Haaruitval door Stress? Dit is de oorzaak en zo pak je het aan
10 augustus 2022 
in Stress
3 min. leestijd

Haaruitval door Stress? Dit is de oorzaak en zo pak je het aan

Haaruitval door stress kan meerdere oorzaken en redenen hebben. Het lijkt ook steeds vaker voor te komen, dankzij de toename in chronische stress. Herken je het volgende?

Je maakt je zorgen of je de rekeningen wel op tijd kunt betalen… Of misschien is er wel iets met de gezondheid van jezelf of iemand uit je familie… Dit soort periodes kunnen veel stress met zich meebrengen. Daarnaast is de werkdruk hoger dan ooit en moeten we aan meer verwachtingen voldoen dan ooit.

Nu kun je over een hele korte periode hele heftige stress hebben, maar ook voor een hele lange tijd. Deze vormen van stress kunnen de oorzaak zijn van het uitvallen van je haren. Ja, je leest het goed… Stress en haaruitval is iets wat heel vaak voorkomt!

Oorzaak van haaruitval door stress

Stress is een reactie in het lichaam waarbij stresshormonen worden aangemaakt. Deze stofjes spelen allemaal een eigen rol bij het uitvallen van haar door stress.

Cortisol

Tijdens stress situaties verhoogt je lichaam de aanmaak van het stofje cortisol. Dit stofje wordt ook wel het stresshormoon genoemd. Het zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel stijgt en dat er stofjes vrijkomen die belangrijk zijn voor het herstellen van weefsels.

Een hoge bloedsuikerspiegel is sowieso niet goed voor de bloedvaten, waaronder de bloedvaten in de hoofdhuid (waar de haren zitten). Langdurige stress zorgt dus voor schade in de bloedvaatjes met een hoger risico op haaruitval tot gevolg.

Adrenaline

Adrenaline vernauwd de bloedvaten en zorgt ervoor dat de hartslag wordt verhoogt. Samen met de hogere bloedsuikerspiegel door cortisol, zorgt dit ervoor dat je klaar bent om te "vechten of vluchten" (oerinstinct).

Door de vernauwde bloedvaten en de hogere hartslag, gaat je lichaam eerder over op verbranding van glucose. Hierbij komt melkzuur vrij, waardoor het risico op haaruitval vergroot.

Melkzuur

Bij verbranding zonder zuurstof wordt glucose omgezet in melkzuur. Dit stofje zorgt in je spieren voor de spierpijn (verzuring). Door chronische stress hoopt melkzuur zich ook op in de de hoofdhuid, waardoor de haarwortels kunnen beschadigen of sneller slijten.

Ook blokkeert dit de lymfestroom, wat ervoor kan zorgen dat afvalstoffen minder goed worden afgevoerd. Ook dit heeft een schadelijk effect op de haarwortels en kan haaruitval versnellen. Haaruitval door stress is dus geen fabel, maar keiharde realiteit.


Hoe kun je de haaruitval door stress kan stoppen

Haaruitval door stress bij vrouwen en mannen kan worden gestopt door te zorgen dat je stress vermindert. Maar… Haaruitval kan 3 maanden na een stressvolle periode nog steeds voorkomen. Je lichaam heeft namelijk even de tijd nodig om de balans weer te herstellen.

1. Regelmatig bewegen

Lichaamsbeweging is een van de krachtigste manieren om stress effectief te verminderen en daarnaast de doorbloeding in je complete lichaam te verbeteren. Hierdoor hoopt melkzuur minder snel op in de hoofdhuid en kunnen afvalstoffen beter worden afgevoerd.

2. Mediteren of mindfulness

Mindfulness, yoga en mediteren zijn bewezen manieren om stress te verminderen. Ik snap dat dit heel zweverig klinkt, maar het zijn hele eenvoudige oefeningen die je op elk moment kunt toepassen.

In twee minuten kun je jouw hoofd al tot rust brengen. Ga op je rug liggen, adem 4 seconden in door je neus, hou je adem even vast en adem rustig 4-8 seconden uit via je mond.

3. Voldoende slaap

Ook een goede nachtrust zorgt voor minder stress. Het is natuurlijk begrijpelijk dat juist de stress kan zorgen voor een minder goede nachtrust, maar er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je nachtrust te verbeteren.

Zorg dat je minimaal een uur voordat je gaat slapen geen tv meer kijkt of je social media checkt op je telefoon. Lees een boek of luister naar muziek in je donkere slaapkamer, en je zult zien dat je een stuk makkelijk in slaap komt!

4. Supplement voor de haargroei

Voedingssupplementen en gezonde voeding kunnen helpen om een gezonde haargroei te behouden en de doorbloeding in de hoofdhuid te ondersteunen. Ook zijn er natuurlijke middelen die helpen bij stress of je helpen om lekkerder te slapen.

Er zitten uiteraard ook verschillen tussen de haargroei supplementen voor mannen en vrouwen. Een haargroei supplement voor mannen werkt namelijk op een andere mechanisme dan een haargroei supplement voor vrouwen.

Klik hier voor een haargroei supplement voor vrouwen >>
Klik hier voor een haargroei supplement voor mannen >>


Over de schrijver
Lars is biobased chemicus en heeft een onuitputtelijke interesse in voeding en wetenschap. Daarnaast verdiept hij zich graag in persoonlijke ontwikkeling en vind je hem regelmatig in de plaatselijke sportschool.
Reactie plaatsen