Voedingstrends voor 2019 volgens de experts!
21 december 2018 
9 min. leestijd

Voedingstrends voor 2019 volgens de experts!

Elk nieuwe jaar begint met een hoop voorspellingen en goede voornemens: Wat zou er worden gegeten het aankomend jaar? Wat zouden de belangrijkste voedingstrends voor 2019 zijn? Begrijpelijk dat je jezelf dit af vraagt, maar… Dan heb ik goed nieuws voor je! In dit artikel heb ik de voorspellingen van voedingsexperts voor je samengevat en toegelicht. Lees verder en kom er achter…

“We zijn meer dan wat we eten, maar wat we eten kan ons toch niet helpen meer te zijn dan we zijn.” – Adelle Davis

Voedsel over de datum? Verleden tijd!

Duurzaamheid is een steeds grotere rol gaan spelen de laatste jaren. Het ene na het andere nieuwsbericht komt voorbij, waardoor het een erg actueel onderwerp is geworden. De nr. 1 van de voedingstrends voor 2019 staat in het kader van duurzaamheid: vers voedsel niet meer weggooien.

Verschillende chefs, zoals Daniel Vézina, hebben er al voor gepleit. Toch blijft het een veelvoorkomend probleem: Wat doen we over het algemeen met eten dat net over zijn houdbaarheidsdatum heen is, terwijl de koelkast nog vol ligt? Inderdaad, weggooien!

Maar… Eindelijk is er een oplossing. Het ‘Quebec Biofood Development Centre’ heeft een technologie ontwikkeld waarmee de houdbaarheid van vers voedsel tot wel 3 keer kan worden verlengd! De nieuwe technologie heet HHP (wat staat voor ‘High Pressure Processing’).

High Pressure Processing

Tijdens dit proces wordt het verpakte voedsel ondergedompeld in een koudwaterbad met hydrostatische compressie van 87,000 psi. Ik hoor je nu denken: leuk allemaal die wetenschappelijke praat, maar wat betekent dit nu precies?

Nou… Dit maakt alle bacteriën in het eten dood. Hierdoor blijft het veel langer houdbaar! Al bijna 20 voedselbedrijven gebruiken dit proces nu al en andere bedrijven zullen snel volgen. Hierdoor is dit zeker een van de belangrijkste voedingstrends voor 2019! Hoe je HHP-voedingsmiddelen herkent? De verpakkingen hebben een blauwe stikker sticker met een druppel water erop.

voedingstrends voor 2019

Voedsel weggooien? Ook verleden tijd!

Het weggooien van voedsel is iets wat wij in Nederland eigenlijk véél-te-veel doen. Iedereen heeft het wel eens… Je maakt eten voor een aantal personen en er blijft een hoop over. Eigenlijk kun je vrij weinig met de restjes, maar weggooien is ook zonde… Toch? De nr. 2 van de voedingstrends voor 2019 staat in het kader van verspilling: restjes weggooien.

Met het idee om dit soort voedselverspilling tegen te gaan, zijn koks en diëtisten flink aan de slag gegaan met duizend-en-één manieren om de restjes opnieuw te gebruikers en zelfs prachtig opnieuw te serveren.

Gekookte groenten, licht overrijp fruit, ‘vermoeide’ kruiden, gebakken aardappels… Je kunt het zo gek niet bedenken. Ze kunnen je allemaal nog een geweldige maaltijd bezorgen (als je weet hoe je ze kunt hergebruiken natuurlijk). Nou… Dan heb je geluk! Want er zijn verschillende receptenboeken op de markt met super goede ideeën en inspiratie.

“A balanced diet is a cookie in each hand”- Barbara Johnson

Gefermenteerd is ‘Hotter Than Ever’

Ik weet het,  gefermenteerd klinkt niet echt lekker. Toch is het een van de belangrijkste voedingstrends voor 2019! Afgelopen jaar hebben er al redelijk wat mensen interesse gekregen voor gefermenteerd eten. Maar 2019 zal hét jaar worden!

