Oregano olie: wat is het en wat zijn de voordelen?
10 augustus 2020 
3 min. leestijd

Oregano olie: wat is het en wat zijn de voordelen?

Oregano is een kruid dat vooral bekend staat als ingrediënt in de Italiaanse keuken. Maar het kruid kan ook worden geconcentreerd in een essentiële olie die boordevol krachtige verbindingen zit met verschillende gezondheidsvoordelen: oregano olie!

Maar wat is oregano olie nou precies en wat zijn de voordelen ervan? Dat leg ik je uit in dit artikel!

Wat is oregano olie

Oregano (Origanum vulgare) is een plant uit dezelfde familie als munt. Beide planten zijn populair om gerechten op smaak te brengen.

Oregano olie wordt gemaakt door de bladeren en scheuten van de Origanum vulgare plant aan de lucht te drogen. Nadat de bladeren zijn gedroogd, wordt de olie geëxtraheerd. Vervolgens wordt de olie geconcentreerd door middel van stoomdestillatie.

Extraheren is het scheiden van stofjes op basis van oplosbaarheid. Wanneer je thee zet, ben je ook aan het extraheren. Je haalt de smaakstofjes uit de thee door ze op te lossen in water.

Olie van oregano bevat verschillende fenolen, terpenen en terpenoïden. Deze stofjes hebben een krachtige antioxiderende werkingen. De drie belangrijkste bestanddelen uit oregano olie zijn:

  • Carvacrol: Dit is het meest voorkomende fenol in oregano en heeft een antibacteriële werking.
  • Rozemarijnzuur: Dit is een krachtig antioxidant dat helpt bij bescherming tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen.
  • Thymol: Dit is een natuurlijk middel tegen schimmel dat ook het immuunsysteem ondersteunt.

Tip: Lees ook ons artikel “6 Natuurlijke Manieren om je Immuunsysteem te versterken

Voordelen van oregano olie

De stofjes die ik zojuist heb genoemd, vormen de basis van de gezondheidsvoordelen van oregano olie. Hieronder ligt ik deze voordelen toe.

1. Het is een natuurlijk antibioticum

Vooral het carvacrol in oregano olie zorgt ervoor dat het als een natuurlijk antibioticum gebruikt wordt.

In een onderzoek naar muizen is gebleken dat 43% van de muizen die oregano olie kregen, een overlevingspercentage hadden die bijna net zo hoog was als het overlevingspercentage van 50% voor muizen die normale antibiotica kregen. (1)

Daarnaast lijkt het ook dat de essentiële olie van oregano effectief is tegen sommige bacteriën die mogelijk resistent zijn voor antibiotica.

Er zijn echter wel meer menselijke studies nodig naar het effect van oregano olie en eventuele vergelijkbare gezondheidsvoordelen bij het gebruik als supplement.

2. Het is een krachtig antioxidant

Antioxidanten helpen het lichaam te beschermen tegen schade die veroorzaakt wordt door vrije radicalen. Het blijkt dat oregano 3-30 keer meer antioxidanten bevat dan andere kruiden zoals tijm, marjolein en sint-janskruid.

Verse oregano heeft dus een heel hoog gehalte aan antioxidanten. Het is zelfs veel hoger dan dat van de meeste soorten groenten en fruit.

Omdat het extract van oregano-olie erg geconcentreerd is, heb je veel minder oregano-olie nodig om dezelfde antioxiderende voordelen te behalen als bij verse oregano.

oregano olie

3. Het werkt ontstekingsremmend

Ontsteking in het lichaam staan in verband met een aantal nadelige gezondheidseffecten. Het is gebleken dat oregano olie ontstekingsremmend werkt, door zijn antioxiderende werking.

Carvacrol en rozemarijnzuur, twee van de belangrijkste componenten in oregano olie, zijn hier verantwoordelijk voor.

Een muisstudie toonde aan dat essentiële olie van oregano, samen met etherische olie van tijm, ontstekingsmarkers verminderde bij muizen met kunstmatig veroorzaakte colitis. (2)

De stofjes in oregano olie werken dus ontstekingsremmend bij muizen, maar moeten nog wel verder bewezen worden in menselijke studies.

4. Het is goed voor je cholesterol

Het zijn vooral carvacrol en thymol in oregano olie die een positief effect hebben op je cholesterol.

In een onderzoek kregen mensen met een hoog cholesterolgehalte een dieet en adviezen om hun cholesterol te verlagen. Een deel van de mensen krijg ook oregano olie erbij. Na 3 maanden hadden de mensen die ook oregano olie kregen een lager LDL (slecht cholesterol) en een hoger HDL (goed cholesterol) gehalte. (3)

Er is dus aangetoond dat oregano olie goed is voor je cholesterol wanneer je een hoog cholesterol gehalte hebt. Dit is het resultaat van de stofjes carvacrol en thymol.

