Oregano olie: wat is het en wat zijn de voordelen?
10 augustus 2020 
4 min. leestijd

Oregano olie: wat is het en wat zijn de voordelen?

Oregano is een kruid dat vooral bekend staat als ingrediënt in de Italiaanse keuken. Maar het kruid kan ook worden geconcentreerd in een essentiële olie die boordevol krachtige verbindingen zit met verschillende gezondheidsvoordelen: oregano olie!

Maar wat is oregano olie nou precies en wat zijn de voordelen ervan? Dat leg ik je uit in dit artikel!

Oregano (Origanum vulgare) is een plant uit dezelfde familie als munt. Beide planten zijn populair om gerechten op smaak te brengen.

Oregano olie wordt gemaakt door de bladeren en scheuten van de Origanum vulgare plant aan de lucht te drogen. Nadat de bladeren zijn gedroogd, wordt de olie geëxtraheerd. Vervolgens wordt de olie geconcentreerd door middel van stoomdestillatie.

Extraheren is het scheiden van stofjes op basis van oplosbaarheid. Wanneer je thee zet, ben je ook aan het extraheren. Je haalt de smaakstofjes uit de thee door ze op te lossen in water.

Olie van oregano bevat verschillende fenolen, terpenen en terpenoïden. Deze stofjes hebben een krachtige antioxiderende werkingen. De drie belangrijkste bestanddelen uit oregano olie zijn:

  • Carvacrol: Dit is het meest voorkomende fenol in oregano en heeft een antibacteriële werking.
  • Rozemarijnzuur: Dit is een krachtig antioxidant dat helpt bij bescherming tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen.
  • Thymol: Dit is een natuurlijk middel tegen schimmel dat ook het immuunsysteem ondersteunt.

Tip: Lees ook ons artikel “6 Natuurlijke Manieren om je Immuunsysteem te versterken

De stofjes die ik zojuist heb genoemd, vormen de basis van de gezondheidsvoordelen van oregano olie. Hieronder ligt ik deze voordelen toe.

1. Het is een natuurlijk antibioticum

Vooral het carvacrol in oregano olie zorgt ervoor dat het als een natuurlijk antibioticum gebruikt wordt.

In een onderzoek naar muizen is gebleken dat 43% van de muizen die oregano olie kregen, een overlevingspercentage hadden die bijna net zo hoog was als het overlevingspercentage van 50% voor muizen die normale antibiotica kregen. (1)

Daarnaast lijkt het ook dat de essentiële olie van oregano effectief is tegen sommige bacteriën die mogelijk resistent zijn voor antibiotica.

Er zijn echter wel meer menselijke studies nodig naar het effect van oregano olie en eventuele vergelijkbare gezondheidsvoordelen bij het gebruik als supplement.

2. Het is een krachtig antioxidant

Antioxidanten helpen het lichaam te beschermen tegen schade die veroorzaakt wordt door vrije radicalen. Het blijkt dat oregano 3-30 keer meer antioxidanten bevat dan andere kruiden zoals tijm, marjolein en sint-janskruid.

Verse oregano heeft dus een heel hoog gehalte aan antioxidanten. Het is zelfs veel hoger dan dat van de meeste soorten groenten en fruit.

Omdat het extract van oregano-olie erg geconcentreerd is, heb je veel minder oregano-olie nodig om dezelfde antioxiderende voordelen te behalen als bij verse oregano.

oregano olie

3. Het werkt ontstekingsremmend

Ontsteking in het lichaam staan in verband met een aantal nadelige gezondheidseffecten. Het is gebleken dat oregano olie ontstekingsremmend werkt, door zijn antioxiderende werking.

Carvacrol en rozemarijnzuur, twee van de belangrijkste componenten in oregano olie, zijn hier verantwoordelijk voor.

Een muisstudie toonde aan dat essentiële olie van oregano, samen met etherische olie van tijm, ontstekingsmarkers verminderde bij muizen met kunstmatig veroorzaakte colitis. (2)

De stofjes in oregano olie werken dus ontstekingsremmend bij muizen, maar moeten nog wel verder bewezen worden in menselijke studies.

4. Het is goed voor je cholesterol

Het zijn vooral carvacrol en thymol in oregano olie die een positief effect hebben op je cholesterol.

In een onderzoek kregen mensen met een hoog cholesterolgehalte een dieet en adviezen om hun cholesterol te verlagen. Een deel van de mensen krijg ook oregano olie erbij. Na 3 maanden hadden de mensen die ook oregano olie kregen een lager LDL (slecht cholesterol) en een hoger HDL (goed cholesterol) gehalte. (3)

Er is dus aangetoond dat oregano olie goed is voor je cholesterol wanneer je een hoog cholesterol gehalte hebt. Dit is het resultaat van de stofjes carvacrol en thymol.

5. Het helpt bij gewichtsbeheersing

Tenslotte zorgt carvacrol er ook voor dat oregano olie kan helpen bij gewichtsbeheersing. Het lijkt er zelfs op dat dit stofje de aanmaak van vetcellen kan omkeren. (4)

Er is echter meer onderzoek nodig om aan te tonen dat oregano olie echt veel impact heeft op gewichtsverlies, maar het helpt in ieder geval bij gewichtsbeheersing.

oregano olie

Oregano olie is zowel relatief goedkoop als gemakkelijk verkrijgbaar. Het bevat meer antioxidanten dan de meeste groenten en fruit en zit boordevol krachtige verbindingen die fenolen worden genoemd.

De olie bevat ook verbindingen die onder andere effectief kunnen zijn tegen bacteriën en schimmels, goed zijn voor je cholesterol en kunnen helpen bij gewichtsbeheersing.

Samengevat kan er gesteld worden dat de stofjes in oregano olie een aantal belangrijke gezondheidsvoordelen met zich meebrengen, maar naar de voordelen voor mensen moet nog wat meer onderzoek gedaan worden.

Over de schrijver
Lars is biobased chemicus en heeft een onuitputtelijke interesse in voeding en wetenschap. Daarnaast verdiept hij zich graag in persoonlijke ontwikkeling en vind je hem regelmatig in de plaatselijke sportschool.
Reactie plaatsen