6 Natuurlijke manieren om je immuunsysteem te versterken!
12 augustus 2020 
3 min. leestijd

6 Natuurlijke manieren om je immuunsysteem te versterken!

Een sterk immuunsysteem is essentieel om gezond te blijven. Je immuunsysteem beschermt namelijk de gezondheid van je lichaam. Het kan zijn dat je een zwak immuunsysteem hebt en hierdoor vatbaarder bent voor ziektes. Dan is het belangrijk dat jij je immuunsysteem versterkt!

Het versterken van je immuunsysteem is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan. Hiervoor is het belangrijk dat je verschillende veranderingen aanbrengt in je voeding en levensstijl. Maar wat moet je nou doen om je immuunsysteem op een natuurlijke manier te versterken? Dat leg ik je uit in dit artikel!

1 - Eet meer plantaardig voedsel

Plantaardige voedingsmiddelen zoals fruit, groenten, noten, zaden en peulvruchten zijn rijk aan belangrijke voedingsstoffen en antioxidanten. Deze voedingsstoffen kunnen je immuunsysteem versterken en bescherming bieden tegen schadelijke ziekteverwekkers.

De antioxidanten in deze voedingsmiddelen bestrijden onstabiele verbindingen in je lichaam, ook wel vrije radicalen genoemd.  Daarnaast zorgen de vezels in plantaardige voedingsmiddelen dat de gezonde bacteriën in je darmen op orde blijven.

Tenslotte zijn groenten en fruit rijk aan voedingsstoffen zoals vitamine C, wat ook een erg krachtige antioxidant is. Een van de belangrijkste voordelen van vitamine C is dat het goed is voor de weerstand.

immuunsysteem versterken

2 - Zorg voor voldoende slaap

Slaap en immuniteit staan nauw met elkaar verbonden. Te weinig slaap en een slechte kwaliteit slaap worden in verband gebracht met een verlaging van je immuniteit.

Uit een onderzoek onder gezonde volwassenen is gebleken dat degenen die minder dan 6 uur per nacht sliepen, meer kans hadden om verkouden te worden dan degenen die elke nacht 6 uur of meer sliepen. (1)

Voldoende rust zorgt ervoor dat je immuunsysteem versterkt. Volwassenen moeten streven naar 7 of meer uur slaap per nacht. Tieners hebben 8 tot 10 uur slaap nodig en jongere kinderen tot wel 14 uur slaap per nacht.

3 - Eet meer gefermenteerd voedsel

Gefermenteerd voedsel is rijk aan goede bacteriën. Deze bacteriën zijn al te vinden in je darmen en worden ook wel probiotica genoemd. Voorbeelden van gefermenteerde voedingsmiddelen zijn zuurkool, natto, yoghurt en kimchi.

Uit onderzoek is gebleken dat een goeie darmflora je immuunsysteem kan helpen om onderscheid te maken tussen gezonde cellen en schadelijke cellen. (2)

Wanneer je niet van gefermenteerd voedsel houdt, is er ook de optie om probiotische supplementen te nemen. Ook deze kunnen je immuunsysteem versterken door bedreigingen voor je lichaam te identificeren en aan te pakken.

4 - Zorg voor voldoende lichaamsbeweging

Wanneer je helemaal niet aan lichaamsbeweging doet, kan lichaamstraining helpen om je immuunsysteem te versterken. Zware, langdurige lichaamsbeweging kan echter het tegenovergestelde effect hebben. Hou het dus bij lichte tot matige inspanning.

Om je immuunsysteem te versterken kun je bijvoorbeeld wandelen, fietsen of zwemmen, Probeer minimaal elke dag 30 minuten licht tot matig te bewegen. Regelmatige lichaamsbeweging helpt je immuuncellen te herstellen.

Ik vind het persoonlijk heel fijn om lekker te gaan wandelen na het avondeten. In het artikel “Voordelen van wandelen na het eten” legt mijn collega je uit welke gezondheidsvoordelen een wandeling na de maaltijd heeft.

5 - Zorg voor zo min mogelijk stress

Stress is heel slecht voor je immuunsysteem. Om je immuunsysteem te versterken, is het erg belangrijk om je stress zo veel mogelijk te verlichten. Vooral langdurige stress heeft een grote impact op je immuniteit.

Om je stress te verlichten kun je bijvoorbeeld mediteren, mindfulness-oefeningen doen of starten met yoga. Lichaamsbeweging is namelijk ook een manier om je stress te verlichten. Door je stressniveau te verlagen, kan je immuunsysteem goed blijven functioneren.

Naast dat mediteren helpt om stress te verminderen, heeft regelmatig mediteren nog veel meer voordelen die goed zijn voor lichaam en geest.

immuunsysteem versterken

6 - Drink genoeg water

Het is over het algemeen erg belangrijk om goed gehydrateerd te blijven. Uitdroging kan namelijk zorgen voor een aantal klachten. Zo gaan je fysieke prestaties, focus en stemming ervan achteruit. Hydratie heeft daarnaast ook invloed op je spijsvertering, hartfunctie en nierfunctie.

Al deze complicaties zorgen voor een verslechterd immuunsysteem. Om je immuunsysteem te versterken, is het daarom belangrijk dat je gehydrateerd blijft. Water is hiervoor het meeste geschikt, omdat het geen calorieën bevat zoals frisdranken met toegevoegde suikers.

Tip: Drink altijd zodra je dorst hebt en stop pas met drinken wanneer je geen dorst meer hebt. Vaak heb je meer vocht nodig dan je denkt.

Versterk je immuunsysteem op een natuurlijke manier

Samengevat is het dus vooral belangrijk om veranderingen aan te brengen in je voeding en levensstijl. Door meer plantaardig voedsel en gefermenteerd voedsel te eten, kun je jouw immuunsysteem versterken. Ook hebben slaap, lichaamsbeweging en stress een grote invloed op je immuunsysteem. Tenslotte is het belangrijk dat je goed drinkt, wanneer je jouw afweersysteem wilt versterken.

Over de schrijver
Lars is biobased chemicus en heeft een onuitputtelijke interesse in voeding en wetenschap. Daarnaast verdiept hij zich graag in persoonlijke ontwikkeling en vind je hem regelmatig in de plaatselijke sportschool.
Reactie plaatsen