Wat is een Plantaardig Dieet? En wat is het verschil met een Veganistische Levensstijl?
23 augustus 2019 
0 min. leestijd

Wat is een Plantaardig Dieet? En wat is het verschil met een Veganistische Levensstijl?

Een plantaardig dieet is een dieet dat gebaseerd is op enkel plantaardig voedsel zoals volkoren producten, groenten, fruit en peulvruchten. Het merendeel van de Nederlanders eet onvoldoende groenten en fruit. Zonde, want wanneer je meer groenten en fruit eet, verlaag je het risico op diabetes, kanker en talloze andere ziektes.

Plantaardig dieet en veganistische levensstijl


Voor veel mensen staat een plantaardig dieet gelijk aan een veganistische levensstijl. Maar dat is niet helemaal waar. Veganisten eten inderdaad alléén plantaardig voedsel, maar het gaat nog veel verder dan dat. Vegans vermijden daarnaast ook alles wat te maken heeft met dierlijke producten. Hierbij moet je denken aan leren schoenen, snoepjes die gelatine bevatten en bijvoorbeeld product met bont.

Daarnaast ligt de focus bij een dieet op basis van plantaardige producten veel meer op het eten van onbewerkt, supergezond voedsel in plaats van dat het per se veganistisch moet zijn. Zo is er enorm veel bewerkt voedsel dat wel veganistisch is, maar niet heel gezond. Denk hierbij aan veganistische pizza’s van grote fastfoodketens of eiwitrepen die alléén vegan ingrediënten bevatten.

Conclusie

Een veganistische levensstijl gaat veel verder dan alléén plantaardig voedsel. En dit is dan ook meteen de reden waarom dit een grote groep mensen afschrikt. Bij een plantaardig dieet ligt de nadruk veel meer op het gezond eten & en dat is uiteindelijk het belangrijkste!

Over de schrijver
Jochum Smid is biobased chemicus en heeft zich volledig gespecialiseerd in de orthomoleculaire voedingsleer. Hij ontwikkelt en selecteert de voedingssupplementen bij Natuurlijk Presteren en heeft een passie voor biohacking, wetenschap en gezonde voeding.
Reactie plaatsen