5. Het helpt bij gewichtsbeheersing

Tenslotte zorgt carvacrol er ook voor dat oregano olie kan helpen bij gewichtsbeheersing. Het lijkt er zelfs op dat dit stofje de aanmaak van vetcellen kan omkeren. (4)

Er is echter meer onderzoek nodig om aan te tonen dat oregano olie echt veel impact heeft op gewichtsverlies, maar het helpt in ieder geval bij gewichtsbeheersing.

oregano olie

Oregano olie is super gezond

Oregano olie is zowel relatief goedkoop als gemakkelijk verkrijgbaar. Het bevat meer antioxidanten dan de meeste groenten en fruit en zit boordevol krachtige verbindingen die fenolen worden genoemd.

De olie bevat ook verbindingen die onder andere effectief kunnen zijn tegen bacteriën en schimmels, goed zijn voor je cholesterol en kunnen helpen bij gewichtsbeheersing.

Samengevat kan er gesteld worden dat de stofjes in oregano olie een aantal belangrijke gezondheidsvoordelen met zich meebrengen, maar naar de voordelen voor mensen moet nog wat meer onderzoek gedaan worden.

Vragen omtrent oregano olie

Wat is oregano olie?

Oregano olie is een etherische olie die wordt gewonnen uit de bladeren en scheuten van de oregano plant.

Waar wordt oregano olie voor gebruikt?

Oregano olie wordt vaak gebruikt in de aromatherapie en als een natuurlijk middel voor de ademhaling en de maag.

Is oregano olie veilig?

Over het algemeen is oregano olie veilig als het correct wordt gebruikt. Overdosering of verkeerd gebruik kan echter leiden tot huidirritatie of andere bijwerkingen.

Hoe gebruik ik oregano olie?

Oregano olie kan worden ingeademd, oraal ingenomen of op de huid aangebracht, afhankelijk van de toepassing. Het moet echter altijd worden verdund voordat het op de huid wordt aangebracht

Wat zijn de voordelen van oregano olie?

Oregano olie heeft antibacteriële, antivirale, en schimmelwerende eigenschappen. Het kan ook helpen bij de spijsvertering en het verlichten van ademhalingsklachten.

Kan oregano olie helpen bij verkoudheid?

Ja, oregano olie wordt vaak gebruikt om symptomen van verkoudheid te verlichten vanwege de antibacteriële en antivirale eigenschappen.

Is oregano olie eetbaar?

Oregano olie kan in kleine hoeveelheden worden geconsumeerd. Het wordt vaak gebruikt in de keuken vanwege de sterke smaak.

Kan oregano olie helpen bij huidproblemen?

Ja, oregano olie kan helpen bij een reeks huidproblemen, zoals acne en huidinfecties, vanwege de antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen.

Kan ik allergisch zijn voor oregano olie?

Ja, sommige mensen kunnen een allergische reactie hebben op oregano olie. Het is altijd het beste om een klein beetje op de huid te testen voordat je het op grote schaal gebruikt.

Kan ik oregano olie gebruiken tijdens de zwangerschap?

Het gebruik van oregano olie wordt meestal niet aanbevolen tijdens de zwangerschap zonder overleg met een arts.

Kan oregano olie helpen bij het afvallen?

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat oregano olie direct helpt bij het afvallen.

Kan oregano olie helpen bij haaruitval?

Hoewel er geen direct bewijs is, geloven sommigen dat oregano olie de hoofdhuid kan stimuleren en mogelijk haaruitval kan verminderen. Meer onderzoek is echter nodig.

Kan oregano olie mijn immuunsysteem ondersteunen?

Ja, oregano olie heeft krachtige antibacteriële en antivirale eigenschappen, die het immuunsysteem kunnen ondersteunen.

Kan ik oregano olie voor mijn tanden gebruiken?

Oregano olie kan mogelijk helpen bij het bestrijden van aandoeningen van het tandvlees en het verbeteren van de mondgezondheid vanwege zijn antibacteriële eigenschappen. Het is echter geen vervanging voor reguliere mondverzorging.

Kan oregano olie helpen tegen muggen?

Oregano olie kan als een natuurlijk insectenwerend middel fungeren. Het kan echter het best worden gecombineerd met andere etherische oliën voor de beste resultaten.

Kan ik oregano olie gebruiken voor mijn huisdier?

Het is het beste om een dierenarts te raadplegen voordat je oregano olie voor je huisdier gebruikt. Sommige dieren kunnen gevoelig zijn voor etherische oliën.

Hoe bewaar ik oregano olie?

Oregano olie moet op een koele, droge plaats worden bewaard, uit de buurt van direct zonlicht.

Hoe lang kan ik oregano olie gebruiken na opening?

Het is meestal het beste om oregano olie binnen 2-3 jaar na opening te gebruiken voor de beste kwaliteit en effectiviteit.

Kan ik oregano olie gebruiken in mijn diffuser?

Ja, oregano olie kan worden gebruikt in een diffuser om de lucht in je huis te zuiveren en een aangename geur te verspreiden.

Kan oregano olie helpen bij het slapen?

Hoewel oregano olie niet specifiek bekend staat om het bevorderen van slaap, vinden sommige mensen het aroma rustgevend, wat kan bijdragen aan een goede nachtrust.

Over de schrijver
Lars is biobased chemicus en heeft een onuitputtelijke interesse in voeding en wetenschap. Daarnaast verdiept hij zich graag in persoonlijke ontwikkeling en vind je hem regelmatig in de plaatselijke sportschool.
Reactie plaatsen