Deze 3 soorten Glidkruid worden als Supplement gebruikt!
26 april 2019 
1 min. leestijd

Deze 3 soorten Glidkruid worden als Supplement gebruikt!

We kennen veel verschillende soorten glidkruid (Scutellaria), die in de afgelopen jaren vaak met elkaar zijn gekruist. In dit artikel gaan we meer vertellen over de verschillende soorten Glidkruid die als natuurlijk voedingssupplement worden gebruikt.

Chinees Glidkruid - Scutellaria baicalensis

De eerste variant is het Chinese glidkruid, ook wel Scutellaria baicalensis. Dit is de meest voorkomende variant en de variant die je vaak in producten zult vinden als je ‘Scutellaria’ op het etiket ziet staan. Het kruid is onderdeel van de lipbloemenfamilie, die in totaal ruim 200 soorten kent.

Amerikaans Glidkruid - Scutellaria lateriflora

Deze Amerikaanse variant heeft de Latijnse naam Scutellaria lateriflora. Letterlijk betekent ‘scutellaria’ ‘schotelvormig’, wat duidt op de bloemen van dit ingrediënt. ‘Lateriflora’ betekent ‘aan de zijkant geplaatste bloemen’.

Blauw Glidkruid - Scutellaria galericulata

De laatste variant, blauw glidkruid, is vooral te vinden op natte grond en groeit graag in duinachtige omgevingen of stenige grond. Dit kruid is makkelijk in een tuin te kweken en kan zelfs gaan woekeren. Het werkt in dat geval goed om het ingrediënt samen met een andere woekerende plant, bijvoorbeeld munt (ook onderdeel van de lipbloemenfamilie), een stukje grond te geven waar ze hun gang kunnen gaan.

Hoe deze soorten Glidkruid eruit zien

Alle drie de varianten van glidkruid die we in dit artikel hebben besproken, lijken qua uiterlijk veel op elkaar. Het zijn plantjes met blauw-paarse kelkvormige bloemen. Het Chinese glidkruid heeft veel bloemen aan zijn stam, die fel gekleurd zijn. Het glidkruid uit Amerika is iets minder fel van kleur en heeft ook minder bloemen dan de Chinese variant. Bij die Scutellaria lateriflora zitten de bloemen ook duidelijk aan één kant van de stam. Tot slot lijkt blauw glidkruid meer op een combinatie tussen de twee. Hij heeft iets minder bloemen dan de Chinese variant, maar de bloemen zitten wat meer verspreid over de stam.

veel overeenkomsten

Ondanks de duidelijke uiterlijke verschillen tussen de drie varianten glidkruid, lijkt blauw glidkruid erg sterk op een kruising tussen de Chinese en Amerikaanse variant. De bloemen van dit kruid zitten wat meer verspreid op de stam vergeleken met de twee andere kruiden. Ook qua werkzame stoffen zien we veel overeenkomsten. Dus ondanks dat we deze variant gewoon op Nederlandse bodem kunnen vinden, pikken we wat mee van de werkzame stoffen van de Chinese en Amerikaanse versies.

Glidkruid met L-Theanine kopen

Glidkruid heeft een bijzondere werking in combinatie met L-theanine. Ons product Alfa Focus bevat naast Blauw Glidkruid en L-theanine ook vitamine B3 en biotine waardoor het o.a. goed is voor de leerprestaties, het geheugen en het concentratievermogen. Ben je benieuwd naar dit product? Bekijk Alfa Focus dan in onze webshop >>

Glidkruid met L-theanine Kopen


Over de schrijver
Jochum Smid is biobased chemicus en heeft zich volledig gespecialiseerd in de orthomoleculaire voedingsleer. Hij ontwikkelt en selecteert de voedingssupplementen bij Natuurlijk Presteren en heeft een passie voor biohacking, wetenschap en gezonde voeding.
Reactie plaatsen