Is het je niet opgevallen dan? Steeds meer restaurants hebben hun eigen gefermenteerde gerechten. Zo wordt er steeds meer kimchi, augurken, zuurkool, tempeh en kefir geserveerd. Daarnaast worden er ook steeds meer verschillende merken kombucha op de markt gebracht.

Het idee achter kombucha is om minimaal bewerkt voedsel te eten en hier de probiotica van te verhogen. Probiotica zijn bacteriën of gisten waarvan we aannemen dat ze de gezondheid kunnen verbeteren. Het nut hierachter? Dit kan positief bijdragen aan ons immuunsysteem. Super gezond dus!

Kombucha

Ken je het niet? Geen probleem, ik zal het even uitleggen voor je. Kambucha wordt gemaakt van groene of zwarte thee. Hieraan wordt witte suiker toegevoegd, zodat het vervolgens één tot twee weken kan fermenteren met een soort ‘theeschimmel’ (combinatie van azijnzuurbacteriën en gist).

Tijdens de fermentatie worden (even heel simpel gezegd) de verbindingen in de thee veranderd naar andere organische verbindingen. Dit verhoogt de zuurgraad, waardoor andere micro-organismen hier niet meer kunnen groeien. Ik snap dat het nu misschien wel heel ingewikkeld wordt hoor, maar dat maakt niet uit!

Waar het om gaat, zijn de voordelen die kombucha met zich meebrengt. Er wordt beweerd dat deze nieuwe organische verbindingen gezondheidsvoordelen bieden die verder gaan dan die al worden aangetroffen in groene of zwarte thee. Dus… Verveel je je een keer? Maak thuis kombucha!

voedingstrends voor 2019

Lust jij je kip rauw?

Nee, geintje hoor… Rauwe kip eten is natuurlijk niet gezond voor je. Maar ander rauw voedsel is wel één van de voedingstrends voor 2019. Het wordt namelijk steeds populairder, zowel in restaurants als in de recepten van kookboeken!

Groenten, vlees, allerlei soort noten… Je kan het zo gek niet bedenken. Deze trend komt uit de Verenigde Staten (met name Californië). Het is een trend die populair is geworden door Hollywoodsterren zoals Demi Moore en Gwyneth Paltrow.

Wat nou het voordeel is van rauw eten? Nou… Wanneer je voedsel gaat koken of bakken, gaan er vaak voedingsstoffen verloren (zoals eiwitten, mineralen, vitaminen etc.) Waarom zou je jezelf hiervan beroven?

Transparantie

Bijna iedereen wil tegenwoordig wel weten wat er in hun voedsel zit, toch? Tegenwoordig is het voor fabrikanten verplicht om een duidelijke lijst met ingrediënten op de voedselverpakking te plaatsen, voor voedsel dat bijvoorbeeld in de supermarkt wordt verkocht. Dit is een maatregel om het publiek te helpen een “gezonde voedingskeuze te maken”. En… Gezonde voedingskeuzes maken is iets waar mensen nu steeds meer mee bezig zijn. Daarom is dit een van de voedingstrends voor 2019.

Ook wij zelf worden ons steeds meer bewust van waar ons voedsel vandaan komt, de ingrediënten die erin zitten en of het genetisch gemanipuleerd is. Maar wanneer zullen genetisch gemodificeerde producten op verpakking geïdentificeerd worden? Wij willen namelijk weten wat er op ons bord ligt…

voedingstrends voor 2019

Alternatieven

Ben je ergens allergisch voor? Dan weet je vast hoe ongelofelijk irritant het kan zijn. Moet je nagaan wanneer je allergisch bent voor een bepaald voedingsmiddel… Je moet constant letten op wat je eet, wat al een hele dagtaak op zich is.

