Wat is een serotoninesyndroom?
25 april 2019 
1 min. leestijd

Wat is een serotoninesyndroom?

Het serotoninesyndroom is een benaming voor een bijwerking van medicijnen of bepaalde soorten drugs, die invloed hebben op de hoeveelheid serotonine in de hersenen. Maar hoe ontstaat zo’n serotoninesyndroom en wat zijn precies de symptomen? Omdat er voor veel mensen nog veel onduidelijkheid over is, gaan we dit uitleggen in dit blogartikel. We beginnen bij het ontstaan van een zo’n syndroom.

Oorzaak van het serotoninesyndroom

Mensen kunnen niet zomaar een serotoninesyndroom krijgen. Vaak is een externe factor zoals het gebruik van medicijnen (antidepressiva) of drugs (xtc pillen) de oorzaak. Aangezien zo’n 1.1 miljoen mensen in Nederland antidepressiva gebruiken en ongeveer 830.000 mensen weleens een xtc-pilletje gebruikt hebben, is het enorm belangrijk dat iedereen zich bewust is van de gevaren.

De combinatie van verschillende soorten antidepressiva (SSRI’s en MAOI’s) is vaak de oorzaak van een serotoninesyndroom. De SSRI’s (Selective Serotonin Reuptake Inhibitors) zorgen ervoor dat de heropname van serotonine wordt geblokkeerd. De MAOI’s (Mono Amine Oxidase Inhibitors) blokkeren juist de afbraak van bepaalde monoamine’s zoals serotonine.

Wanneer het éne medicijn de heropname blokkeert en de ander zorgt voor een verminderde afbraak, leidt dit tot veel te hoge concentratie serotonine in de hersenen. Dit heeft als gevolg dat je een serotoninevergiftiging, ook wel het serotoninesyndroom genoemd.

Ook drugs kunnen de oorzaak zijn…

Een andere oorzaak van dit syndroom is het gebruik van drugs. Door het stofje MDMA in xtc-pillen komt er een enorme hoeveelheid serotonine vrij in de hersenen. In sommige gevallen kunnen gebruikers van één te zwaar gedoseerde xtc-pil al een serotoninesyndroom krijgen. Maar, meestal komt het door een combinatie van bepaalde soorten drugs en medicijnen.

Symptomen van het serotoninesyndroom

Een serotoninevergiftiging is erg gevaarlijk en kan zelfs levensbedreigend zijn. Maar vaak zijn de symptomen van zo’n vergiftiging niet altijd even duidelijk. Daarom gaan we je meer vertellen over hoe je dit syndroom kunt herkennen en wat je kunt doen, als je merkt dat iemand of jijzelf deze symptomen ervaart. We beginnen bij de symptomen:

 • Spiersamentrekkingen
 • heftig zweten
 • versnelde hartslag
 • hoge koorts
 • trillen
 • verwijde pupillen
 • opwinding
 • verwardheid
 • diarree
 • oververhitting
 • spierstijfheid
 • overactieve reflexen

Wat kun je doen?

Wanneer iemand deze symptomen ervaart, kun je diegene proberen rustig te houden en daarna direct contact opnemen met een arts. Het is echter soms ook moeilijk te herkennen, sommige symptomen (verwijde pupillen en versnelde hartslag) lijken namelijk ook op de effecten/gevolgen van het slikken van een pilletje. Maar, als je twijfelt is het belangrijk om direct contact op te nemen met iemand die hier meer over weet, zoals een arts of EHBO-personeel.

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Over de schrijver
Jochum Smid is biobased chemicus en heeft zich volledig gespecialiseerd in de orthomoleculaire voedingsleer. Hij ontwikkelt en selecteert de voedingssupplementen bij Natuurlijk Presteren en heeft een passie voor biohacking, wetenschap en gezonde voeding.
Reactie plaatsen