Wat zijn de voordelen van zonlicht?
19 juni 2020 
3 min. leestijd

Wat zijn de voordelen van zonlicht?

Bijna iedereen houdt wel van een beetje zonlicht. Zodra de zon begint te schijnen, ben je vaak gelijk weer een stuk vrolijker en heb je veel meer energie. Maar hoe komt dit nou eigenlijk? In dit artikel leg ik je uit wat de voordelen van zonlicht zijn!

Zonlicht en serotonine

Je krijgt vaak te horen dat de zon erg schadelijk kan zijn voor je huid. Maar wist je ook dat de zon juist voordelen kan hebben voor je stemming? Ik zal dit voor je proberen uit te leggen.

Zonlicht en duisternis zorgen voor de afgifte van bepaalde hormonen in je hersenen. Wanneer je wordt blootgesteld aan zonlicht, wordt de afgifte van serotonine verhoogd. Serotonine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Het staat onder andere in verband met je stemming en kan je helpen om je kalm te voelen. Daarnaast heeft serotonine nog een hoop andere functies.

Wanneer het buiten donker wordt, wordt juist de afgifte van melatonine verhoogd. Dit is het hormoon dat verantwoordelijk is voor je slaap.

Zonder genoeg blootstelling aan de zon, kan het zijn dat je serotoninespiegel daalt. Een lage serotoninespiegel staat in verband met een lager zelfbeeld en niet lekker in je vel zitten.

Mentale gezondheid in de winter

Een verminderde blootstelling aan de zon is in verband gebracht met een daling van je serotoninespiegel. Dit betekent dat je in de winter een veel grotere kans heb om niet lekker in je vel te zitten, wat ook vaak het geval is.

Hoe dit precies komt? Nou… Zonlicht via je ogen wordt opgenomen. Hier worden bepaalde gebieden van je netvlies gestimuleerd, wat de afgifte van serotonine veroorzaakt. In de winter zijn de dager korter, wat deze daling in je serotoninespiegel verklaart.

zonlicht serotonine

Zonlicht en vitamine D

Er is een goede reden waarom vitamine D ‘de zonnevitamine’ wordt genoemd. Wanneer je huid wordt blootgesteld aan zonlicht, maakt het vitamine D aan uit cholesterol. Ik zal je uitleggen hoe dit gaat…

De ultraviolette B stralen (UVB-stralen) van de zon raken cholesterol in de huidcellen en leveren zo de energie voor de synthese van vitamine D.

Wist je dat? Mensen met een een getinte of donkere huid, maken minder (snel) vitamine D aan uit zonlicht.

Vitamine D heeft veel rollen in het lichaam en is essentieel voor een optimale gezondheid. Vitamine D is bijvoorbeeld heel belangrijk voor de opname van calcium uit voeding, voor het ontwikkelen en behoud envan sterke botten. Daarnaast heeft deze vitamine een gunstig effect op het immuunsysteem en zorgt het samen met andere stoffen voor goed werkende spieren.

Immuunsysteem versterken? Lees dan ons artikel “6 Natuurlijke Manieren om je Immuunsysteem te versterken“.

Als je niet genoeg zonlicht krijgt, wanneer je bijvoorbeeld een kantoorbaan hebt, wordt het vaak aanbevolen om een vitamine D supplement te nemen. UVB-stralen van de zon kunnen namelijk niet door ramen doordringen. Dus mensen die naast zonnige ramen werken, zijn nog steeds vatbaar voor vitamine D-tekort.

Wat is de beste tijd om zonlicht te krijgen?

‘s Middags, vooral in de zomer, is de beste tijd om zonlicht te krijgen. Dan staat de zon op het hoogste punt en zijn de UVB-stralen het meest intens. Dat betekent dat je minder tijd in de zon nodig hebt om voldoende vitamine D te maken.

Veel onderzoeken tonen ook aan dat het lichaam ’s middags het meest efficiënt is in het maken van vitamine D.

Tip: In het Nederland is ca. 15 minuten blootstelling aan zonlicht in de middag gedurende de zomer driemaal per week voldoende om een gezond niveau onder blanke volwassenen te handhaven.

De voordelen van zonlicht

Samengevat heeft zonlicht dus een aantal voordelen voor je gezondheid. Je maakt ten eerste meer serotonine aan wanneer je genoeg zonlicht krijgt. Te weinig zonlicht kan zorgen voor een serotoninetekort. Daarnaast maakt je meer vitamine D aan wanneer je genoeg zonlicht krijgt. Te weinig zonlicht kan ook zorgen voor een vitamine D tekort.

zonlicht vitamine C

Vitamine D3

Heb je onvoldoende blootstelling aan zonlicht door bijvoorbeeld een kantoorbaar of heb je een donkere/getinte huid? Dan is het aangereden om een vitamine D supplement te gebruiken! De verminderde aanmaak van vitamine D is namelijk bijna niet te compenseren met voedsel.  Vitamine D3 is hier de oplossing voor!

  • Goed opneembare vorm vitamine D3: Cholecalciferol
  • Slechts één verpakking gaat 200 dagen mee
  • Veilig gedoseerd & 100% natuurlijk

vitamine d3

Over de schrijver
Lars is biobased chemicus en heeft een onuitputtelijke interesse in voeding en wetenschap. Daarnaast verdiept hij zich graag in persoonlijke ontwikkeling en vind je hem regelmatig in de plaatselijke sportschool.
Reactie plaatsen