Kan chroom helpen bij het afvallen?
08 mei 2020 
2 min. leestijd

Kan chroom helpen bij het afvallen?

Veel mensen kennen chroom alleen van de glimmende bumper van de auto van je buurman. Dit is ook chroom, klopt… Maar het mineraal chroom komt ook voor in onze voeding en wordt gebruikt in voedingssupplementen. Zo wordt chroom ook veel gebruikt in afslankproducten en dat is niet voor niets. Dit mineraal kan namelijk indirect ondersteuning bieden tijdens het afvallen.

Maar wat zijn nou de voordelen van chroom tijdens het afvallen? En welke waar moet je op letten bij het kopen van een  supplement? In dit artikel gaan we jou alles uitleggen over chroom en hoe het je kan helpen tijdens het verliezen van gewicht. We beginnen bij de voordelen van chroom:

1 - Chroom kan helpen de bloedsuikerspiegel stabiel te houden

Het heeft invloed op het hormoon insuline. Dit hormoon zorgt ervoor dat bloedsuiker (glucose) wordt omgezet in glycogeen, wanneer het bloedsuiker te hoog is. Dit kan bijvoorbeeld zijn na het eten of drinken van zoetigheid zoals taart of een glas cola.

Chroom ondersteunt de activiteit van hormoon insuline, waardoor het gebruik van dit mineraal goed is voor de bloedsuikerspiegel. Een gezonde bloedsuikerspiegel is altijd belangrijk, maar zeker tijdens het afvallen. Grote schommelingen in je bloedsuiker kunnen ervoor zorgen dat je zin krijgt in zoetigheid, waardoor je jezelf moeilijker aan je dieet kunt houden.

Een gezonde bloedsuikerspiegel kan helpen de zin in zoetigheid te verminderen

2 - Chroom speelt een rol bij de spijsvertering

Naast dat chroom een belangrijke rol speelt op gebied van het verwerken van koolhydraten, heeft het ook invloed op het verteren van vetten en eiwitten. Dit wordt ook wel de invloed op het eiwit- en vetmetabolisme genoemd. Een gezonde spijsvertering is essentieel voor een goede gezondheid en kan helpen tijdens het verliezen van gewicht.

Chroom in afslankproducten

Doordat het essentieel is voor een gezonde spijsvertering en kan helpen de bloedsuikerspiegel stabiel te houden, wordt het vaak gebruikt in afslankproducten. Denk bij dit soort afslankproducten aan vetverbranders, vetblokkers en eetlustremmers. Het mineraal chroom heeft vaak een “bijrol” ter ondersteuning van de werking van het product.

Op de etiketten van afslankproducten zie je vaak verschillende vormen voorbij komen: chroomchloride, chroompicolinaat, chroomglycinaat of chroomnicotinaat. Maar welke vorm is nou eigenlijk het beste?

Chroompicolinaat - de best opneembare vorm

Chroompicolinaat is de best opneembare vorm! Het chroommolecuul is aan een organisch molecuul gebonden, waardoor het gemakkelijker kan worden opgenomen door de lichaamscellen en zo actiever is. Uit onderzoek is gebleken dat chroompicolinaat het beste wordt opgenomen van alle organische chroomverbindingen.

Organisch-gebonden mineralen worden beter en sneller opgenomen door het lichaam.

Kan chroom helpen bij het afvallen

Chroom kan je helpen eiwitten, koolhydraten en vetten te verteren en speelt een belangrijk rol bij het regulieren van de bloedsuikerspiegel. Het mineraal kan je helpen om de bloedsuikerspiegel gezond te houden, wat gunstig is als je aan het afvallen bent. Het gebruik van dit mineraal moet je echter niet zien als een wondermiddel, waardoor je kilo’s gaat afvallen. Het kan echter wel ondersteuning bieden, tijdens het verliezen van gewicht. Het kan makkelijker worden om je aan je dieet te houden, doordat je een gezonde bloedsuikerspiegel behoudt.

Over de schrijver
Jochum Smid is biobased chemicus en heeft zich volledig gespecialiseerd in de orthomoleculaire voedingsleer. Hij ontwikkelt en selecteert de voedingssupplementen bij Natuurlijk Presteren en heeft een passie voor biohacking, wetenschap en gezonde voeding.
Reactie plaatsen