Maar… Omdat het aantal mensen met voedselintolerantie of allergieën groeit, reageert de voedingsindustrie hierop. Gelukkig komen er steeds meer allergeen-vrije alternatieven! En omdat deze steeds populairder worden, verdienen ze een plaatsje tussen de voedingstrends van 2019.

Wij zijn getuigen van een explosie van nieuwe producten als gevolg van het onderzoek, de ontwikkelingen en de innovaties van de voedingsindustrie. Melk-vrij ijs, volledig veganistische pizza’s, glutenvrij brood, koekjes zonder meel… Je kunt het zo gek niet bedenken!

Insecten een van de voedingstrends van 2019??

Jazeker… Ook dit is een van de voedingstrends van 2019. We zijn namelijk wanhopig opzoek naar nieuwe bronnen van eiwitten. Hierdoor verschijnen insecten steeds meer op het menu als een “verstandige keuze”.

Maar waarom zijn ze eigenlijk zo’n verstandige keuze? Waarom is een lekker gebraden kippetje eigenlijk niet meer “verstandig”? Nou… Insecten zijn namelijk vetarm, ze bestaan in grote hoeveelheden én zijn ook nog eens overal te vinden. Hierdoor hoeven we niet enorm veel plofkippen te slachten om aan onze eiwitbehoeften te voldoen.

In Mexico is er een restaurant dat kleine culinaire hoogstandjes maakt, met insecten als hoofdbestanddeel. Daarnaast kun je tegenwoordig ook insectenpoeders kopen in de winkel, om bijvoorbeeld cocktails of gerechten net even die andere twist te geven. Er zijn nu zelfs insectenkwekerijen, waarvan binnenkort de schappen van onze supermarkten en de schappen van de chef-koks van onze restaurants zullen overspoelen met de producten hiervan.

voedingstrends voor 2019

Geen plastic meer

In Nederland gebruiken wij samen ieder jaar zo’n 3 miljard plastic tasjes. het grootste deel hiervan belandt in de afvalbak en een ander deel wordt zwerfafval. Wanneer je dus boodschappen doet (zoals elke Nederland), help je dus onbewust mee aan dit probleem. Maar… Daar gaat verandering in komen! We worden ons hier steeds meer bewust van en zijn hier ook steeds meer mee bezig. Hierdoor hoort deze ook bij de “voedingstrends” van 2019.

Is papier beter dan plastic? Kan ik beter bier beter in flesjes kopen dan in blik? Zijn doperwten in een pot beter dan in blik? Dit zijn allemaal vragen die mensen zich steeds vaker gaan stellen.

Van carnivoor naar herbivoor

Waarom steeds vaker (een dag) vegetarisch eten? Steeds meer Nederlanders eten één of meerdere dagen per week geen vlees of vis. Het kan heel gezond voor je zijn, omdat vegetarisch eten veel voordelen kent. Hierdoor heeft ook deze trend een plaatsje gekregen tussen de voedingstrends van 2019.

Er zijn verschillende rederen waarom mensen plotseling vegetarisch gaan eten. het veroorzaakt aan de ene kant minder dierenleed en het is beter voor het klimaat en milieu. Anderzijds wordt het vegetarisch eten ook nog eens steeds lekkerder, wat het natuurlijk een stuk toegankelijker maakt.

Lange tijd waren veel vleesvervangers niet zo lekker, maar dat is nu wel anders. Nooit vegetarisch gegeten? Ik zal een voorbeeldje geven: bij een gehaktballenwedstrijd van de Koninklijke Nederlandse Slagersorganisatie werd de derde prijs gewonnen door de gehaktbal van de Vegetarische Slager…

voedingstrends voor 2019

Kant-en-klare dozen, zo thuis afgeleverd!

Dit is geen hele nieuwe trend, maar een eentje die steeds groter wordt: de ‘Meal Kit Delivery’ dozen van bijvoorbeeld Hello Fresh. Het is dé manier om gezonde recepten en ingrediënten thuisbezorgd te krijgen. Omdat steeds meer mensen dit doen, is dit één van de voedingstrends van 2019.

