Bosbaden: 7 wetenschappelijk bewezen voordelen
15 augustus 2023 
6 min. leestijd

Bosbaden: 7 wetenschappelijk bewezen voordelen

Bosbaden is geestelijk en lichamelijk gezond voor je en dat is geen wonder. De mens heeft een ingebouwd verlangen om zich te verbinden met de natuur. En omgekeerd heeft de natuur bijzondere, positieve effecten op de gezondheid. Helaas zijn mensen de laatste eeuwen steeds meer in steden gaan wonen.

Er is een moderne aandoening die in het Engels “Nature dificit disorder” wordt genoemd. Mensen worden elke dag omringd door beton en asfalt en zijn verslaafd aan elektrische apparaten.

We komen natuur tekort. Bosbaden kan helpen de band met de natuur te versterken en tegelijkertijd je gezondheid een boost te geven.

Wat is bosbaden?

Bosbaden komt van oorsprong uit Japan, maar is de laatste jaren ook in het Westen steeds bekender geworden. In het Japans wordt het Shinrin-yoku genoemd, wat vertaald kan worden als “het opnemen van het medicijn van het woud”.

Bosbaden werd populair omdat veel mensen klachten kregen, gerelateerd aan een steeds technischer wordende maatschappij en de alomtegenwoordige stress. Mensen voelen zich depressief en ongemotiveerd.

Problemen met slapen, angsten en een gevoel van zinloosheid komen veel voor in onze moderne maatschappij.

Het blijkt dat bosbaden een groot aantal voordelen voor de gezondheid met zich mee kan brengen, zowel mentaal als fysiek. Forest bathing houdt veel meer in dan een simpele wandeling in de natuur maken.


Het draait om een totale onderdompeling in de natuur, met gebruikmaking van al je zintuigen. Je kunt rustig wandelen, maar ook zitten of liggen. Je maakt direct contact met het bos om je heen en word je bewust van wat je ziet, hoort, proeft, ruikt en voelt.

Zo kun je aan bladeren voelen, bloemen ruiken, de schors van bomen aanraken. Je voelt de wind op je huid en bewondert de kleuren van bladeren en mos of het spel van het licht op de grond. Je hoort vogels fluiten, de wind tussen de stammen fluisteren en insecten rondscharrelen.

Bosbaden is vergelijkbaar met mindfulness. Je gaat even helemaal op in het huidige moment. Je kunt je dagelijkse beslommeringen loslaten. Je houdt je dan ook niet bezig met de tijd, je volgt je eigen natuurlijke ritme en voelt geen haast.

Door het bosbaden kun je een (nieuwe) verbinding maken met de natuur en jezelf. Tegelijkertijd ervaar je verschillende voordelen van het bosbaden, die kunnen helpen je gezondheid te ondersteunen.

De voordelen van bosbaden

In Japan wordt bosbaden gestimuleerd door de overheid, omdat het vele voordelen voor de gezondheid kan hebben. Uit onderzoek blijkt dat forest bathing o.a. goed is om stress te verminderen, het immuunsysteem kan versterken en goed is voor de bloeddruk.

Ook kan het helpen met mentale klachten, zoals depressie en angsten. Hieronder zie je de 7 voordelen op een rij.

1. Bosbaden helpt tegen stress

Het mindful rondwandelen in het bos kan helpen om stressklachten te verlichten. Uit onderzoek blijkt dat mensen die aan forest bathing doen, minder stresshormonen, zoals adrenaline en noradrenaline in hun bloed hebben. Het kan helpen gevoelens van angst en onrust te verminderen.

Bosbaden heeft niet alleen een kortdurend effect, maar kan ook helpen chronische stress te verminderen. Je regelmatig even terugtrekken in het bos helpt om de bloeddruk te verlagen [1].

Je kunt bosbaden gebruiken als techniek om chronische stress tegen te gaan. Hierdoor zouden gezondheidsproblemen gerelateerd aan stress mogelijk voorkomen kunnen worden.

2. Een boost voor je weerstand

Wanneer je buiten in het bos bent, is het niet alleen de frisse lucht die je inademt. Bomen en planten scheiden stoffen af die phytoncides worden genoemd. Dit zijn essentiële oliën, die de bomen en planten aanmaken om zich te beschermen tegen insecten en ziekteverwekkers.

Phytoncides hebben echter antimicrobiële eigenschappen en daar kunnen wij mensen van profiteren. Het inademen van boslucht stimuleert ons lichaam om meer natural killer cellen aan te maken. Deze cellen helpen o.a. om infecties en kanker te bestrijden [2].

Uit onderzoek in Japan blijkt dat mensen die aan forest bathing doen, meer natural killer cellen hadden en dat deze ook nog actiever waren.

3. Ontspanning door mindfulness

Bosbaden is in feite een vorm van mindfulness en brengt dan ook dezelfde voordelen met zich mee. Door in het bos te zijn en mindful aanwezig te zijn, kom je helemaal in het “nu”. Dat betekent dat je geen afleiding hebt van schermen en social media updates, maar ook van je eigen gedachten.

