Stoppen met snoozen? 3 Manieren om direct te stoppen, zodat je fitter de dag begint
16 november 2021 
2 min. leestijd

Stoppen met snoozen? 3 Manieren om direct te stoppen, zodat je fitter de dag begint

Stoppen met snoozen is een goede manier om energiek aan de dag te beginnen. “Heeft opstaan te maken met slapen?” vraag je je misschien af. Ja zeker, omdat de manier waarop je uit je bed komt, invloed heeft op je slaappatroon.

3 Manieren om te stoppen met snoozen

De wekker is afgegaan, het is tijd om op te staan. Ben jij iemand die zich liever nog een keer (of drie keer) omdraait en dan blijft liggen soezen? Helaas is dit geen goede tactiek, het is beter om direct uit je bed te stappen als het tijd is om op te staan.

Direct opstaan in plaats van snoozen, helpt je lichaam sneller wakker te worden en het zorgt voor meer regelmaat in je slaappatroon. Dit kan helpen om ‘s nachts beter te slapen en je overdag fitter te voelen [1]. Je zult merken dat na verloop van tijd, opstaan geen enkel probleem meer voor je is.

niet snoozen snel opstaan

1 - De 5 seconden regel

Veel mensen drukken op snooze als de wekker gaat en verzinnen allerlei excuses waarom ze nog best even mogen blijven liggen. De 5 seconden regel is bedoeld om je geen tijd te geven voor al deze excuses. Gaat de wekker af? Tel hardop tot 5, ga zitten en stap uit je bed.

Deze 5 seconden zijn je handvat om direct op te staan na de wekker. Je geeft jezelf gewoon geen ruimte om langer te blijven liggen.

2 - Gebruik 1 wekker

Als je wilt stoppen met snoozen is het een goed idee om maar 1 wekker te gebruiken. Veel mensen hebben 2 of meer wekkers door de slaapkamer staan, maar dit is overbodig en geeft je juist meer ruimte om te snoozen. Want die 2e of 3e wekker is nog niet afgegaan.

Zet je ene wekker en je zult moeten opstaan als deze af gaat. Doe je dat ook daadwerkelijk, dan help je jezelf om in een gezond slaapritme te komen.

Wist je dat? Door elke dag op dezelfde tijden op te staan en ‘s avonds naar bed te gaan, kom je in een gezond slaapritme. Dit heeft een positieve impact op de algemene kwaliteit van je slaap.

3 - Zet de wekker ver van je bed

Blijft opstaan toch moeilijk met bovenstaande tips, dan kun je de wekker ook verder van je bed af zetten. Gaat hij af, dan zul je je bed uit moeten stappen om hem uit te zetten. Pas op dat je niet weer terug in bed gaat om te snoozen. Je bent er nu toch uit, dus rek je uit en begin lekker met je dag.

Extra tip: kies een wekker met een zo irritant mogelijk geluid, zodat je zeker niet wilt blijven liggen als hij afgaat.

Er zijn nog meer manieren om beter te slapen, zoals zorgen voor voldoende blootstelling aan daglicht, gezond eten en mediteren voor het slapen. Ook koffie en alcohol kunnen bijvoorbeeld je slaappatroon verstoren. Je kunt gelukkig zelf veel doen om je slaap te verbeteren.

Over de schrijver
Mirjam voelde zich als kind al verbonden met de natuur. Daaruit voortvloeiend komt een grote passie voor gezondheid, natuurlijke geneeswijzen en gezonde voeding. Verder is ze gek op lezen, yoga & schrijven. Als het lekker weer is buiten, gaat ze er graag op uit om nieuwe wandelpaden te ontdekken.
Reactie plaatsen