ADHD en Stemmingswisselingen: 11 Tips voor Meer stabiliteit
05 oktober 2023 
in ADHD
3 min. leestijd

ADHD en Stemmingswisselingen: 11 Tips voor Meer stabiliteit

Mensen met ADHD of ADD hebben vaak te maken met stemmingswisselingen. Iedereen wordt wel eens geconfronteerd met gevoelens van angst, boosheid en ongeduld. Echter, voor mensen met ADHD kunnen deze emoties versterkt zijn, wat hun dagelijkse leven beïnvloedt. Gelukkig zijn er meerdere strategieën om deze stemmingswisselingen te beheren:

1 - Plan tijd om stoom af te blazen

Het onderdrukken van emoties kan leiden tot een uitbarsting op een later tijdstip. Door bewust tijd in te plannen om stoom af te blazen, geef je jezelf de ruimte om te ventileren.

Denk bijvoorbeeld aan dansen op je favoriete muziek, een sportwedstrijd bijwonen of een energieke fitness les volgen. Deze activiteiten kunnen fungeren als een veilige uitlaatklep voor opgebouwde spanningen.

2 - Pas "De ADHD-Leefstijl" toe 

Het "ADHD-leefstijl" stappenplan kan een waardevol hulpmiddel zijn. Het biedt inzichten en technieken om ADHD-symptomen op een natuurlijke manier te verminderen, wat kan bijdragen aan een stabieler emotioneel evenwicht.

Omdat de stemmingswisselingen (vaak) een onvermijdelijk onderdeel zijn van ADHD, kan dit stappenplan je zeker helpen om dit te verlichten. Het is geheel wetenschappelijk onderbouwd en praktisch geschreven.

3 - Verleg je focus

In plaats van te piekeren over wat je (negatieve) stemming veroorzaakt, kan je beter leren hoe je er effectief doorheen navigeert.

Een afleidende activiteit kan je helpen om je stemmingswisselingen door ADHD snel de baas te worden. Zorg dat je altijd wat leuke activiteiten achter de hand hebt.

4 - Wees voorbereid op 'donkere' dagen

Na hoogtepunten kunnen er onvermijdelijk dipjes volgen. Het is handig om een “eerste hulp bij dipjes”-kit te hebben. Denk aan een lijst met opbeurende films, boeken of vrienden die je altijd aan het lachen maken.

Probeer niet te lang te blijven hangen in negativiteit. Dit heeft geen enkele zin, Daarnaast maakt het piekeren en malen de negativiteit alleen maar erger.

Lezen en ADHD

5 - Beheers je “hyperfocus”

ADHD kan soms leiden tot periodes van extreme focus. Deze 'hyperfocus' kan zowel een zegen als een vloek zijn. Door je hyperfocus te kanaliseren naar productieve of bevredigende taken, kun je negatieve stemmingen omzeilen.

Probeer je hyperfocus dus te richten op iets dat bijdraagt aan je ontwikkelen. Grote wetenschappers zoals Albert Einstein, Nicola Tesla, Steven Hawking en Leonardo Davinci hadden allemaal één ding gemeen: ze wisten hun hyperfocus te kanaliseren op iets dat goed was voor hun ontwikkeling.

6 - Beweeg regelmatig

Sport heeft het vermogen om zowel lichaam als geest te verfrissen. Of het nu gaat om een korte wandeling of een intensieve training, beweging stimuleert de afgifte van endorfine en dopamine, wat bijdraagt aan een positieve stemming.

7 - Zet humor op de eerste plaats

Leren relativeren en lachen om jezelf, zelfs tijdens 'ADHD-momenten', kan de scherpe randjes van frustraties halen. Humor is een krachtig hulpmiddel in het beheren van stemmingen en het opbouwen van relaties.

8 - Overweeg een dieetverandering

Je dieet kan invloed hebben op je stemming. Het verminderen van kunstmatige toevoegingen en het verhogen van de inname van voedzame voedingsmiddelen kan helpen bij het stabiliseren van je emoties.

  • Synthetische kleurstoffen - zoals tartrazine (E102) kan zorgen voor ADHD-symptomen waaronder stemmingswisselingen.
  • Synthetische zoetstoffen - zoals aspartaam (E951) kan invloed hebben op de hersenchemie, wat kan leiden tot depressie en stemmingswisselingen
  • Synthetische conserveringsmiddelen - zoals natriumbenzoaat (E211) kan zorgen ADHD-achtige symptomen en stemmingswisselingen

In het stappenplan "De ADHD-Leefstijl" leer je alles over welke additieve je moet vermijden en hoe je dat precies doet. Ook vind je talloze andere tips over voeding en leefstijl in de stappenplan.

9 - Slaap op regelmatige tijden

Een consistente en goede nachtrust is cruciaal voor emotioneel welzijn. Door een vast slaapritme te hanteren en prikkels voor het slapengaan te beperken, bevorder je een gezonde slaap.

Goed slapen kan je helpen om stemmingswisselingen bij ADHD te verminderen. Vooral de diepe slaap en de REM-slaap zijn daarbij van belang.

Slaapritme en ADHD

10 - Complimenteer anderen

Positiviteit verspreiden kan je eigen stemming ook verbeteren. Door je aandacht te richten op de goede eigenschappen van anderen, breek je uit een mogelijke zelfkritische cyclus en bouw je tegelijkertijd sterkere banden op.

11. Mediteer dagelijks

Meditatie biedt een rustmoment in de dagelijkse hectiek. Het helpt om innerlijke rust te vinden, je bewustzijn te vergroten en een dieper inzicht in je emoties te krijgen, wat bijdraagt aan emotionele stabiliteit.

Elke persoon met ADHD is uniek, dus het is essentieel om te experimenteren en te ontdekken welke strategieën het beste voor jou werken. Door actief te werken aan het beheer van je stemmingen, kun je een meer evenwichtig en vervullend leven leiden.

Over de schrijver
Jochum Smid is biobased chemicus en heeft zich volledig gespecialiseerd in de orthomoleculaire voedingsleer. Hij ontwikkelt en selecteert de voedingssupplementen bij Natuurlijk Presteren en heeft een passie voor biohacking, wetenschap en gezonde voeding.
Reactie plaatsen