Zit je niet lekker in je vel? Deze 5 stappen helpen je snel!
03 mei 2023 
3 min. leestijd

Zit je niet lekker in je vel? Deze 5 stappen helpen je snel!

Iedereen heeft het wel eens: niet lekker in je vel zitten. Meestal is het lastig te omschrijven wat het is. Je weet dat je je niet prettig voelt, dat je niet kunt ontspannen, geen zin hebt in je werk of dingen die je anders wel heel leuk vindt en dat je het liefste zou wegkruipen in je bed.

Maar waar komen die gevoelens vandaan? Vaak kun je er de vinger niet op leggen, en toch voel je je wel degelijk vervelend. Maar ondanks dat je niet weet waar het gevoel vandaan komt, kun je er wel iets aan doen. Met onderstaande 5 stappen, voel jij je snel weer als jezelf.

1 - Vaker bewegen

Bewegen is een goede tip wanneer je niet lekker in je vel zit. Als je je niet goed voelt, heb je meestal een sombere stemming. Er is steeds meer bewijs dat beweging vrijwel net zo effectief is als antidepressiva. Dat komt doordat wanneer je lekker in beweging bent, je lichaam dopamine aanmaakt. En dat hormoon zorgt voor positieve gevoelens.

Alle vormen van beweging zijn goed [1]. Lage intensiteit sporten, zoals wandelen of fietsen, kunnen al vanaf 30 minuten per dag bijdragen aan een betere psychische gezondheid. Ook hoge intensiteit training, zoals cardio, is prima, alhoewel het goed is om dit nooit langer dan 45 minuten te doen. Dit kan namelijk stress in je lichaam veroorzaken.


Het is eveneens goed om af en toe (2 tot 3 keer per week) aan intensieve krachttraining te doen. Deze vorm van training bevordert de aanmaak van neurotranmitters die je je goed doen voelen.

2 - Dagelijks voldoende zonlicht

Voor je stemming is het eveneens belangrijk om elke dag wat zon op je gezicht te krijgen. Zonlicht bevordert de productie van de hormonen endorfine en serotonine. Deze hebben de bijnaam "gelukshormonen" niet voor niks gekregen. Ze zorgen voor een opgewekt en tevreden gevoel.

Verder heeft zonlicht ook een positief effect op je slaap. Door jezelf voldoende bloot te stellen aan zonlicht, zorg je ervoor dat je 's avonds makkelijker in slaap valt en 's nachts goed doorslaapt [2]. Daardoor heb je overdag meer energie en heb je minder last van een lusteloos gevoel of dat je niet lekker in je vel zit.

Zorg dat je elke dag tenminste 30 minuten zonlicht op je huid krijgt. Maar wees voorzichtig: in het voorjaar moet je huid weer wennen aan de zon en daarom is het goed om je lichaam hier rustig aan te laten wennen. Bouw het langzaam op, elke dag wat langer.


Wist je dat? In Nederland is natuurlijk niet altijd de zon te zien. Je kunt voor een deel de positieve effecten van de zon nabootsen met een daglichtlamp. Dit kan de aanmaak van neurotransmitters bevorderen en kan een positieve invloed op je slaappatroon hebben.


3 - Vul tekorten aan

Niet lekker in je vel zitten kan ook veroorzaakt worden door een tekort aan vitamines of mineralen. Zeker als je je moe en gestrest voelt, is een gezonde maaltijd koken soms net teveel. Maar daardoor kun je nog meer mentale en fysieke klachten krijgen.

Zit jij niet lekker in je vel, zorg dan dat je mogelijke tekorten aanvult. Dit kun je doen door gezond en gevarieerd te eten. Vermijd ook dierlijke producten van goede kwaliteit (biologisch) niet (zoals vlees, zuivel en eieren), deze leveren heel veel waardevolle voedingsstoffen. Je kunt eventueel ook een goede multivitamine nemen, als kuur om de basisnutriënten weer aan te vullen.

4 - Zorg voor meer vrije tijd

Veel mensen realiseren zich niet onder hoeveel druk ze staan en hoeveel prikkels ze binnenkrijgen. Niet lekker in je vel zitten kan dan ook goed veroorzaakt worden door overbelasting. Ontspanning is erg belangrijk om je zowel fysiek als mentaal te kunnen herstellen.

Ook al lijkt rust nemen een verspilling van je kostbare tijd, het is juist ontzettend belangrijk voor je welzijn. Een goede tip is dan ook om elke dag tijd in te plannen voor rust en stilte. Zorg dat je zo min mogelijk prikkels binnenkrijgt: telefoons, Netflix, YouTube en computers blijven uit.

Doe een meditatie, yoga oefeningen of ga wandelen. Even lekker in bad gaan is ook een goede optie. Gun jezelf die rust om weer even goed op te laden.


5 - Minder bewerkte voeding

Ook voeding heeft invloed op je stemming en hoe je je voelt. Bevat veel van wat je binnenkrijgt suiker en bewerkte plantaardige oliën (zoals in frituurvet)? Dergelijke stoffen kunnen de aanmaak van neurotransmitters als serotonine en dopamine verstoren.

Wanneer je veel suikers en gefrituurde producten eet, kan dit neuro-inflammatie veroorzaken. Dit zijn ontstekingen in het zenuwstelsel of in de hersenen. Je lichaam kan nu niet voldoende neurotransmitters aanmaken en dat kun je merken aan je stemming.

Probeer je inname van suiker, snelle koolhydraten en ongezonde vetten te beperken, zodat de spiegel van neurotransmitters weer kan herstellen en jij weer lekker in je vel komt te zitten.

Over de schrijver
Mirjam voelde zich als kind al verbonden met de natuur. Daaruit voortvloeiend komt een grote passie voor gezondheid, natuurlijke geneeswijzen en gezonde voeding. Verder is ze gek op lezen, yoga & schrijven. Als het lekker weer is buiten, gaat ze er graag op uit om nieuwe wandelpaden te ontdekken.
Reactie plaatsen