De voordelen van zonlicht op je productiviteit
13 juni 2024 
4 min. leestijd

De voordelen van zonlicht op je productiviteit

Nu professionals constant streven naar meer productiviteit, zoeken velen naar nieuwe manieren om hun prestaties op werk te verbeteren.

Onderzoek van EenVandaag toont aan dat 61% van de Nederlandse werknemers graag thuis werkt. Ongeveer 58% van deze groep geeft aan dat zij dan productiever kunnen werken.

Anderen richten zich op hun gezondheid om op de lange termijn productiever te zijn. Dit kan variëren van het optimaliseren van slaap tot het nemen van strategische pauzes voor mentale hersteltijd.

In dit artikel willen we het hebben over zonlicht en hoe dit kan kan helpen om de productiviteit te verbeteren.

1 - Voordelen van zonlicht op productiviteit 

Verbetering van de stemming Zonlicht stimuleert de aanmaak van serotonine, een neurotransmitter die een gevoel van welzijn en geluk bevordert. Een betere stemming kan leiden tot verhoogde motivatie en productiviteit.

  • Reguleert onze bioritme - Onze biologische klok, wordt sterk beïnvloed door natuurlijk licht. Regelmatige blootstelling aan zonlicht helpt dit ritme te reguleren, wat helpt om o.a. beter te slapen. Zo helpt zonlicht indirect om productiever te werken.
  • Verhoogt het energieniveau - Zonlicht in de morgen helpt om opwekkende stoffen (cortisol) aan te maken, waardoor je jezelf energieker voelt. Daarnaast is zonlicht nodig voor de aanmaak van vitamine D, wat tevens het energieniveau ondersteunt.
  • Verbetert het concentratievermogen - Het is aangetoond dat mensen die in natuurlijk verlichte omgevingen werken, beter kunnen focussen en geconcentreerder zijn dan degenen die in kunstmatig verlichte ruimtes werken.
  • Versterking van het immuunsysteem - Zonlicht helpt bij de aanmaak van vitamine D, wat goed is voor het immuunsysteem. Een sterk immuunsysteem helpt ziektes te voorkomen, wat bijdraagt aan minder ziekteverzuim en een consistent hogere productiviteit.
  • Goed voor creativiteit - Natuurlijke lichtomgevingen hebben een positieve invloed op creativiteit. Dit kan te maken hebben met de positieve stemming en verhoogde alertheid die zonlicht met zich meebrengt.
  • Verbetert te stemming - Natuurlijk zonlicht helpt om de aanmaak van serotonine te verhogen. Deze stof zorgt ervoor dat je lekker in je vel zit en daarnaast om in een ontspannen staat te komen.

Zonnen veilig

2 - Hoe kun je veilig zonnen? 

Allereerst is het heel belangrijk om voor jezelf in kaart te brengen welk huidtype je hebt. Dit kan je helpen om te bepalen hoe gevoelig je bent voor zonlicht en hoe snel je verbrand.

Deze huidtypen lopen van type 1 tot type 6, waarbij type 1 heel erg snel verbrand (witte / blanke huid) en type 6 juist nauwelijks verbrand (donkere / zwarte huid).

Daarnaast zijn de volgende punten erg belangrijk om verantwoord te zonnen:

  • Zorg dat je niet verbrand - Zonlicht is erg gezond voor lichaam en geest, maar verbranden verhoogt het risico op huidkanker. Zorg daarom dat je heel bewust met zonlicht omgaat en dat je huid niet verbrand.
  • Vermijd zonlicht tijdens piekuren - Over het algemeen is de zon het sterkst tussen 11:00 en 15:00. Probeer de zon tussen deze tijdstippen te vermijden tijdens de warme maanden. Tijdens deze uren is het risico op verbranden het grootst.
  • Gebruik zonnebrand bij langere blootstelling - Als je een beroep hebt waarbij je veel buiten werkt, is het belangrijk om jezelf te beschermen tegen zonlicht in de warmere maanden. Je kunt dan een mineral-based zonnebrandcreme gebruiken om niet te verbranden.
  • Bouw het heel langzaam op - Probeer het gehele jaar door jezelf regelmatig bloot te stellen aan zonlicht. Zo went je lichaam langzaam aan het zonlicht en maakt je lichaam melanine aan. Deze stof zorgt ervoor dat je huid bruiner wordt en zo beter beschermt is tegenzonlicht.
  • Gebruik zonnebrand bij langere blootstelling - Als je een beroep hebt waarbij je veel buiten werkt, is het belangrijk om jezelf te beschermen tegen zonlicht in de warmere maanden. Je kunt dan een mineral-based zonnebrandcreme gebruiken om niet te verbranden.
  • Draag een zonnebril - UV-licht kan het oog beschadigen. Zonnebrillen kunnen helpen om de schadelijke impact van UV-licht op je ogen te verminderen.

3 - Tips om blootstelling aan zonlicht optimaal te benutten

  • Houd pauzes in de buitenlucht - Een gemiddelde pauze duurt 20 - 30 minuten. Perfect om even op te laden in het zonlicht.
  • Ga na het ontwaken even naar buiten - Dit helpt om je sneller energiek te voelen in de ochtend en is goed voor je biologische klok.
  • Zorg voor natuurlijk licht in je kantoor - Dit is goed voor de productiviteit. Dubbelglas houdt echter wel bijna al het UV-licht tegen, waardoor je dus geen vitamine D aanmaakt.
  • Ga vaker met de benenwagen - Wandelen en fietsen zijn niet alleen goed om meer lichaamsbeweging te krijgen, je wordt zo ook meer blootgesteld aan zonlicht.
  • Houd meetings buiten - Een meeting in de buitenlucht helpt je creatiever te worden en helpt je om jezelf energieker te voelen.
Persoonlijk vind ik de tip om 's morgens meteen naar buiten te gaan na het ontwaken één van de meest waardevolle tips. Meestal drink ik 's morgens mij kopje koffie in de zon en kijk ik richting de lucht, zodat de prikkel voor mijn biologische klok zo sterk mogelijk is. Let op dat je niet vol in de zon kijkt, want dit is slecht voor je ogen. 

Wandelen werk

4 - Conclusie

Zonlicht is een zeer ondergewaardeerde tool om je productiviteit te verbeteren. Dit effect is het grootst bij mensen die op dit moment te weinig worden blootgesteld aan zonlicht.

Het is echter wel belangrijk om dit met mate te doen en te zorgen dat je niet verbrand. Dit kan namelijk zorgen voor een verhoogt risico op huidkanker en is daarnaast slecht voor je productiviteit omdat het zorgt voor stress en pijn.

Door vaker buiten te zijn (meetings, pauzes, wandelen) kun je, zonder dat het veel moeite kost, vaker worden blootgesteld aan zonlicht. Dit helpt je om je productiviteit en gezondheid te verbeteren. 

Over de schrijver
Jochum Smid is biobased chemicus en heeft zich volledig gespecialiseerd in de orthomoleculaire voedingsleer. Hij ontwikkelt en selecteert de voedingssupplementen bij Natuurlijk Presteren en heeft een passie voor biohacking, wetenschap en gezonde voeding.
Reactie plaatsen