Sporten met ADHD: waarom is het zo enorm belangrijk?
10 december 2019 
in ADHD
2 min. leestijd

Sporten met ADHD: waarom is het zo enorm belangrijk?

Sporten als ADHD’er kan erg goed voor je zijn. Nu vraag je jezelf waarschijnlijk af: waarom dan precies? Nou… Om dat uit te kunnen leggen, is het belangrijk om eerst het probleem in kaart te brengen.

Over het algemeen hebben mensen met ADHD moeite met het verkrijgen van een goede nachtrust. Er kan onderscheid gemaakt worden tussen de oorzaken hiervoor. In welke van de twee herken je jezelf: heb je moeite om in bed te komen of heb je moeite om in slaap te vallen zodra je in bed ligt? Hier zijn namelijk een paar belangrijke verschillen tussen.

Tip: Probeer een uur voor je gaat slapen jezelf los te koppelen van internet, om wat rust in je hoofd te creëren.

Wanneer je moeite hebt om in bed te komen, is het belangrijk om na te gaan wat de bron van dit probleem is. Vaak probeer je nog te veel dingen te doen voordat de dag voorbij is, zodat je de dag erna kunnen beginnen met minder zorgen. Een andere reden kan zijn dat je rusteloos blijft door impulsen zoals je TV, laptop of smartphone.

Zodra de bron is geïdentificeerd, kan er iets aan worden gedaan. Elimineer de bron om zo een oplossing te vinden voor het probleem.

Sporten als ADHD’er voor een goede nachtrust

Moeite hebben om in slaap te vallen zodra je in bed ligt, is een ander verhaal. Het moment dat je in bed moet gaan liggen en je hoofd het kussen aanraakt, is waarschijnlijk het meest saaie moment van de dag voor je. Mensen met ADHD krijgen vaak de neiging om op te staan en iets te gaan doen. Maar wat kan je hier nou aan doen?

Er zijn mensen met ADHD die zo lang mogelijk opblijven tot ze helemaal uitgeput zijn. Vaak putten ze zichzelf uit omdat ze niet met verveling om kunnen omgaan. Vervolgens vallen ze hierdoor in slaap. Dit effect is veel sneller te bereiken op een andere manier…

Go sports gif

Door te sporten, kan de duur voordat je in slaap valt worden verminderd. Dit komt omdat je het lichaam letterlijk uitput. Door te sporten, neemt de kwaliteit van de slaap toe. Sporten is bij ADHD’ers ook ideaal om mentaal te ontspannen. Zo neem je minder stress én energie mee naar bed, waardoor je sneller in slaap valt.

Om dezelfde reden dat sporten zorgt voor sneller inslapen, zorgt het ook voor een diepere slaap. Door het lichaam overdag meer in te spannen, komt het ’s nachts beter tot rust. Hoe dieper je slaap is, hoe beter je herstelt. En dit geldt niet alleen voor het lichaam… Ook je geest herstelt beter, waardoor je meer rust in je hoofd creëert.

Kortom… Het is belangrijk om als ADHD’er te sporten, om zo sneller in slaap te vallen én dieper te slapen!

Over de schrijver
Lars is biobased chemicus en heeft een onuitputtelijke interesse in voeding en wetenschap. Daarnaast verdiept hij zich graag in persoonlijke ontwikkeling en vind je hem regelmatig in de plaatselijke sportschool.
Reactie plaatsen