Maar even eerlijk… Het is toch ideaal? Je kiest recepten uit die je lekker vind, met keuze uit een gevarieerd weekmenu. Vervolgens krijg je de dozen gemakkelijk thuisbezorgd en kun je gelijk aan de slag. Zo heb je nooit te veel boodschappen (die weer over de datum kunnen gaan) en kook je zelf gemakkelijk de lekkerste gerechten thuis.

Online shoppen

Wil je niet alleen je maaltijden thuisbezorgd hebben, maar gewoon al je boodschappen? Geen probleem! Ook dit is namelijk een van de voedingstrends van 2019. Je kunt tegenwoordig gewoon al je boodschappen online bestellen, waarna ze netjes de volgende dag bij je op de stoep staan. Het wordt ons tegenwoordig allemaal wel heel makkelijk gemaakt… Straks worden we nog lui.

Maar nu al onze boodschappen zo bij ons thuis worden bezorgd, zouden we nu dan wel de tijd hebben om elke dag gezond te koken? Dat is nog maar de vraag natuurlijk. Het bespaart in ieder geval wel lekker veel tijd!

“There are only three things women need in life: food, water, and compliments.” – Chris Rock

Natuurlijk ga ik voor natuurlijk!

Herken je dit? Je vertelt enthousiast dat je goed op je voeding aan het letten bent, maar er is toch weer één iemand die het verpest: “Dat moet je niet eten, dat is kankerverwekkend…” Meer dan ooit probeert men nitrieten, sulfieten en “kankerverwekkende stoffen” te vermijden. Hierdoor is natuurlijk eten een van de voedingstrends van 2019!

Maar wat is nou wel gezond en wat niet? Ik begrijp dat je het op een gegeven moment ook niet meer weet. Iedereen heeft wel zijn mening of zegt iets anders. Maar weeg gerust… Bij Natuurlijk Presteren hebben we een product ontwikkeld, speciaal voor de gezonde eters onder ons!

Healthboost!

Enorm veel mensen krijgen niet de aanbevolen hoeveelheid groente en fruit binnen.Vaak omdat ze hier gewoon geen zin in hebben, geen tijd voor hebben of omdat ze het gewoon niet lekker vinden (wat ik kan begrijpen). Maar… Hoe handig zou het zijn om in een keer heel veel natuurlijke voedingsstoffen binnen te krijgen, via een lekker drankje van maar 25 kCal?

Healthboost bevat een krachtige combinatie van de beste superfoods, algen, enzymen, vezels, probiotica en ook nog eens 27 soorten groenten en fruit. Zo maak je het jezelf wel heel makkelijk om op een snelle manier enorm veel vitamines, antioxidanten en andere gezonde natuurlijke voedingstoffen binnen te krijgen!

Door een gebrek aan vitamines kun je enorm veel klachten krijgen zoals vermoeidheid, lusteloosheid en allerlei andere klachten. Met Healthboost vul je onder andere vitamine B en vitamine C tekorten gemakkelijk aan, waardoor dit onder andere bij kan dragen aan het verminderen van vermoeidheid

Daarnaast bevat dit product ingrediënten die goed zijn voor de spijsvertering en is de combinatie van ingrediënten in dit product goed voor het immuunsysteem. Vitamines en antioxidanten zijn namelijk essentieel voor een goed werkend immuunsysteem en enzymen helpen het lichaam om voedsel sneller en beter te verteren.

CALL-TO-ACTION HEALTHBOOST

Over de schrijver
Lars is biobased chemicus en heeft een onuitputtelijke interesse in voeding en wetenschap. Daarnaast verdiept hij zich graag in persoonlijke ontwikkeling en vind je hem regelmatig in de plaatselijke sportschool.
Reactie plaatsen