Je richt je op je zintuigen, je ademhaling en de natuur. Je stopt met piekeren en zorgen maken. Door mindful te wandelen neem je even een pauze en heb je de tijd om op te laden. Dit geeft je lichaam en geest de broodnodige energie.

Door aan mindfulness in het bos te doen, profiteer je dubbel: zowel van de rust van de natuur, als van de beoefening van mindfulness. Ook mindfulness kan helpen stress te verminderen en het heeft een positief effect op je stemming.

Wist je dat? Bosbaden heeft het meeste effect als je er de tijd voor neemt en al je aandacht aan geeft. Een snelle wandeling of rondlopen en tegelijkertijd naar muziek luisteren is niet mindful en daardoor ook niet zo effectief.


4. Bosbaden stimuleert de concentratie Mindful in het bos zijn heeft nog meer voordelen. Zo kan het je concentratie bevorderen. Dat komt deels doordat je mindfulness beoefent.Het is niet de bedoeling dat je je enorm inspant om je te concentreren op het hier en nu. Maar het is wel goed als je probeert je gedachten tot rust te brengen en je focus zachtjes richt op je zintuigen.

De bomen en planten om je heen helpen hier ook bij. Het stofje dat ze aanmaken, de phytoncides, hebben een positief effect op de concentratie en tevens de creativiteit.

5. Heerlijk ontspannen

Forest bathing is een geweldige manier om tot rust te komen. Uit onderzoek blijkt al langer dat in een natuurlijke omgeving zijn een ontspannend effect heeft op de mens. Het helpt om tot rust te komen en kan daardoor ook angsten verminderen.

Recent is er ook onderzoek gedaan naar de effecten van bosbaden op dit gebied. Deelnemers aan het onderzoek waren kantoormedewerkers uit Tokyo, die veel last hadden van stress. Ze hadden daardoor last van slaapproblemen.

Deze mensen gingen de tijd die ze normaal gesproken doorbrachten met wandelen in een stedelijke omgeving, nu besteden aan wandelen in een bos. Het bleek dat ze na het wandelen in de natuur, veel minder angstig waren en beter en langer sliepen [3].

Mogelijk zijn het ook weer de phytoncides die planten en bomen produceren, die een positief effect hebben. Deze hebben rustgevende eigenschappen en bevorderen de slaap [4].

Wist je dat? Ook voor kinderen is bosbaden heel goed om te doen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen met ADHD zich beter kunnen concentreren in de natuur, dan in een stedelijke omgeving.

6. Bosbaden: energie opdoen onder de bomen

Door aan bosbaden te doen kun je merken dat je lichamelijk en geestelijk meer energie opdoet. Dat komt door twee unieke mechanismes. Als eerste is er sprake van een hogere concentratie zuurstof in het bos, vergeleken met een stedelijke omgeving.

Hierdoor worden je organen voorzien van alle zuurstof die ze nodig hebben en kun je je fitter en levendiger voelen.

Ten tweede spelen de phytoncides ook bij het opdoen van energie een grote rol. Deze essentiële oliën, die door naaldbomen worden aangemaakt, bevorderen een gevoel van fitheid en gaan vermoeidheid tegen [5].


7. Positief effect op de stemming

Wandelen heeft sowieso een positief effect op de stemming. Bosbaden versterkt dit nog en kan helpen tegen depressie, angsten en negatieve stemmingen, zoals woede.

Uit onderzoek uit 2019 blijkt dat forest bathing goed is voor de mentale gezondheid. 155 deelnemers werden onderzocht, waarvan 37% depressieve neigingen had [6]. Voordat ze gingen bosbaden, scoorden de depressieve mensen significant hoger op depressieve kenmerken in een test.

Na het bosbaden bleek dat de mensen met depressieve neigingen veel verbeteringen ervaarden in hun stemming. In sommige gevallen waren er zelfs geen verschillen meer tussen degenen die eerder last hadden van een depressie en deelnemers die dat niet hadden.

Bosbaden heeft dus veel voordelen, voor zowel je lichaam als je geest. Het is dus zeker de moeite waard om regelmatig een bosbad in te plannen. Hiervoor heb je echt geen groot bos nodig. Ook in een park of zelfs in de tuin kun je bosbaden. Trek er echt wat tijd voor uit, en zorg dat je niet gestoord kunt worden. Dompel je onder in de natuur en profiteer van een gevoel van rust, welzijn en nieuwe energie.

Over de schrijver
Mirjam voelde zich als kind al verbonden met de natuur. Daaruit voortvloeiend komt een grote passie voor gezondheid, natuurlijke geneeswijzen en gezonde voeding. Verder is ze gek op lezen, yoga & schrijven. Als het lekker weer is buiten, gaat ze er graag op uit om nieuwe wandelpaden te ontdekken.
Reactie plaatsen