Gerstegras: wat is het en waarom is het zo gezond?
16 augustus 2020 
in Voeding
3 min. leestijd

Gerstegras: wat is het en waarom is het zo gezond?

Gerstegras (ook wel Barley Grass genoemd) is voor veel mensen nog onbekend, terwijl het een product is van eigen bodem. Vaak wordt het gebruikt als ingrediënt voor smoothies, net zoals tarwegras. De laatste jaren zijn dit soort “super foods” steeds populairder geworden.

Barley grass wordt vaak een super food genoemd, omdat het verschillende voordelen heeft voor je gezondheid. Maar wat is gerstegras precies? En waarom is het zo gezond? Dat leg ik je uit in dit artikel!

Wat is gerstegras

Gerst is wereldwijd een van de meest bekende graansoorten. Gerstegras is het blad van de plant waarvan gerst het product is. Voorheen werd dit gezien als een afvalproduct, maar de laatste jaren is omgetoverd tot een super food.

In de winkels is gerstegras verkrijgbaar in de vorm van poeders, tabletten of sappen. Om een supergezonde smoothie te maken, wordt het vaak gecombineerd met ingrediënten zoals tarwegras, boerenkool en spirulina.

Spirulina is algensoort met hele hoge voedingswaarden, waardoor het wordt gezien als een van de beste superfoods.

Gerstegras wordt steeds populairder omdat het rijk is aan belangrijke voedingsstoffen. Ten eerste is het een hele goede bron van vezels. Elke 100 gram gerstegras bevat maar liefst 30 gram voedingsvezels.

Daarnaast is de grassoort ook rijk aan verschillende vitamines, waaronder vitamine B1, B2, B6, A, C , K en B6. Ook bevat gerstegras veel polyfenolen en flavonoïden. Dat zijn krachtige antioxidanten die je lichaam helpen om oxidatieve stress bij oxidatieve stress.

Gerstegras bevat zelfs 30 keer meer B1 dan koemelk en bevat een overvloed aan natuurlijke vitamine C. De 13 wetenschappelijk bewezen gezondheidsvoordelen van vitamine C vind je hier.

gerstegras

Gezondheidsvoordelen van gerstegras

Omdat gerstegras zoveel belangrijke voedingsstoffen bevat, heeft het een aantal positieve effecten op je gezondheid. Dit is ook de reden dat het een superfood wordt genoemd en daarnaast wordt gebruikt als voedingssupplement.

Maar wat zijn nou de gezondheidsvoordelen van gerstegras? Dat licht ik hieronder voor je toe.

1. Goed voor de gezondheid van je hart

Gerstegras is goed voor je hart omdat het een positieve invloed heeft op de triglyceridewaarden in je bloed. De grassoort bevat ook verschillende verbindingen die in verband worden gebracht met een gezonde bloeddruk en een gezond hart, zoals saponinen.

Uit onderzoek is gebleken dat de inname van 15 gram gersteblad-extract gedurende 4 weken het gehalte LDL (slecht cholesterol) in het bloed vermindert. (1)

2. Goed voor een stabiele bloedsuikerspiegel

Zoals ik eerder al zei, bestaat gerstegras voor een heel groot deel uit vezels. Een deel van deze vezels lost op in water, waardoor ze goed zijn voor het behouden van een stabiele bloedsuikerspiegel. Voorbeelden hiervan zijn b-glucane en pectine.

Door de aantrekkende werking van deze vezels worden koolhydraten namelijk langzamer opgenomen. Dit zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel langzamer stijgt na een maaltijd en dus over het algemeen stabieler blijft. (2)

3. Goed voor de darmen

Het andere deel van de vezels in gerstegras is niet oplosbaar in water, wat weer goed is voor je darmen. Niet oplosbare vezels ondersteunen namelijk een gezonde darmflora omdat ze je darmen als het ware reinigen van eiwitresten en andere afvalstoffen.

Gerstegras is ook een bron van gezonde darmbacteriën, die cruciaal zijn voor een goede spijsvertering. Kortom, de grassoort is erg goed voor je darmen!

3. Biedt ondersteuning tijdens gewichtsverlies

Omdat het gerstegras voor een groot deel uit vezels bestaat, bevat het maar weinig calorieën. Dit is ook de reden waarom de grassoort veel wordt gebruikt ter aanvulling van gezonde smoothies.

De vezels bewegen langzaam door je lichaam. Hierdoor heb je langer een vol gevoel en heb je minder last van eetbuien. Wanneer je bezig bent met het verliezen van gewicht, is dit een groot voordeel.

Uit een onderzoek naar volwassenen met overgewicht is gebleken dat de personen die meer vezels aten, meer gewicht verloren en zich gemakkelijk konden houden aan het dieet dat ze voorgeschreven kregen. (3)

Gerstegras is super gezond

Het is niet gek dat je de voordelen van gerstegras nog niet kende. Ondanks dat het tegenwoordig een veelgebruikt ingrediënt is in bijvoorbeeld gezonde smoothies en shakes, is het nog relatief onbekend.

Gerstegras wordt gezien als superfood omdat het een aantal verschillende voordelen heeft voor je gezondheid. Zo is de grassoort goed voor je hart, darmen en een stabiele bloedsuikerspiegel. De voornaamste reden dat het gras wordt gebruikt, is omdat het ondersteuning kan bieden tijdens het afvallen.

Tarwegras is de “grote broer” van gerstegras en heeft nog meer gezondheidsvoordelen dan gerstegras. Om deze reden hebben wij tarwegras gebruikt in ons supergezonde green juice.

Over de schrijver
Lars is biobased chemicus en heeft een onuitputtelijke interesse in voeding en wetenschap. Daarnaast verdiept hij zich graag in persoonlijke ontwikkeling en vind je hem regelmatig in de plaatselijke sportschool.
Reactie plaatsen