Is honing veganistisch?
28 juli 2020 
in Voeding
2 min. leestijd

Is honing veganistisch?

Als veganist vind je het erg belangrijk dat de uitbuiting en wreedheid van dieren wordt voorkomen. Hierdoor vermijd je dierlijke producten zoals vlees, eieren en zuivel. Zelfs wanneer voedingsmiddelen met deze producten zijn gemaakt, worden deze vermeden.

Nu kun je jezelf de vraag stellen: geldt dit ook voor voedingsmiddel die gemaakt zijn door insecten, zoals honing gemaakt is door bijen? In dit artikel bespreken we dit!

Waarom eten veganisten geen honing

Onder veganisten is honing nogal omstreden voedsel. Het is duidelijk dat dierlijk voedsel wordt vermeden, maar waarom eten de meeste veganisten geen honing? Er is namelijk wel een kleine groep veganisten die insecten niet in de veganistische categorie plaatsen.

De meeste veganisten beschouwen honing als niet-veganistisch om twee verschillende redenen: honing is het resultaat van de uitbuiting van bijen en honingkwekerijen zijn slecht voor de gezondheid van bijen.

1. Veganisten vinden dat honingkwekerijen slecht zijn voor de gezondheid van bijen

Het eerste standpunt is dat commerciële honingkwekerijen slecht zijn voor de gezondheid van de bijen, omdat de honing wordt weggehaald bij de bijen. De belangrijkste functie van honing is om bijen te voorzien van koolhydraten en andere essentiële voedingsstoffen zoals aminozuren, antioxidanten en natuurlijke antibiotica.

Bijen slaan honing op en consumeren het tijdens de wintermaanden wanneer de honingproductie afneemt. Het geeft ze energie, helpt ze gezond te blijven en te overleven tijdens het koude weer.

Wist je dat? Bijen produceren al meer dan 10 miljoen jaar honing.

Wanneer de honing uit de korf wordt gehaald, wordt het vervangen door een simpele suikersiroop van bijvoorbeeld sucrose. Zo verhongeren de bijen niet tijdens de koude wintermaanden. Maar… Sucrose is niet zo rijk aan andere voedingsstoffen die wel in honing te vinden zijn.

Ook zijn er volgens veganisten aanwijzingen dat andere zoetstoffen dan honing het immuunsysteem van de bijen beschadigen en genetische veranderingen kunnen veroorzaken die bijvoorbeeld hun afweer tegen pesticiden verminderen.

2. Veganisten vinden dat honing het is resultaat van de uitbuiting van bijen

Het tweede standpunt is dat de meeste veganisten geen verschil zien tussen bijenteelt en andere vormen van veeteelt. Veel commerciële bijenhouders zijn volgens veganisten onethisch. Ze knippen bijvoorbeeld de vleugels de koningin af, zodat ze niet uit de korf vlucht. Ook vervangen ze geoogste honing door simpele suikersiropen en doden ze hele kolonies om de verspreiding van ziektes te voorkomen, terwijl ze ook gewoon medicijnen kunnen gebruiken om ze te genezen.

Wist je dat? Eén bij moet ongeveer 4 miljoen bloemen bezoeken om een kilogram honing te maken.

De uitbuiting van bijen is dus een van de standpunten om geen honing te eten als veganist, maar ook om andere bijenproducten te vermijden. Voorbeelden hiervan zijn honingraat, bijenpollen, koninginnengelei of propolis.

Zijn er veganistische alternatieven voor honing

Ben je veganist en eet je geen honing, dan zijn er een aantal plantaardige opties die honing kunnen vervangen. Dit zijn de meest voorkomende veganistische alternatieven:

  • Gerstemoutstroop: Dit is een zoetstof met een gouden kleur. Gerstemoutstroop is gemaakt van gekiemde gerst.
  • Bruine rijststroop: Dit is een dikke, donker gekleurde siroop. Bruine rijststroop wordt gemaakt door het zetmeel in rijst af te breken met enzymen.
  • Melasse: Dit is een dikke, donkerbruine vloeistof die rijk is aan ijzer en calcium. Melasse wordt gemaakt suikerrietsap 3x te koken. De smaak lijkt op die van gerstemoutstroop.
  • Dadelsiroop: Dit is een karamelkleurige zoetstof. Dadelsiroop wordt gemaakt door het vloeibare gedeelte van gekookte dadels te extraheren.
  • Ahornsiroop: Dit is de bekendste vervanger van honing. Ahornsiroop is sap van de esdoorn. Het product bevat verschillende vitamines, mineralen en antioxidanten.

siroop flessen

Honing is niet veganistisch

Veganisten proberen alle vormen van uitbuiting van dieren, inclusief die van bijen, te vermijden of tot een minimum te beperken. Als gevolg hiervan sluiten de meeste veganisten honing dus uit van hun dieet.

Sommige veganisten vermijden ook dat honing stelling neemt tegen bijenteeltpraktijken die de gezondheid van bijen kunnen schaden. In plaats daarvan kunnen veganisten honing vervangen door een aantal plantaardige zoetstoffen, variërend van ahornsiroop tot melasse.

Over de schrijver
Lars is biobased chemicus en heeft een onuitputtelijke interesse in voeding en wetenschap. Daarnaast verdiept hij zich graag in persoonlijke ontwikkeling en vind je hem regelmatig in de plaatselijke sportschool.
Reactie plaatsen