7x Voeding voor een Gezond Hart
09 september 2019 
2 min. leestijd

7x Voeding voor een Gezond Hart

Je hebt maar één hart en daar moet jij je hele leven mee doen. Een gezond hart is essentieel voor een gezond, energiek en vitaal leven. We hebben daarom 7 verschillende soorten voeding op rijtje gezet om je hart gezond te houden! Uiteraard is een gezonde levensstijl ook belangrijk, maar in dit artikel gaan we het alleen hebben over voeding.

1 - Havermout

Misschien niet het eerste waar je aan denkt bij voeding dat belangrijk is voor een gezond hart. Maar havermout zit boordevol vezels en is super gezond! Verschillende wetenschappelijk studies hebben aangetoond dat een vezelrijk dieet erg goed is voor de hoeveelheid cholesterol in je bloed. Havermout bevat zo’n 7.5 gram vezels per 100 gram.

havermout goed voor hart

2 - Olijfolie

Er komen verassend weinig hart- en bloedvaten ziekten voor in landen waar veel olijfolie wordt gebruikt in de dagelijkse maaltijden. Olijfolie is namelijk rijk aan onverzadigde vetzuren en krachtige antioxidanten, ook wel polyfenolen genoemd. Let er alleen wel op dat je de “extra vierge” olijfolie gebruikt, dat is de meest gezonde variant.

3 - Bessen

Bessen zitten boordevol antioxidanten die een ontstekingsremmende functie hebben en de bloedvaten beschermen tegen vrije radicalen. Deze vrije radicalen kunnen schade aanrichten, wanneer deze niet geneutraliseerd worden.

4 - Zalm

Zalm is niet alleen heel lekker, het zit ook boordevol omega-3 vetzuren. Deze mega gezonde vetzuren zijn heel belangrijk voor het behouden van een gezond hart en brein. Vervang dus eens wat vaker een stukje vlees voor een flinke moot zalm!

zalm goed voor hart

5 - Noten

Noten zijn zo gezond! Ze zitten boordevol vezels, magnesium en onverzadigde vetzuren. Zorg er alleen wel voor dat je de ongebrande, ongezouten noten pakt. Natuurlijk is het niet erg om af en toe wat gezouten noten te eten (Ja, ook ik vind dit een stuk lekkerder), maar alles met mate!

6 - Broccoli

Broccoli is misschien wel de meest voedzame en gezonde groente die er is. Het zit vol met vezels, vitaminen en antioxidanten die een beschermende werking hebben op het hart. Let op dat je de broccoli niet te lang kookt. Door broccoli te lang te koken, gaat er een deel van de voedingsstoffen verloren. Roerbak of stoom de broccoli kort, voor een lekker knapperige en voedzame maaltijd.

7 - Bonen

Uit onderzoek is gebleken dat een groep mensen die minstens 4 keer per week peulvruchten aten, zoals bonen en linzen, 22% minder kans hadden op hart- en vaatziekten dan mensen die minder dan één keer per week peulvruchten aten. Schep dus voortaan maar wat extra bonen op tijdens de warme maaltijd!

Bonen goed voor hart

Alles met mate en eet gevarieerd

Met deze 7 soorten voeding ga je jouw hart heel blij maken! Je hoeft niet per se kilo’s zalm of bonen te eten voor een gezond hart. Eet zoveel mogelijk gevarieerd, eet rustig en geniet van je maaltijd.

Over de schrijver
Jochum Smid is biobased chemicus en heeft zich volledig gespecialiseerd in de orthomoleculaire voedingsleer. Hij ontwikkelt en selecteert de voedingssupplementen bij Natuurlijk Presteren en heeft een passie voor biohacking, wetenschap en gezonde voeding.
Reactie plaatsen