Slaap je slechter door het roken van een sigaret?
11 november 2021 
2 min. leestijd

Slaap je slechter door het roken van een sigaret?

In Nederland rookt nog steeds bijna 15% van de volwassenen dagelijks, maar wist je dat je slechter slaapt door het roken van een sigaret? Veel mensen weten wel dat het slecht voor je longen is, maar de schadelijke stoffen in sigaretten kunnen nog meer gezondheidsproblemen veroorzaken.

Voor het slapen nog een sigaar of sigaret roken is vaak een vaste gewoonte. Maar helaas word je er helemaal niet (zoals veel mensen denken) rustig van. Er zijn verschillende redenen waarom nicotine ervoor zorgt dat je juist slecht slaapt.

Rokers denken dat roken hen rustig maakt

Dat roken je rustig zou maken is een hardnekkige fabel. Voel jij je rustiger worden als je een sigaret hebt opgestoken? Dat effect is verraderlijk: het komt namelijk niet door de nicotine, maar doordat de drang naar het roken, die je eerder voelde, afneemt.

Dat effect duurt dus ook niet lang. Als deze sigaret op is, ga je weer verlangen naar de volgende. Dan voel je de onrust weer opkomen, en als je rookt verdwijnt dat weer. Je zult door het roken dus niet lekkerder slapen.

Slechter slapen - Roken verhoogt de alertheid

De belangrijkste reden dat roken ervoor zorgt dat je slechter slaapt, is omdat nicotine een stimulerend middel is. Rook je vlak voor bedtijd, dan is de kans groot dat je niet zo makkelijk in slaap valt.

Nicotine zorgt ervoor dat je hartslag omhoog gaat en dat de bloeddruk stijgt. Wanneer je gaat slapen zou je lichaam juist tot rust moeten komen. Door deze opwekkende effecten word je alert en het blijkt ook uit onderzoek dat rokers er langer over doen om in slaap te vallen [1].

Gebrek aan nicotine zorgt voor stress

Wie gedurende dag meerdere sigaretten (of sigaren of pijp) rookt, krijgt regelmatig nicotine in zijn systeem. Wanneer je naar bed gaat, zal je lichaam opeens enkele uren zonder moeten doen. Maar nicotine is een verslavende stof.

Doordat je tijdens de nacht niet kunt roken, krijg je ontwenningsverschijnselen, wat op zijn beurt weer leidt tot een vorm van stress. Het gebrek aan nicotine zal er dus voor kunnen zorgen dat je onrustig en minder diep slaapt.

Wist je dat? De schadelijke stoffen in sigarettenrook irriteren de luchtwegen en veroorzaken zwelling van de weefsels in de neus en keel. Hierdoor heb je als roker een verhoogde kans dat je last krijgt van snurken en slaapapneu, wat de slaap ook verstoort [2].

Roken verstoort je slaappatroon

Slechter slapen door roken komt eveneens doordat het een negatieve impact heeft op je slaappatroon. Er zijn verschillende slaapfases, zoals REM en NREM slaap. Deze zijn allemaal belangrijk om ‘s nachts te kunnen herstellen van de inspanningen die je overdag geleverd hebt.

Uit onderzoek blijkt echter dat roken het slaappatroon kan verstoren [3]. Het blijkt dat rokers:

  • Minder lang slapen
  • Gefragmenteerde slaap hebben, wat tot slapeloosheid leidt
  • Minder diep slapen (minder NREM slaap)
  • Vaker tussendoor wakker worden

Een verstoord slaappatroon zorgt ervoor dat je ‘s ochtends nog moe bent als je wakker wordt. Hierdoor ben je waarschijnlijk nog meer geneigd om te gaan roken, omdat je daarvan een boost in je energie krijgt. Maar dit kan dus makkelijk een vicieuze cirkel veroorzaken.

Nicotine is niet de enige stof die je nachtrust negatief beïnvloedt. Andere stoffen die de slaap kunnen verstoren, zijn tyramine, alcohol en koffie.

Negatieve invloed van roken op nachtrust beperken

De eerste stap naar een gezonde nachtrust, is om te proberen te minderen met roken. Probeer vooral ‘s avonds minder te roken, want dat kan al een grote positieve impact hebben op het in slaap vallen.

beter slapen stoppen met roken

Als je minder rookt, zal ook de drang naar nicotine afnemen. Hierdoor kun je ‘s nachts dieper en rustiger slapen.

Het is natuurlijk het beste om te stoppen met roken. De meeste rokers willen ook stoppen, dus het is zeker aan te raden dit ook te doen. Het brengt ongelooflijk veel voordelen voor de gezondheid mee. Zoek als je er zelf niet uitkomt, hulp.

Besef wel dat het tijd kost om je verslaving te doorbreken. In eerste instantie kan het stoppen met roken ervoor zorgen dat je alleen maar slechter slaapt. Dit komt door de ontwenningsverschijnselen. Uiteindelijk zullen deze verdwijnen en heb je alleen maar voordelen van het feit dat je gestopt bent met roken.

Over de schrijver
Mirjam voelde zich als kind al verbonden met de natuur. Daaruit voortvloeiend komt een grote passie voor gezondheid, natuurlijke geneeswijzen en gezonde voeding. Verder is ze gek op lezen, yoga & schrijven. Als het lekker weer is buiten, gaat ze er graag op uit om nieuwe wandelpaden te ontdekken.
Reactie plaatsen