uitspreken van bepaalde klanken om de keelspieren te trainen.
 • Een snurkbeugel: Een snurkbeugel is een apparaat dat wordt gedragen in de mond tijdens de slaap om snurken te verminderen. Het helpt de onderkaak naar voren te houden, waardoor de luchtweg wordt geopend en snurken wordt verminderd

Voordelen van een snurkbeugel

Een snurkbeugel is een relatief goedkope, maar toch erg effectieve tool om snurken te verminderen tijdens het werken aan je gezondheid (minder alcohol, afvallen, stoppen met roken etc). We hebben de voordelen voor je opgesomd:

 • Effectiviteit: Snurkbeugels zijn bewezen effectief in het verminderen van snurken bij veel mensen en kunnen in sommige gevallen ook helpen bij het behandelen van mild tot matig slaapapneu.
 • Comfort: Snurkbeugels zijn over het algemeen comfortabeler dan andere anti-snurkapparaten, zoals CPAP-machines. Ze zijn kleiner en minder invasief, waardoor ze gemakkelijker te dragen zijn tijdens de slaap.
 • Op maat gemaakt: Veel snurkbeugels kunnen op maat worden gemaakt om perfect te passen in je mond, wat zorgt voor een comfortabele en effectieve oplossing voor snurken.
 • Draagbaar: Snurkbeugels zijn klein en gemakkelijk mee te nemen, waardoor ze handig zijn voor op reis of logeerpartijen.
 • Geen elektriciteit nodig: in tegenstelling tot CPAP-machines, hebben snurkbeugels geen elektriciteit nodig om te functioneren. Dit maakt ze een handige en energiebesparende oplossing.
 • Gemakkelijk te onderhouden: Snurkbeugels zijn eenvoudig te reinigen en te onderhouden, wat bijdraagt aan de algehele hygiëne en duurzaamheid van het product.
 • Minimaal invasief: In vergelijking met andere behandelingen zoals chirurgie, is een snurkbeugel een minimaal invasieve oplossing die snelle en effectieve resultaten kan bieden zonder de noodzaak van een operatie.
 • Verbeterde slaapkwaliteit: Door het snurken te verminderen, kan een snurkbeugel helpen om de slaapkwaliteit voor zowel de snurker als hun partner te verbeteren, wat leidt tot een betere nachtrust en een betere gezondheid op lange termijn.

Voordelen snurkbeugel

Conclusie

Snurken kan grote gevolgen hebben voor je gezondheid, relatie en de kwaliteit van je nachtrust. Als je vaak snurkt is het raadzaam hier een oplossing voor te zoeken. De oplossing licht bijna altijd in aanpassen van de levensstijl en proberen om wat gewicht te verliezen.

Tijdens het werken aan je levensstijl en postuur kun je tools gebruiken zoals een snurkbeugel, om het snurken op korte termijn te verminderen. In uiterste gevallen heeft aanpassen van de leefstijl geen zin en kun je zwaardere maatregelen overwegen.

Raadpleeg bij aanhoudend snurken altijd de huisarts of medisch specialist.

Vragen omtrent snurken

Wat is snurken?

Snurken is het geluid dat ontstaat wanneer de luchtstroom tijdens het ademhalen wordt belemmerd door het trillen van weefsel in de keel en neus.

Wat zijn de oorzaken van snurken?

De meest voorkomende oorzaken van snurken zijn een verstopte neus, slapen op de rug, alcoholconsumptie, overgewicht en roken.

Is snurken gevaarlijk?

Snurken op zich is meestal niet gevaarlijk, maar het kan een symptoom zijn van slaapapneu, een potentieel gevaarlijke slaapstoornis.

Wat is het verschil tussen snurken en slaapapneu?

Snurken is het geluid dat ontstaat door trillend weefsel tijdens het ademhalen, terwijl slaapapneu wordt gekenmerkt door herhaalde ademhalingspauzes tijdens de slaap, die de zuurstofvoorziening naar het lichaam kunnen beïnvloeden.

Hoe kan ik snurken verminderen?

Snurken kan verminderd worden door veranderingen in levensstijl, zoals gewichtsverlies, het vermijden van alcohol en roken, en het veranderen van slaappositie. In sommige gevallen kunnen medische behandelingen zoals CPAP-apparaten of chirurgie nodig zijn.

Kan slapen op mijn zij snurken verminderen?

Ja, slapen op de zij kan de luchtwegen vrijhouden en snurken verminderen.

Wat zijn enkele effectieve huismiddeltjes tegen snurken?

Huismiddeltjes tegen snurken zijn onder meer het verhogen van het hoofdeinde van het bed, het gebruik van neusspreiders of neusstrips, en het handhaven van een gezonde levensstijl.

Werken anti-snurk tools?

Anti-snurkproducten zoals neusstrips, kinbanden en mondstukken kunnen voor sommige mensen effectief zijn, maar de resultaten variëren.

Wat is een CPAP-apparaat?

Een CPAP-apparaat (Continuous Positive Airway Pressure) is een medisch apparaat dat helpt om de luchtwegen open te houden tijdens de slaap, waardoor snurken en slaapapneu verminderd worden.

Is snurken erfelijk?

Snurken kan erfelijk zijn, omdat sommige mensen genetische factoren hebben die bijdragen aan een grotere kans op snurken.

Heeft snurken invloed op de slaapkwaliteit?

Ja, snurken kan de slaapkwaliteit negatief beïnvloeden door slaaponderbrekingen en een verminderde zuurstoftoevoer naar het lichaam.

Zijn er medicijnen tegen snurken?

Er zijn geen specifieke medicijnen die snurken genezen, maar sommige medicijnen kunnen helpen bij het verminderen van snurken als gevolg van allergieën of congestie. Antihistaminica en decongestiva kunnen tijdelijk verlichting bieden bij snurken veroorzaakt door allergieën of verkoudheid.

Wat is een anti-snurk kussen?

Een anti-snurk kussen is een speciaal ontworpen kussen dat de slaaphouding en hoofdpositie verbetert om de luchtwegen vrij te houden en snurken te verminderen.

Is snurken een teken van vermoeidheid?

Snurken kan een teken zijn van vermoeidheid, maar het kan ook worden veroorzaakt door andere factoren, zoals anatomische kenmerken, levensstijl en slaappositie.

Is het normaal dat kinderen snurken?

Hoewel het niet ongewoon is dat kinderen af en toe snurken, kan aanhoudend snurken bij kinderen wijzen op ademhalingsproblemen, vergrote amandelen of slaapapneu.

Wat is een anti-snurkbeugel?

Een anti-snurkbeugel is een op maat gemaakt mondstuk dat tijdens het slapen wordt gedragen om de onderkaak naar voren te brengen en de luchtwegen open te houden, waardoor snurken wordt verminderd.

Hoe kan ik mijn partner helpen met zijn/haar snurken?

U kunt uw partner helpen door samen te werken aan veranderingen in levensstijl, zoals gewichtsverlies, het vermijden van alcohol en roken, en het veranderen van slaappositie. In sommige gevallen kan het raadzaam zijn om medisch advies in te winnen.

Wat zijn de risicofactoren voor snurken?

De risicofactoren voor snurken zijn onder meer ouder worden, overgewicht, roken, alcoholconsumptie, allergieën, slaappositie en erfelijkheid.

Wanneer moet ik medische hulp zoeken voor snurken?

Medische hulp moet worden gezocht als snurken gepaard gaat met ademhalingspauzes, verstikkingsgeluiden, extreme vermoeidheid overdag, concentratieproblemen, of als het snurken ernstige slaapverstoring of relatieproblemen veroorzaakt.

Over de schrijver
Jochum Smid is biobased chemicus en heeft zich volledig gespecialiseerd in de orthomoleculaire voedingsleer. Hij ontwikkelt en selecteert de voedingssupplementen bij Natuurlijk Presteren en heeft een passie voor biohacking, wetenschap en gezonde voeding.
Reactie plaatsen